„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. oktobris
Otrdiena
Lāsma, Zanda, Zandis
+10.7 °C
neliels lietus

Iedzīvotāju forumā mudina būt sabiedriski aktīviem

Risināt problēmas, nevis par tām sūkstīties – daloties šādā motivācijā, pagājušo ceturtdien, 3. oktobrī, Preiļu Kultūras namā pulcējās Preiļu, Riebiņu, Vārkavas, Aglonas un Līvānu novada sabiedriski aktīvie iedzīvotāji. Šis ir jau trešais  iedzīvotāju forums, ko rīko Viduslatgales pārnovadu fonds, kura mērķis bija aicināt iedzīvotājus uz ideju apmaiņu par sev svarīgiem jautājumiem.

Vēl pirms foruma Preiļos līdzīgas sarunas organizētas novadu pagastos. „Vasarā Līvānu, Preiļu, Riebiņu, Vārkavas un Aglonas novadā rīkojām iedzīvotāju apkaimes ideju darbnīcas,” stāsta Viduslatgales pārnovada fonda valdes locekle Evija Caune, “aicinājām iedzīvotājus sanākt kopā un domāt, kas tad ir vajadzīgs, lai sadzīve novados būtu ērtāka, dzīves kvalitāte būtu labāka.” Lai to panāktu, būtu jāstiprina pilsoniskā atbildība, praktiski tas nozīmē būt gatavam ieguldīt savu laiku, darbu, zināšanas kopīgai problēmu risinājumu meklēšanai. Tā kā cilvēku laukos kļūst mazāk, nabadzīgāks kļūst pakalpojumu klāsts, darbu pārtrauc frizieris, aizveras ārsta prakse, darba laiku saīsina vietējais veikals. Meklējot risinājumus šīm neērtībām, apkaimes darbnīcu dalībnieki nāca klajā ar idejām – potenciālajiem pieteikumiem projektu konkursiem. Grantus dažu simtu eiro apmēros ik gadu piešķir Viduslatgales pārnovadu fonds, bet neiztikt arī bez pašvaldību atbalsta. Līvānu novadā pēc iedzīvotāju rosinājuma pašvaldība apsolījusi iekārtot pludmali Daugavas krastā. Aglonā iedzīvotāji apsver domu rīkot Daugavpils ielas svētkus.

 

Visu rakstu lasiet 8. oktobra numurā.