„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. oktobris
Trešdiena
Elga, Elgars, Helga
+8.2 °C
daļēji mākoņains

Lašu baznīcas baltās krāsas pazinējs

Jānis Ķerubins saka, ka Dievs ir viņa stiprā pils // Foto: Egita Terēze Jonāne

Lašu luterāņu baznīca, kas atrodas lielceļa malā, tiek uzskatīta par dievnamu -- pērli ne tika Ilūkstes novadā, bet visā Sēlijā. Vairāk nekā divus gadsimtus senais dievnams vienmēr ir balts -- tas ir Lašu luterāņu draudzes ticīgo un valdes priekšnieka Jāņa Ķerubina nopelns. „Lašu baznīca kopš iesvētīšanas ir baltā krāsā. Kalpojot par priekšsēdētāju jau 15 gadus, priecājos, ka eglainieši un Ilūkstes novada pašvaldība atbalsta dievnama remontu. Ciemiņi saka, ka mūsu baznīca ir visbaltākā. Daudz darām paši, ņemam rokā otiņas un krāsojam. Baltā krāsa uzrunā, jo Dievs cilvēka dvēseli ir radījis baltu,” saka Jānis Ķerubins, izrādīdams dievnamu.   

Dzīvo nesteidzoties

Jānis baznīcā ir katru dienu, apskata katru stūrīti, lai laikus pamanītu, kas labojams vai remontējams. Pēdējais remonts tika veikts dievnama 210 gadu jubilejas priekšvakarā, bet pērn eglainieši nocirta vecos, satrūdējušos kokus. To ēnā fasāde iekrāsojās zaļā krāsā un pelēja, tāpat koki apdraudēja jumtu lielās vētrās. Koki sazāģēti malkā, un ar to tiek kurināta draudzes māja, kur ticīgie ierīkojuši kapelu, lai sanāktu uz dievkalpojumiem ziemā.  

Eglainieši savu Lašu baznīcu uzturējuši baltu visos laikos

Kā atzīst Jānis, Lašu baznīca savu spožumu saglabās ilgus gadus. Palikušas vien ikdienas rūpes. Papētījis elektrības rēķinus, viņš plāno iegādāties vienas fāzes ventilatoru ērģeļu darbināšanai, lai var atteikties no trīsfāzu jaudas. Draudzei rēķini ir par lielu, teic J. Ķerubins, neslēpdams izbrīnu, kāpēc elektrība ir tik dārga. „Maksājam mēnesī vairāk nekā 30 eiro, lai gan ziemā dievkalpojumi notika kapelā. Gadā tie ir 360 eiro. Maksājam ne par ko. Man nav saprotama tā dīvainā obligātā iepirkuma komponente un atsevišķa maksa par katru fāzi. Atteiksimies no trim fāzēm un uzstādīsim ventilatoru.”

Pilnu rakstu lasiet 8.maija numurā.