„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+7.5 °C
apmācies

Dabasgāzes patērētājiem var pieaugt rēķini

pexels.com

Maksa par pieslēgumu, kas ietverta jaunajā dabasgāzes tarifu projektā, ietekmēs galvenokārt to mājsaimniecību budžetus, kur gāzi patērē maltītes pagatavošanai.   

Plāno ieviest fiksēto maksu

Uzņēmuma „GASO” valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane informēja, ka jaunajā tarifu projektā klienti ir sadalīti sešās grupās, tur ietvertas arī mājsaimniecības, kurām maksimālā atļautā slodze ir līdz 6 m3/h.  Vairums šo klientu dabasgāzi patērē ēdiena gatavošanai. Kā teica I. Pētersone-Godmane, viņiem mainīgā sadales maksājuma daļa samazināsies, taču tiks ieviesta fiksētā maksa -- 1,77 eiro mēnesī, un, kā pieļāva uzņēmuma „GASO” vadītāja, līdz ar šīs komponentes ieviešanu mājsaimniecībām ar zemu dabasgāzes patēriņu kopējā rēķina summa, visticamāk, nedaudz pieaugs. Tāpat rēķini noteikti kļūs lielāki „nulles” klientiem, kuri dabasgāzi vispār nepatērē, tomēr uzņēmums nodrošina pieslēgumu. Tās mājsaimniecības, kas dabasgāzi izmanto gan ēdiena gatavošanai, gan apkurei, mainīgās daļas samazināšana kompensēs fiksētās maksas ieviešanu, aplēsuši AS „GASO” speciālisti.

„Spēkā esošie tarifi ir ne vien novecojuši un neatbilst tirgus situācijai, bet arī rada nevienlīdzīgu situāciju starp dabasgāzes lietotājiem, jo šobrīd vairāk nekā 20 500 klientu ir „nulles” un ļoti zema patēriņa pieslēgumi. Arī šiem „tukšajiem” pieslēgumiem infrastruktūra, tostarp 5200 km garais dabasgāzes sadales tīkls, ir jāatjauno un pastāvīgi jāuztur darba kārtībā, taču šīs izmaksas sedz pārējie dabasgāzes patērētāji. Lai to visu izpildītu un lai motivētu patērētājus efektīvāk izmantot pieslēguma jaudu, AS „GASO” plāno ieviest divpakāpju tarifu dabasgāzes pakalpojumiem, kas ietvers fiksētu komponenti atbilstoši pieslēguma slodzei un mainīgu komponenti atbilstoši piegādātās dabasgāzes apjomam,” skaidro I. Pētersone-Godmane.

Ko iegūs patērētāji? Pēc uzņēmuma „GASO” vadītājas teiktā, ieguvums būs stabila un nepārtraukta dabasgāzes piegāde, sadales sistēmu atjaunošana un uzturēšana, nodrošinot infrastruktūras drošību un samazinot bīstamu situāciju rašanās iespējas. Tāpat viņa norādīja, ka papildus ieguvums būs godīga un vienlīdzīga samaksa par infrastruktūras uzturēšanu, kā arī jaudu pārskatīšana, kas atbrīvos sadales tīklā neizmantotās jaudas, bet tas, savukārt, palīdzēs uzņēmumam attīstīt tīklu, piesaistīt jaunus klientus un palielināt dabasgāzes patēriņu.   

Pilnu rakstu lasiet 27. marta numurā.