„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. oktobris
Trešdiena
Elga, Elgars, Helga
+13.6 °C
daļēji mākoņains

Zemnieki un biškopji gaida lietu

freeimages.com

Lai arī daudziem prieku sagādā vasarīgi karstais un saulainais laiks, tomēr lauksaimnieki uz to raugās ar bažām un cerīgi gaida lietu.

Biedrības „Zemnieku saeima” vadītājs Juris Lazdiņš prognozē, ka karstā un sausā laika dēļ zemnieki var zaudēt līdz pat 90% vasarāju ražas. Karsts laiks pieturas jau vairākas nedēļas, arī turpmākās prognozes ir visai nepastāvīgas un lietus vietā vairāk sola salnas.

Visbēdīgākā situācija pašlaik ir Kurzemes pusē, kur vasarāju lauki aizkaltuši un zālājiem draud izdegšana, atzīst Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti. Smaga situācija ir ar vasarājiem. Vasarāji, kurus paguva iesēt laikus, izskatās labi, savukārt tie, kuri sēti vēlāk, ir jau aizkaltuši un nav nekādu iespēju tos piebarot vai lietot augu aizsardzības līdzekļus.

Arī Latgalē graudaugi sadīguši slikti, secina LLKC Krāslavas biroja vadītājs Ivars Geiba. Šai teritorijai raksturīgs paugurains reljefs, ielejās, kur augsne mitrāka, augi sadīguši labāk, bet uz pauguriem viss izkalst. Viņaprāt, uz labu graudu ražu šogad nav ko cerēt. Pirmkārt, pērno lietavu dēļ bija slikts sējas materiāls, tāpēc šogad vasarāji slikti sadīguši. Turklāt daudzi zemnieki pavasarī pārlieku mitrās augsnes dēļ nespēja ar tehniku iebraukt tītumos un nepaguva tos savlaicīgi apart un apsēt, kas arī ietekmē graudaugu dīgšanas procesu, bet tagad augu veģetācija ir traucēta sausuma dēļ.

Ja sausuma periods vietās, kur jau tagad tas valda, ieilgs un pastiprināsies, ražas zudumi būs neatgriezeniski, uzskata LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis: „Ja uz lapām jau ir labi saskatāmas bojājumu pazīmes, tad barības vielu trūkums ir ļoti liels un dažreiz ko glābt ir novēloti. Tādēļ vislietderīgāk ir laicīgi ņemt augu vai lapu paraugus un sekot barības vielu nodrošinājumam.”

Jāatceras arī, ka siltuma un sausuma apstākļos īpaši jāvēro laukaugu kaitēkļu attīstība un jāveic to ierobežošana, jo tiem šādi apstākļi ir labvēlīgi. Karstā un sausā laikā, kad augs ir stresā, rūpīgi jāizvērtē augu aizsardzības līdzekļu lietošana – noteikti jālasa marķējums vai šaubu gadījumā jāsazinās ar speciālistu.

Pilnu rakstu lasiet 8. jūnija numurā.