„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. oktobris
Otrdiena
Aina, Anete
+7.8 °C
apmācies

Krāslavieši veido ekspozīciju par saimes galdu

Baiba Matvejenko, Eduards Danovskis un Marija Gulbe ar muzeja krājuma priekšmetiem // Foto: Egita Terēze Jonāne

Oktobra nogalē Krāslavā durvis vērs unikāla ekspozīcija „Pi vīna golda”. Topošajā Amatu mājā to veido Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja kolektīvs.

Muzeja vēstures speciāliste Baiba Matvejenko, krājuma glabātāja Marija Gulbe un speciālists darbā ar apmeklētājiem Eduards Danovskis, izrādot mākslinieka Raimonda Vinduļa dizaina projektu, pastāstīja, kā tiek piepildīta ekspozīcijas telpa vecajos Krāslavas pils staļļos, kurus Krāslavas novada pašvaldība ar ES finansējumu pārvērš par Amatu māju. Šobrīd tiek veidota ekspozīcijas priekšmetiskā daļa, top apraksti 5 virtuvēm: Latgaliešu virtuve, Latgales poļu, Latgales ebreju, Latgales krievu un Latgales baltkrievu virtuve. Piemēram, ekspozīcijas stendā “Latgales ebreju virtuve” varēs iepazīt rituāla traukus. Ekspozīcijas priekšmetisko daļu papildina interaktīvais stends ar daudzveidīgu materiālu klāstu: senas fotogrāfijas, ticējumi, novadam raksturīgāko ēdienu receptes, kā arī mutvārdu mantojums -- audio stāsti no Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centra, kas apmeklētājiem vēstīs, kā agrākās paaudzes klāja galdus un kādus ēdienus lika galdā svētkos un  ikdienā. Savukārt videofilmās varēs vērot, kā Krāslavas novada saimnieces gatavo tradicionālos ēdienus. „Mēs braucām ekspedīcijās un kopā ar saimniecēm rosījāmies pa virtuvi. Tās nebūs dažas stundas garas filmas, bet gan īsi apkopojumi par katras tautības kulinārā mantojuma īpatnībām,” uzsver Baiba.

Ir padomāts arī par bērniem, proti, būs bērnu stūrītis, kur viņiem tiks piedāvāta iespēja darboties ar dažādiem izzinošiem materiāliem.

Vecie staļļi pārtop par Amatu māju

Muzeja ļaudis vēl neizrāda ekspozīcijas telpas, jo, kā joko Eduards: “Līgava tiek slēpta no svešām acīm, lai pārsteigtu līgavaini jeb apmeklētājus”. Tomēr ir zināms, ka unikālās ekspozīcijas mēbeles izgatavotas pēc R. Vinduļa dizaina par Valsts Kultūrkapitāla fonda projekta finansējumu. Tas būs vietējā IK „Brāļi Vanagi” meistardarbs. Turklāt ekspozīcijas tapšanā iesaistījās viss muzeja kolektīvs -- direktors Valdemārs Gekišs, galvenā krājuma glabātāja Alla Lomanovska, datu ievadīšanas speciāliste Janīna Griņēviča, restaurators Fedor Vollert.

„Viss tiek skrūvēts, līmēts, kārts, lai oktobra beigās pasaule ieraudzītu ekspozīciju jeb, moderni sakot, jaunu tūrisma produktu „Pi vīna golda”,” teica E. Danovskis.     

Vaicāti, kādi tradicionālie ēdieni garšo pašiem muzeja darbiniekiem, Marija Gulbe atzinās, ka jūsmo par Aulejas kļockām jeb rauga mīklas pīrādziņiem ar biezpiena pildījumu, kuri pirms pasniegšanas tiek uzsildīti saldā krējuma un sviesta mērcē. Kļockas tiek baudītas siltas, ēdot ar rokām, bez virtuves piederumiem. „Tās ir tik gardas un sulīgas, ka ēdot mērce tek pār lūpām un rokām, bet, kad maltīte ir ieturēta, drīkst apkampt kaimiņu un vienlaikus noslaucīt rokas gar viņa piedurknēm”, smej Marija. Tikmēr Baibai Matvejenko ēdienu topa augšgalā atrodas „zacirka” (piena zupa ar smalkām, drupinātām klimpām), bet Eduards Danovskis iecienījis murcovku, kas pagatavota no rupjmaizes, sīpolu un linsēklu eļļas.

“Pils vecie staļļi iegūst Amatu mājas saturu”, priecīgi pauž Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe. Šoruden tiks atklāta ekspozīcija „Pi vīna golda”, vēlāk, 2019. gadā, tiks izveidota novadnieka mākslinieka Valentīna Zlidņa piemiņas istaba un izvietoti muzeja krājumi, kas būs pieejami apmeklētājiem. Savukārt, pateicoties Krāslavas novada tūrisma informācijas centra un Latvijas—Lietuvas--Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstītajam projektam „Bella Culture”, nākamgad turpat darbosies amatniecības centrs ar keramikas, rokdarbu, kulinārā mantojuma un kokapstrādes darbnīcām.