„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. oktobris
Trešdiena
Elga, Elgars, Helga
+16.3 °C
daļēji mākoņains

Katastrofas modelēšana – veids, kā organizēt saskaņotu glābšanas dienestu darbu

Daugavpils un Zarasu ātrās palīdzības mediķu kopīgais darbs // Foto: Jeļena Čursina

Projekta „Kvalitatīvas medicīnas pakalpojumu pieejamības uzlabošana, stiprinot institucionālo kapacitāti un sadarbību pārrobežu reģionā Zarasi—Daugavpils, Nr. LLI-224” (QUALITY MEDICAL CARE) ietvaros kopīgie noslēguma pasākumi bija katastrofas simulācija un tās rezultātu apspriešana, lai atrastu kopīga darba stratēģiju. Īstenojot projektu, Zarasu primārās veselības aprūpes centrs u Daugavpils reģionālā slimnīca jau rīkoja vairākus pasākumus, konferences, kā arī abas puses iegādājās nepieciešamās medicīnas iekārtas.

Pārrobežu projekts

Jau gandrīz gadu Zarasi un Daugavpils realizē projektu, kura mērķis ir nodibināt pilsētu savstarpēju sadarbību medicīnas pakalpojumu sniegšanas jomā. Abas pilsētas atrodas dažādās valstīs, taču ļoti tuvu vienai otrai. Zarasu rajona pašvaldības Investīciju un attīstības nodaļas vadītāja un šī projekta menedžere Ingrīda Tatarūne no Lietuvas puses (projekta iniciatore) saka, ka pēc veselības aprūpes reformas Zarasu rajons Lietuvā ir vistālākais, uz Viļņu jābrauc pusotra stunda. „Savulaik mēs pievērsām savu uzmanību Daugavpils slimnīcai – tā ir trešā līmeņa slimnīca un spēj piedāvāt tādus pašus pakalpojumus, kā Viļņa, taču daudz tuvāk,” saka I. Tatarūne.

Projekta kuratore Latvijā Līvija Drozde izziņo mācību simulācijas sākumu

„Zarasu iedzīvotāji dažkārt pa jokam savu pilsētu dēvē par Daugavpils piepilsētu,” atzīmē Ingrīda. Daudzi zarasieši iedzīvotāji apmeklē Daugavpils ledus halli, brauc uz teātri, kino, koncertiem vai arī iepirkties. Tas pierādījis, ka nepieciešamības gadījumā ātrā palīdzība no Daugavpils var atbraukt uz Zarasiem 17 minūtēs, savukārt ceļā uz Viļņu jāpavada pusotra stunda. Šī starpība ir ļoti būtiska, kad jāsniedz palīdzība cilvēkam, jo īpaši t.s. „zelta” stundas laikā, kad ir dārga katra minūte. „Zarasu rajona iedzīvotājiem pat psiholoģiski ir svarīgi apzināties, ka palīdzība spēj ierasties 20 minūšu laikā,” saka Ingrīda Tatarūne. Tieši tāpēc, kā atzīmēja I. Tatarūne, tiek īstenots šis projekts un visas kopīgās darbības.

Atklājot mācības, Zarasu pašvaldības priekšsēdētājs Nikolajs Gusevs uzsvēra, cik svarīgi ir visi Daugavpils un Zarasu kopīgie pasākumi. Viņš ļoti cer uz stratēģisku sadarbību visos līmeņos – gan politikas, gan kultūras un sporta jomā. „Nelaimes gadījumā mums pavisam blakus atrodas Latvijas otra lielākā pilsēta, kur mēs varam vērsties pēc palīdzības un saņemt kvalificētus pakalpojumus medicīnas jomā, ko sniedz profesionāli dienesti,” viņš teica.

Katastrofas upurus talantīgi tēloja Daugavpils medicīnas koledžas studenti

Pilnu rakstu lasiet 1.jūnija numurā.jūnijs