„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. oktobris
Otrdiena
Aina, Anete
+13.8 °C
daļēji mākoņains

Divdesmit gadi māju sajūtas

Jeļena Čursina

Aprīlī aprit divdesmit gadi, kopš Daugavpilī darbojas bērnunams – patversme „Priedīte”. Šajā laikā patversme kļuvusi par mājām daudziem bērniem, palaižot patstāvīgā dzīvē aptuveni 1000 savu audzēkņu. Daudzi no viņiem, kā arī bijušie darbinieki un draugi atnāca apsveikt patversmi jubilejā.

Bērnunama pirmais vadītājs Valērijs Ivanovs pastāstīja, kā viss sākās – viņa laikā uz diennakts bērnudārza bāzes tika nolemts izveidot mājas bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības. 1998. gada februārī Daugavpils dome pieņēma lēmumu, bet no 1. aprīļa „Priedīte” sāka uzņemt bērnus.

Visā pastāvēšanas laikā patversme centās radīt apstākļus, kas ir maksimāli pietuvināti ģimeniskai un māju gaisotnei. Par šo īpatnību pastāstīja viena no tās absolventēm Aļona Petrova. Pēc viņas teiktā, nav zināms, kā būtu iegrozījusies dzīve, ja meitene desmit gadu vecumā kopā ar brāli nonāktu citā vietā. Aļona atceras, ka attiecības ar audzinātājiem bija uzticības pilnas, gandrīz ģimeniskas, ne velti pēc vairākiem gadiem Aļonas kāzās viņi bija galvenie viesi. Arī A. Petrova kādu laiku strādāja „Priedītē” – viņai ļoti patika darboties ar mazuļiem, bet ģimenes apstākļu dēļ Aļonai tagad nav tādas iespējas, -- ģimene dzīvo Preiļos, viņiem ir neliels veikals.

Pašreizējā patversmes vadītāja Ludmila Smikova vada iestādi tikai četrus gadus, taču viņa vienmēr ir bijusi saistīta ar „Priedīti”. Pedagoģe ar lielu stāžu bērnu un jauniešu centrā „Jaunība” vadīja vasaras nometnes un dažādus pulciņus patversmes audzēkņiem. „Tāpēc, kad man piedāvāja vadīt „Priedīti”, es ne mirkli nešaubījos,” saka Ludmila. Viņai nav īpaša noslēpuma, kā iegūt bērnu uzticēšanos, Ludmila uzskata, ka šeit nav tik svarīga speciālā pedagoģiskā izglītība, ir vienkārši jāmīl bērni.

„Priedītes” audzēkņi bija centīgi gatavojušies svētkiem – izveidojuši jubilejai veltītu zīmējumu galeriju, organizējuši radošu programmu ar dejām, dziesmām, dzejoļu deklamēšanu un cirka priekšnesumiem. Visi viesi saņēma audzēkņu izgatavotu nozīmīti – zaļu plaukstiņu (sila, kurā atrodas bērnunams, simbols), uz kuras attēloti bērni.

Pašlaik bērnunamā dzīvo 64 bērni, un viņus, tāpat kā bērnunamu – patversmi, drīzumā gaida lielas pārmaiņas. Eiropā un Latvijā notiekošo deinstitucionalizācijas procesu rezultātā tā tiks izformēta – izveidos citas struktūras, savukārt bērni dzīvos jaunos, ģimeniskiem maksimāli pietuvinātos apstākļos un būs patstāvīgāki. Galvenais, lai jaunajā dzīvē viņi saglabātu visu labo, ko viņiem devušas mājas – „Priedīte”.