„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. oktobris
Otrdiena
Aina, Anete
+11.3 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils cietoksnis pārmaiņu gaidās RU

Ceļš pie Konstantīna vārtiem jānoasfaltē līdz maija beigām // Foto: Aleksandrs Rube

Daugavpilī sākusies jaunā tūrisma sezona, kurā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem tiks piedāvāts ne mazums jaunu pasākumu, daudzi no kuriem norisināsies cietoksnī. Kas tuvākajā laikā mainīsies cietoksnī, kuru apmeklē visvairāk tūristu, „Latgales Laiks” jautāja pilsētas domes Attīstības departamenta vecākajam ekspertam projektu jautājumos Artjomam Mahļinam un cietokšņa pārvaldniekam Jānim Ostrovskim.

- Kā sokas Tehnikas muzeja veidošana?

A.M. Muzeja tehniskais projekts jau iesniegts ekspertīzei. Ja ekspertu vērtējums būs pozitīvs un iepirkuma procedūra veiksmīga, būvdarbu un restaurācija varētu sākties jau šī gada septembrī vai oktobrī. Tas ir liels projekts, kurš jāpabeidz līdz 2020. gada sākumam, tāpēc jāsāk bez liekas vilcināšanās. Pašlaik Latvijas celtniekiem un projektētājiem ir ļoti liela slodze, tāpēc es nevaru garantēt, ka izdosies izvairīties no sadārdzinājuma.

- Kad sāks darboties cietokšņa kempingu parks?

A.M. Projektēšana sāksies vistuvākajā laikā, bet līdz gada beigām jābūt izstrādātam tehniskajam projektam. Līdzīgs objekts ieplānots pie Kovšu ezera Rēzeknē, taču mēs diezin vai varam viņus uzskatīt par konkurentiem. Rēzeknieši vēlas ierīkot dabas kempingu parku, bet mēs – pilsētas. Parku. Šis tomēr ir cits ceļojumu reģions. Kopā ar partneriem mēs radām iespēju ceļot ar treileriem maršrutā Panevēža—Daugavpils—Preiļi.

J.O. Kempings būs pilnībā iežogots, paredzēta arī apsardze un videonovērošana. Šādu mašīnu īpašnieki parasti ir turīgi cilvēki, un ir gatavi maksāt par drošību un ērtībām. Pašlaik Ministru kabinets izstrādā kategoriju piešķiršanas noteikumus šāda tipa parkiem. Visdrīzāk, mums būs augstākā kategorija, kas ietver visu pakalpojumu spektru, - normāli sanitārie mezgli, veļas mazgātava, virtuves telpas un daudz ko citu.

Trešā bastiona zonā plānots ierīkot kempingu parku

- Kad sāksies darbs pie keramikas muzeja „Martinsona māja” veidošanas?

A.M.  Ceram, ka uzsākt būvdarbus varēsim jau šogad. Daudz kas ir atkarīgs no tā, kad Krievijā tiks ratificēta Latvijas un Krievijas sadarbības programma, kas ir šī projekta pamatā. Projekts atrodas pēdējā saskaņošanas stadijā Briselē, taču tas nesāksies, kamēr šo programmu nebūs atbalstījusi KF Ekonomiskās attīstības ministrija. Tam jānotiek jūnijā.

- Pašlaik redzams, cik svarīgi darbi notiek pie Konstantīna vārtiem. Kad šo iebrauktuvi cietoksnī beidzot noasfaltēs?

J.O. Darbi tik tiešām rit triecientempos. Taču pirms asfalta ieklāšanas mums jāsaved kārtībā strauta caurteka (atbildīgā firma – „Labiekārtošana D”). Komunālās saimniecības pārvaldē uzskata, ka pirms iebraukšanas vārtos neizdosies saglabāt trotuāru, jo šajā vietā iela ir ļoti šaura, nepieciešama vieta manevriem. Taču, neskatoties uz to, mēs domājam, ka līdz maija beigām iebrauktuve būs pilnībā sakārtota. Jāatzīmē, ka tie vienīgie vārti, pa kuriem var iebraukt augsti autobusi.

A.M. Jāpiebilst, ka vārtu atjaunošana pagaidām netiek plānota. Toties aizsarggrāvja posms atgūs savu sākotnējo izskatu.

Pašvaldības, Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra darbinieki, kā arī mikrorajona aktīvisti aicina visus interesentus piedalīties talkā sestdien, 28. aprīlī, 9:00 ceturtā bastiona teritorijā.

Pilnu rakstu lasiet 27. aprīļa numurā.