„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. septembris
Svētdiena
Mihails, Miķelis, Miks, Mikus
+13.3 °C
apmācies

Dr. Anabele un Dr. Uka uzmundrinās bērnus Daugavpils reģionālajā slimnīcā

Daugavpils reģionālajā slimnīcā darbu uzsākuši jauni un aktīvi dakteri klauni. Vairāk par biedrību “Dr. Klauns” „Latgales Laikam” pastāstīja biedrības vadītāja Marianna Milovska.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā notika ilgi gaidītā pirmā oficiālā dakteru klaunu darba diena. Tagad bērnu nodaļas mazie pacienti varēs vieglāk un ātrāk veseļoties, bet slimnīcas sienas vairs nebūs tikai “vieta, kur slimot” – jo tajās atradīsies vieta smaidam, priekam un iekšējas brīvības sajūtai.

Pasaulē šī kustība pastāv jau 35 gadus, Latvijā -- gandrīz astoņus, un šobrīd jautrie palīgi uzmundrina pacientus visās reģionālajās slimnīcās, kurās uzturas mazie pacienti.

“Pētījumos jau sen ir pierādīts, cik svarīgs ir emocionālais stāvoklis cīņā ar slimību, tieši tāpēc dakteris klauns strādā, lai novērstu bērna uzmanību no sāpīgām un nepatīkamām izjūtām slimnīcā, viņš koncentrējas uz bērna veselo daļu, ar kuras palīdzību bērns ātrāk uzvar slimību. Dakteris klauns atgriež bērnam bērnību, par ko bieži vien nav laika domāt slimnīcā, jo slimnīca ir tā vieta, kur tiek risinātas nopietnas lietas. Taču, lai zāles iedarbotos labāk un pacients ātrāk veseļotos, ir svarīgi, ka viņam ir pozitīvs noskaņojums, un bērniem tas ir īpaši svarīgi,” skaidro biedrības vadītāja M. Milovska.

Daugavpils ir astotā pilsēta Latvijas dakteru klaunu “kartē”. Lai uzsāktu darbu jaunā slimnīcā, ir svarīga vienošanās ar slimnīcas vadību, bet ar to vien nepietiek – pirmām kārtām ir jāsameklē labākie vietējie Dakteri klauni. Daugavpilī darbu sāks Kristīna Semjonova un Tatjana Steļmaka jeb „klauniskajos” vārdos – Dr. Anabele un Dr. Uka.

Jaunie dakteri klauni ir 4. skolas absolventi. Medicīnas klaunāde ir īpaša profesija, kuru apmācīt var nedaudzi unikāli speciālisti. Ikviens dakteris klauns ir izturējis stingru atlasi: skolā tiek pieņemti cilvēki ar augsto emocionālo intelektu, psiholoģiski nobrieduši un iejūtīgi, spējīgi atrast kopīgo valodu ar bērniem, un, tajā pat laikā – ar labām aktiermeistarības un improvizācijas spējām. Vairāku pakāpju atlases process, 9 mēneši mācībās un praksē, individuālais darbs un supervīzija ar katru topošo dakteru klaunu – tas nav tik vienkārši. Pašlaik Latvijā ir tikai 45 profesionāli Dakteri klauni, ieskaitot arī svaigus spēkus.

Biedrības vadītāja Marianna Milovska stāsta, ka dakterus klaunus Daugavpils reģionālajā slimnīcā varēs sastapt pāris reizes nedēļā: ”Dakteru maiņa ilgs 2--3 stundas, laiks tiks saskaņots ar slimnīcas administrāciju, jo dakteriem klauniem tas nav vienīgais darbs, dažiem tas ir otrs vai pat trešais darbs. Pirmais, ko dakteri klauni darīs, ierodoties slimnīcā, -- viņi aprunāsies ar bērnu nodaļas virsmāsu. Tas palīdzēs izprast situāciju slimnīcā, cik ir bērnu nodaļā, pie kuriem labāk nākt ciemos, un pie kuriem – nē. Ejot pa gaiteni, dakteri klauni noskaidros, kurās palātās tiek labprāt gaidīti, vēros bērnu un vecāku reakciju. Tālākais jau ir atkarīgs no situācijas, var notikt “brīnumu radīšana” no ikdienas priekšmetiem, no visa tā, kas atrodams palātā, lai tad, kad dakteris klauns aiziet projām, bērnam paliek šī īpaši radītā pasaule un gaisotne.

Ir svarīgi ļaut bērniem izdzīvot savas emocijas, gan pozitīvās, gan negatīvās. Tieši ar to dakteri klauni strādā un pat tad, ja bērns iztriec dakteri klaunu pa durvīm, arī tas ir labi, jo tādējādi bērns ir spējis atbrīvoties no negatīvajām emocijām, un tas ir bijis tieši tas, kas tajā brīdī vajadzīgs.”

Daugavpilietes Kristīna un Tatjana šogad ir pabeigušas Dakteru klaunu skolu un sāks medicīnas klaunādes ceļu Daugavpilī. Mazie pacienti un viņu vecāki varēs saņemt emocionālu atbalstu un siltumu, arī medicīnas personāls tiks pie atbalsta un smaida devas.

“Mēs esam ļoti pateicīgi Daugavpils reģionālajai slimnīcai, kur mūs tik ilgi gaidīja un tik silti sveicināja. Šī ir milzīga vērtība – redzēt, kā slimnīcas vadība rūpējas ne tikai par ārstniecisko procesu, bet arī par labvēlīgu gaisotni un vidi savā slimnīcā. Iedomājieties: bērnam rada stresu gan slimība, gan tas, ka viņu ievieto neierastā vidē, kur ir maz vietas emocijām, cilvēciskam kontaktam, kur nevar paspēt apjautāties, kas notiek viņa dvēselē. Un te ienāk klauns – tāds “dīvainītis”, no kura var nekautrēties, nebaidīties, kas ir gatavs pieņemt un atspoguļot to, kas ar bērnu notiek, palīdzēt viņam būt ar savām īstām emocijām un sajūtām,” skaidro biedrības “Dr. Klauns” vadītāja Marianna Milovska.