„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. oktobris
Ceturtdiena
Elza, Ilizana
+8.1 °C
apmācies

Ilūkstes centrā gaidīs Māras Zemes karaliene

Otrajās Lieldienās, 22. aprīlī, jaunizveidotajā skvērā iepretim Ilūkstes Romas katoļu baznīcai atklāta bronzas skulptūra Māras Zemes karalienei. Pāvesta Franciska iesvētītās statujas uzstādīšanu atzīmēt ieradās Latvijas katoļu baznīcas galva – Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Ideju par šādas skulptūras uzstādīšanu Ilūkstē pirms diviem gadiem piedāvājis priesteris Arnis Maziļevskis (līdz pagājušajam gadam kalpoja Bebrenes, Eglaines un Grendzes draudzē). Kopš tā laika apspriestas vairākas iespējamās skulptūras uzstādīšanas vietas – novietot to uz vecā jezuītu klostera ēkas, pēcāk arī uz strūklakas Ilūkstes centrā, virs kuras kādreiz atradusies tautumeitas skulptūra. Kad skulptūra izgatavota, pieņemts lēmums tomēr veidot atsevišķu pamatni un izmantot teritoriju iepretī baznīcai. „Katra valsts ir veltīta kādam Svētajam, bet Latvija – Dievmātei, Māras Zemes karalienei, un mums tas būtu jāizceļ vairāk,” atzīmē A. Maziļevskis.

Bronzas statuju „Regina Terrae Maria” izgatavoja tēlnieks Tālivaldis Muzikants, kas, atklājot statuju, skaidroja tajā ietverto simbolu nozīmi. Tā kā ideja paredzēja, ka no Dievmātes statujas plūdīs ūdens, Māras Zemes karalienes tēls papildināts ar lilijas ziedu, savukārt pati statuja novietota uz bronzas globusa.

Skulptūra izgatavota ar Ilūkstes novada domes finansiālu atbalstu Bebrenes Romas katoļu draudzei, bet pamatnes izgatavošana un jaunā skvēra labiekārtošana pašvaldībai no pērnā gada budžeta izmaksāja 18 150 eiro.

Atklāšanas pasākumā piedalījās arī Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins, jezuītu kopienas pārstāvis Tadeušs Ciesļaks, kā arī citi viesi.