„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+19.0 °C
apmācies

Daugavpils pedagogu „Sudraba laikmets”

Ansambļa „Sudraba ābele” mēģinājums // Foto: Jeļena Čursina

Biedrības “Daugavpils pensionēto pedagogu klubs „Sudraba ābele” vadītāja Janīna Rakovska-Vaļuma pirms savas 90 gadu jubilejas saņēma Daugavpils domes apbalvojumu „Mūža ieguldījums” par ilggadēju darbu un aktīvu piedalīšanos pilsētas sabiedriskajā un kultūras dzīvē.

40 gadi veltīti skolai

Janīna dzimusi Daugavpilī, šeit ir arī visas viņas lielās ģimenes dzimtene. Janīna absolvēja vienu no vecākajām pilsētas izglītības iestādēm – J. Raiņa 6. vidusskolu. Arī tagad viņa to neaizmirst, piemēram, Janīna piedalījās Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai veltītajos pasākumos.

Daugavpils vienmēr tikusi uzskatīta par skolotāju kadru kalvi, taču J. Rakovskas-Vaļumas ceļš uz skolotāja profesiju bija ērkšķains. Viņa iestājās Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā Latviešu valodas fakultātē, taču, kad studenti bija nomācījušies pusgadu, viņiem nācās pāriet uz citām augstskolām, jo fakultāti slēdza. Kopš tā brīža Janīna pastāvīgi ceļoja pa Latviju, jo mācīties viņa brauca uz Liepāju, bet pirmā darba vieta bija skola Jaunjelgavā. 

– Janīna Rakovska-Vaļuma rāda Daugavpils pensionētajiem skolotājiem svarīgo biedrības reģistrācijas dokumentu

Tikai pēc iepazīšanās ar nākamo vīru, kurš arī bija daugavpilietis, Janīna atgriezās dzimtajā pilsētā. Šeit arī aizritēja viss pedagoģes mūžs – neilgu laiku Janīna mācīja 8. vidusskolā, bet vēlāk atrada darbu tuvāk mājām – 9. vidusskolā, kurā nostrādāja 35 gadus.

Pensija nav spriedums

Pēc aiziešanas pensijā Janīna ļoti negribējās sēdēt mājās – tas neatbilda viņas raksturam. Janīna  pieradusi pie aktīvas dzīves un tagad droši var teikt, ka kopš 1987. gada, kad devās pensijā, viņai vienkārši neatliek laika lietām, ar kurām, iespējams, ierasti nodarbojas pensionāri. „Man kļuva vēl vairāk darba, bija daudz kas jāorganizē,” saka Janīna, „taču tas sagādāja prieku, jo novirza domas no personīgajām problēmām, kaitēm un visa cita, turklāt man, veicot savu darbu, glīti jāsaģērbjas un jāiziet no mājām.”

Pilnu rakstu lasiet 3. jūnija numurā.