„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. oktobris
Piektdiena
Dmitrijs, Francis, Modra
+8.3 °C
apmācies

Lauksaimnieki izvēlas alternatīvus elektrības avotus

Iebraucot Fjodorovu mājas pagalmā, var redzēt vairākas plates, kuras piestiprinātas metāla platformai. Māju saimniece Inese, izrādot pagaidām lauku vidē reti redzētu konstrukciju no vairāk kā 20 paneļiem, priecīgi saka, ka tās ir saules baterijas, kas ražo vismaz uz pusi lētāku elektroenerģiju.

Inese un Valdis Fjodorovi pirms tam patērēja vairāk kā 1000 kWh mēnesī, un tas ir ļoti liels patēriņš bioloģiskajai saimniecībai, kurā ir 15 slaucamas govis, atzīst Inese un piemetina, ka elektrība ir nepieciešamība, nevis luksus prece gan kūtī, gan piena mājā. Tāpat ar elektrību tiek darbinātas arī dzirnavas, kur saimnieki gatavo lopbarību. Jāiestarpina, ka Fjodorovu ģimene pienu pārdod a/s „Preiļu siers” no saimniekošanas pirmās dienas.

„Uzkalnu” saimnieki saules baterijas sāka pētīt pirms diviem gadiem. Latvijas tirgū izvēle ir liela, un, kā teica Inese, viņa ar vīru, nebūdami profesionāļi šajā jomā, uzticējās firmas pārstāvim. Piemēram, nezinošs cilvēks var nejauši iegādāties tādas saules baterijas, kas ražo tikai siltumu. Pēc tam Fjodorovu ģimene uzrakstīja projektu, iegādājās saules baterijas un saņēma no ES 50% atbalstu.

Visu rakstu lasiet 26. februāra numurā.