„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. oktobris
Trešdiena
Elga, Elgars, Helga
+6.8 °C
daļēji mākoņains

Ar kompensācijām piesaistīs ārstus reģioniem

Egita Terēze Jonāne

Veselības ministrija noteiks kompensācijas mediķiem, kuri dosies strādāt uz reģioniem.

Atbalstīs paaudžu maiņu

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders informē, ka atbalsts paredzēts ārstiem, ārstu palīgiem, māsām, māsu palīgiem, vecmātēm, fizioterapeitiem, ergoterapeitiem, kuri sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus stacionārās ārstniecības iestādēs prioritārajās jomās. Proti, sirds un asinsvadu, onkoloģijas un bērnu aprūpes jomā, kā arī garīgās veselības nozarē gan stacionāros, gan ambulancēs. Kompensācijas tiks maksātas par darbu reģionos, tāpat tiks piešķirta arī uzturēšanās izdevumu kompensācija. Paredzētas gan vienreizējās kompensācijas, tai skaitā par ģimenes locekļu pārcelšanos, gan ikmēneša kompensācija par laiku līdz 24 mēnešiem.  

„Ministrija plāno arī atbalstu paaudžu maiņai primārajā veselības aprūpē. Proti, ģimenes ārstam, kurš nodos praksi jaunajam ārstam, tiks izmaksāta kompensācija par specifisko zināšanu, informācijas un pieredzes nodošanu. Savukārt jaunais ģimenes ārsts saņems kompensāciju par pieredzes pārņemšanu, kompensāciju par darbu reģionā un uzturēšanās izdevumu kompensāciju par laiku līdz 24 mēnešiem,” skaidroja O. Šneiders.

Kompensāciju apmēri būs atšķirīgi vairāku aspektu dēļ. Piemēram, ārstam, māsai, ārsta palīgam un citiem mediķiem gan paredzētā atbalsta summa, gan kompensācija par katru ģimenes locekli atšķirsies atbilstoši mēnešalgas apmēram, tāpat jāņem vērā, ka arī ģimenes ārsta prakses ienākumi var atšķirties. O. Šneiders teica: „Vienīgi kompensācijas par uzturēšanos būs vienādas. Proti, par 1.-12. mēnesi - 200 eiro mēnesī,  par 13.-18. mēnesi - 140 eiro, par 19.-24. mēnesi - 60 eiro mēnesī.” 

Lai saņemtu kompensācijas, mediķim būs jāpiesakās Veselības ministrijā. Šobrīd tiek precizēta kompensāciju izmaksas kārtība, un drīzumā pretendenti varēs pieteikties šim atbalstam, piebilda O. Šneiders. Projekts ilgs līdz 2023. gadam, tā kopējais finansējums ir 9,9 milj. eiro.

Pilnu rakstu lasiet 8. maija numurā.