„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+18.6 °C
apmācies

Latgalieši grib atgriezties Latgalē

pexels.com

Cilvēki, kuri šobrīd dzīvo un strādā ārzemēs un kuri ir reemigrācijas tīkla koordinatoru uzrunāti, izrāda vislielāko interesi par atgriešanos Latgalē, to secinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Latgales plānošanas reģiona reģionālā reemigrācijas projekta koordinatore Astrīda Leščinska pastāstīja, ka trīs mēnešos Latgalē jau ir atgriezušās 4 ģimenes un vēl 8 cilvēki (pieprasītas vietas ir Ludza, Rēzekne, Balvi, Līvāni), bet jūnijā vēl trīs jaunieši pārradās Daugavpilī, Krāslavā un Dagdā. Viņa pavisam bija uzrunājusi 235 ģimenes (581 cilvēks), tāpat sagatavojusi priekšlikumus 81 ģimenei (208 personas), bet potenciāli varētu atgriezties 13 ģimenes (30 personas).

„Es uzrunāju lielākoties ģimenes. Vecāki piekrīt atgriezties, jo valsts bērniem apmaksā visu - bērnudārzu, skolu, pusdienas. Turklāt, ja viens no vecākiem ir dzimis Latgalē, ģimene vēlas atgriezties Latgalē,” teica A. Leščinska.

Pēc VARAM datiem, reģionālie koordinatori trīs mēnešos jau uzrunājuši 964 personas. Koordinatori konsultē tautiešus par iespējamajām bērnu gaitām skolā vai bērnudārzā, vecāku darba iespējām un tml. viņu izvēlētajā reģionā. Jaunieši koordinatorus atrod sociālajos tīklos, bet vidējā paaudze - caur paziņām, kuras bija uzrunātas iepriekš.