„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. oktobris
Piektdiena
Dmitrijs, Francis, Modra
+8.3 °C
apmācies

No Latgales Saeimā ievēlētie deputāti solās būt vienoti

Aizvadītās nedēļas nogalē, viesojoties Daugavpilī, no Latgales reģiona Saeimā ievēlētie deputāti Janīna Kursīte (KPV.LV), Edmunds Teirumnieks (Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK) un Jānis Krišāns („Saskaņa”) atzina, ka, neskatoties uz piederību dažādām partijām, būšot vienoti jautājumos, kas skar Latgales un tās iedzīvotāju intereses.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Latgales nodaļā notikušajā preses konferencē deputāte J. Kursīte žurnālistiem atzina, ka viens no veidiem, kādā Latgale varētu kļūt interesanta potenciālajiem investoriem, ir obligātās iepirkuma komponentes (OIK) samazināšana elektrībai un neapliekamā minimuma palielināšana, kas ļautu strādājošajiem saņemt „uz rokām” vairāk naudas.

Sekmēt reģiona attīstību varētu arī Daugavpils lidostas izveide. Lai pārrunātu šo jautājumu, deputāte ir tikusies gan ar satiksmes ministru Tāli Linkaiti, gan ar aizsardzības ministru Arti Pabriku, kurš ir solījies atbraukt uz Daugavpili. Tāpat šis jautājums ticis pārrunāts ar Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētaju Mārtiņu Bondaru.

Atbildot uz "Latgales Laika" jautājumu, kā tad deputāti plāno sekmēt OIK samazināšanu, J. Kursīte skaidroja, ka pie šī jautājuma plānots turpināt strādāt Saeimas komisijās un apakškomisijās, pieaicinot atbildīgos ministrus.

Kas attiecas uz Daugavpils lidostu, tad šo jautājumu sākumā plānots pārrunāt ar Daugavpils domes priekšsēdētāju Andreju Elksniņu. Ja pašvaldības vadītājs tiešām būs ieinteresēts atjaunot lidostas darbību, šis jautājums tiks skatīts apakškomisijā un pārrunāts ar satiksmes un aizsardzības ministru.

J. Krišāns norādīja, ka Daugavpils un Daugavpils novads vieni paši lidostas projektu diez vai spēs „pavilkt”. Šeit būtu vajadzīgs arī valsts atbalsts. "Būtu labi, ja lidlauku izdotos izveidot arī kā loģistikas sistēmu. Iespējams, to savām vajadzībām varētu izmantot arī Aizsardzības ministrija," dalījās pārdomās deputāts.

Deputāts E. Teirumnieks norādīja, ka nevar uzreiz pateikt, vai Daugavpils lidosta ir vajadzīga. Svarīgi ir izstrādāt tehniski ekonomisko pamatojumu, kurā būtu redzams, kā tas apmierinās pašvaldības, uzņēmēju un valsts intereses, ņemot vērā arī Aizsardzības ministrijas komponenti. "Turklāt Daugavpils lidostas izveide ietekmētu arī kaimiņvalstu -- Lietuvas un Baltkrievijas teritoriju," pieļāva E. Teirumnieks.

Visu rakstu lasiet 1. marta numurā.