„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+6.6 °C
apmācies

Skolas gaitas – no sešu gadu vecuma. Jālemj vecākiem

Jeļena Čursina

„Sešgadnieku” reforma jau min uz papēžiem, tāpēc „Latgales Laiks” nolēma noskaidrot, cik Daugavpils skolās ir bērnu, kuri, negaidot reformu, sākuši iet skolā no sešu gadu vecuma, kā arī to, ar kādām grūtībām saskaras skola, pedagogi un vecāki.

Situācija pirms reformas

Daugavpils domes Izglītības pārvaldes (IP) rīcībā nav datu, cik sešgadnieku ir pilsētas skolās, taču IP vadītāja Marina Isupova pastāstīja, ka šādi bērni pirmajās klasēs ir vienmēr, taču pavisam maz – aptuveni 5% no pirmklasnieku kopējā skaita.

Tā kā minētā reforma vēl nav sākusies, nekādu atvieglojumu bērniem, kurus vecāki nolēmuši laist skolā no sešu gadu vecuma, nav. Visi pirmklasnieki mācās pēc vienas apstiprinātas programmas, un nav svarīgi, cik gados bērns uzsācis skolas gaitas, lai gan pat tagad, pirms reformas ieviešanas, ir situācijas, kad vienā klasē mācās sešus, septiņus un astoņus gadus veci pirmklasnieki. M. Isupova atzīmē, ka pēc „sešgadnieku likuma” pieņemšanas var izveidoties situācija, ka klasē, kopā ar jau minētā vecuma bērniem, solos sēdēs arī piecgadnieki – bērni, kuriem 1. septembrī vēl nebūs apritējuši seši gadi. Turklāt būs cita, speciāli sešgadniekiem paredzēta atvieglota mācību programma – mācību spēles, cits stundu saraksts utt.

Pašlaik sešus gadus veci bērni skolā ir tikai un vienīgi vecāku iniciatīva, turklāt šāds lēmums tiek pieņemts dažādu iemeslu dēļ. Kāds „taupa” bērna laiku un uzskata, ka labāk laist bērnu skolā 6,5 gados vecumā šogad, nekā nākamgad jau 7,5 gados, t.i., gandrīz astoņgadīgu bērnu. Jāatzīmē, ka šajā jautājumā daudz kas ir atkarīgs ne tikai no bērna dzimšanas gada, bet arī mēneša, kurš viņš piedzimis, jo īpaši aktuāli tas ir gada beigās dzimušajiem bērniem.

Viss atkarīgs no vecāku vēlēšanās

Skolotāji pastāstīja, ka visbiežāk vecāku lēmumu ietekmē ģimenes apstākļi vai kādi citi iemesli, piemēram, lai būtu ērtāk, vienā klasē laiž bērnus, kuriem ir viena gada starpība, vai arī, lai pirmsskolas izglītības iestādes jauktajā grupā bērnam nebūtu otrreiz jāapgūst programma. Daži vecāki uzskata, ka viņu bērns ir ļoti talantīgs un jau var mācīties. Pedagogi atzīmē, ka ir situācijas, kad vecāki ļoti vēlas laist bērnu skolā no sešu gadu vecuma, lai gan bērns vēl nav tam gatavs, un skolotāju padomos viņi nevēlas ieklausīties. 

Pilnu rakstu lasiet 30. oktobra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.