„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. septembris
Pirmdiena
Elma, Elna, Menarda
+7.4 °C
apmācies

Vieni parakstās pret salūtiem, citi atbalsta tos

Pagājušā gada izskaņā līdzatbildības platforma „Mana balss” publicēja aktīvistu aicinājumu parakstīties par iniciatīvu„Par svētkiem bez salūtiem”. 2. janvārī bija nobalsojis jau 1871 cilvēks.

Parakstu vākšanas ierosinātāji uzsver, ka viņi „vēlas pārtraukt ar svētku uguņošanu saistīto naudas izšķērdēšanu, sevišķi laikā, kad finansējuma trūkuma dēļ nevar nodrošināt adekvātu veselības un izglītības budžetu”. Ja parakstīsies 10 000 cilvēki un ja Saeima atbalstīs šo iniciatīvu likumos, tad, , „tiks saprātīgi izlietota nodokļu maksātāju nauda un netiks piesārņota vide un biedēti dzīvnieki”. 

Tikmēr Latvijā un citur pasaulē Jaunajā gadā cilvēki guvuši traumas, sākušies ugunsgrēki, ko izraisījusi pirotehnika vai citi ugunsbīstami svētku svinību priekšmeti. Vācijā Krēfeldē aizdedzies zooloģiskais dārzs un bojā gājuši vairāk nekā 30 dzīvnieki. Policija pieļauj, ka ugunsgrēks izcēlies ķīniešu lukturu dēļ, kuri bija palaisti gaisā Jaungada naktī.   

Savukārt Latvijas slimnīcās nogādāti deviņi Jaunā gada svinētāji, kuri guvuši traumas svētku uguņošanas laikā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā informē, ka puisēns (septiņi gadi), sprāgstot pirotehnikai rokās, guva plēstas brūces plaukstās. Divi vīrieši, piedzīvojuši tādus pašus sprādzienus, tagad ārstēs ķīmiskos plaukstas apdegumus. Kāds sirmgalvis ir zaudējis pirkstus, jo mēģinājis aizdedzināt nesprāgušu petardi, bet vīrietis (60) atradies pārāk tuvu aizdegtajai pirotehnikai un apdedzināja abas acis. Tikmēr jaunietis (22), lietojot petardi, guva sejas, kakla un galvas apdegumus.   

Vairāk lasiet 7. janvāra numurā!