„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+12.1 °C
apmācies

Skolu absolventi joprojām grib kļūt par juristiem un programmētājiem

pexels.com

10. jūlijā noslēdzās pirmais dokumentu iesniegšanas posms Latvijas augstākajās mācību iestādēs. Kopā ar reģistrāciju sistēmā latvija.lv tika iesniegti 33 232 pieteikumi (8147 cilvēki), t.i., katrs potenciālais students iesniedza dokumentus vidēji četrās dažādās programmās.

Tāpat kā agrāk, populārākās augstskolas ir Latvijas Universitāte (3491 iesniegums ar pirmo prioritāti), Rīgas Tehniskā universitāte (2388), un Rīgas Stradiņa universitāte* (1900). Daugavpils Universitāte atrodas savā tradicionālajā piektajā vietā (348), bet Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija – astotajā vietā (208).

Populārākās izglītības programmas šogad ir jurisprudence (LU), informātika (LU), medicīna (LU), sociālās komunikācijas (LU) un datorsistēmas (RTU). Jāatzīmē, ka šis programmu „TOP 5” nemainās jau piecus gadus. Agrāk šī saraksta augšējās pozīcijās bija arī mežsaimniecības inženieris (LLU), muitas un nodokļu administrators (RTU) un pārvaldība (LU).

Savukārt Daugavpils Universitātē populārākās programmas ir fizioterapija, jurisprudence, sporta un sociālo zinību pedagoģija, psiholoģija, civilā drošība un aizsardzība, kā arī Austrumeiropas kultūras un biznesa sakari. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kopējais pieteikumu skaits studijām DU sarucis par 8%, bet studētgribētāju skaits ar pirmo prioritāti – par 5%. Salīdzinājumā ar 2011. gadu, kad universitāte pirmo reizi bija iekļauta elektroniskās reģistrācijas katalogā portālā latvija.lv, šie rādītāji sarukuši par 55% (3018 pieteikumi) un 42% (no 595 iesniegumiem ar pirmo prioritāti). Visās Latvijas augstskolās studētgribētāju skaits beidzamajos septiņos gados samazinājies par 26%.

Visa iepriekšminētā statistika nedaudz mainīsies sakarā ar nākamajiem pieteikumu iesniegšanas posmiem (aptuveni par +5-7%). Lielāka skaidrība būs augusta vidū, kad būs pieņemti iesniegumi maģistrantūras un doktorantūras studiju programmās.

* Ne visas augstskolas ir portāla latvija.lv sarakstā. Rīgas Stradiņa universitātei, biznesa augstskolai „Turība” un dažām citām mācību iestādēm ir sava pieteikumu iesniegšanas kārtība. Tāpēc šogad uz kopējā fona nav tik labi redzams pieteikumu skaita pieaugums Rīgas Stradiņa universitātē - +15%, un beidzamajos astoņos gados visaugstākais rādītājs studētgribētāju skaita ziņā medicīnas programmā.