„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. oktobris
Otrdiena
Aina, Anete
+7.9 °C
apmācies

Sventes pagastā pārplūdis pašvaldības ceļš

Pārplūdušais ceļš Sventes pagastā // Foto: daugavpilsnovads.lv

11. aprīļa rītā Daugavas līmenis bija sasniedzis 4,40 metru atzīmi, nedēļas sākumā divu diennakšu laikā ūdens upē ir kāpis par metru. Daugavas līmeņa celšanās ir saistīta ar pavasara iestāšanos un ūdens masas ieplūšanu no Baltkrievijas, kur, pateicoties siltajiem laikapstākļiem, strauji sācis kust ledus un sniega sega. Līdz ar līmeņa paaugstināšanos, Sventes pagasta Silupē no Daugavas ieplūst ūdeņi, kā rezultātā ir pārplūdis pašvaldības ceļš Bērzkalni–Ērgļi. Šis ceļa posms šobrīd ir slēgts. Mājsaimniecības, kuras atrodas šajā teritorijā, nav nošķirtas no ārpasaules, jo tām ir piebraucamais ceļš no otras puses.

Prognozēts, ka ūdens līmenis Daugavā tuvāko dienu laikā turpinās celties. Jāatzīmē, ka pali pāraug plūdos, kad līmenis pārsniedz kritisko 5 metru atzīmi.

Daugavpils novadā applūstošās teritorijas ir Kalkūnes, Laucesas, Līksnas, Nīcgales, Sventes un Tabores pagasts. Kopumā applūstošā teritorija aizņem 5309 hektārus, no kurām 80% platības atrodas Līksnā un Sventē. Šajā teritorijā atrodas 1209 mājas, tomēr vairums no tām ir vasarnīcu kooperatīvos, kur iedzīvotāji pastāvīgi nedzīvo. Šajās teritorijās deklarēti 236 cilvēki (tostarp 22 bērni) un reģistrēti 203 mājlopi (vairākums no tiem atrodas četrās lielās saimniecībās).

„Pēdējās diennakts laikā ūdens līmenis Daugavā cēlies par 30 centimetriem,” informē Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts. Viskritiskākā situācija ir pie mazajām upēm, kas iziet no krastiem, piemēram, Līksnas upe. Savukārt pašā Daugavā ūdens līmenis drīzumā varētu pārstāt pieaugt, par to liecina situācija pie Latvijas--Baltkrievijas robežas.

Arī pašvaldības grants ceļu stāvoklis nav iepriecinošs. „Pašreiz gan aktivitātēm nav jēgas, jo kamēr ceļi nav izkaltuši, tos nevar greiderēt,” norāda A. Aizbalts. Tāpat daudzos ēnainos ceļu posmos atsalusi tikai augšējā zemes kārta, tas nozīmē, ka ceļu stāvoklis vēl vairāk pasliktināsies.