„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. septembris
Svētdiena
Mihails, Miķelis, Miks, Mikus
+11.5 °C
apmācies

Jānis Briška:"viegli ir tad, ja nebaidies!"

Jānis Briška ir aktīvs jaunietis, dzīvo Daugavpils novada Višķu pagastā un jau sešus gadus apvieno pedagoga darbu Špoģu vidusskolā ar jaunatnes lietu speciālista pienākumiem Višķu pagasta pārvaldē. Ar savu aktivitāti Jānis iedvesmo ne tikai savus skolēnus un jauniešus, ar kuriem strādā ikdienā, bet arī plašāku sabiedrību.

“Esmu dzimis Varakļānos,” precizē Jānis Briška, “manā agrā bērnībā vecāki pārcēlās uz Višķu pagastu. Es mācījos Špoģu vidusskolā, Daugavpils Universitātē, bet pašlaik strādāju par skolotāju Špoģu vidusskolā un jaunatnes lietu speciālistu Višķu pagasta pārvaldē.”

Daugavpils Universitātē Jānis studēja vēsturi un, kā pats atzīst, tā viņam interesējusi jau kopš bērnības. “Mani vienmēr ir interesējusi vēsture un politika,” apstiprina Jānis, “vecāki teica, ka jau bērnībā viens no maniem mīļākajiem televīzijas raidījumiem bija “Panorāma”. Man bija labi skolotāji, kuri mani ir iedvesmojuši. Tāpēc nemaz nebija citu variantu, kā izvēlēties studēt vēsturi.” Arī par studiju vietas izvēli Jānim nav bijis ilgi jāprāto. “Daugavpils Universitātei ir laba reputācija. Lielākā daļa man pazīstamo Daugavpils Universitātes absolventu strādā labos darbos. Te ir laba izglītības kvalitāte,” uzsver Jānis Briška.

Jau studiju laikā Jānis Briška daudzus pārsteidzis ar savu sabiedrisko aktivitāti, kā arī labām organizatoriskajām prasmēm dažādu pasākumu un aktivitāšu rīkošanā. Tomēr, kā izrādās, Jāņa aktivitāte sākusies jau krietni agrāk. “Par sākuma punktu manai sabiedriskajai aktivitātei var uzskatīt iesaistīšanos brīvprātīgā darba veikšanā Višķu pagastā,” atceras Jānis, “mācoties Špoģu vidusskolā, direktora vietniece Nadežda Liepa mani ievirzīja Skolēnu pašpārvaldē. Palīdzēju dažādu pasākumu organizēšanā un apskaņošanā. Jau skolas laikā es pieradu pie publikas, tāpēc arī universitātē man bija viegli. Darbošanās Studējošo padomē palīdzēja pieslīpēt praktiskās iemaņas – organizatoriskās prasmes, saskaņošanu, plānošanu. Sākās sadarbība ar nopietniem partneriem, nācās piesaistīt sponsorus pasākumiem – tas viss jāprot arī tagad, strādājot Višķu pagasta pārvaldē.”

Lai gan tas šķiet neparasti, Jānis Briška norāda, ka, strādājot par jaunatnes lietu speciālistu Višķu pagasta pārvaldē, viņam ļoti labi noderot vēsturnieka izglītība. “Vēsturnieka izglītība palīdz neapjukt politikā un lietās, kas saistītas ar pašvaldības darbu,” apgalvo Jānis.

Jaunatnes lietu speciālista amatā Jānis Briška strādā jau astoņus, bet pedagoga darbā – sešus gadus. Špoģu vidusskolā viņš māca vēsturi, sociālās zinības, kā arī politiku un tiesības. “Iet kā pa viļņiem,” par darbu savienošanu smejas Jānis, “abas profesijas ir apvienojamas un viena otru lieliski papildina. Kā jaunatnes lietu speciālistam man ir iespēja tikties ar jauniešiem neformālā vidē. Šī pieredze palīdz ātrāk atrast dažādus kopsaucējus, strādājot ar bērniem un jauniešiem skolā.”

Jāņa veiksmīgās karjeras pamatā ir pašpārliecība un drosme īstenot ko jaunu. “Viegli ir tad, ja nebaidies! Ja nebaidies uzņemties atbildību, paust un aizstāvēt savu viedokli. Diemžēl jaunajiem speciālistiem trūkst šādas pārliecības. Tāpēc bieži vien pēc kritikas jauniešu entuziasms noplok. Bet daudzi jau aizmirst – ja tev ir redzējums, tikai tad vari to īstenot!” saka Jānis Briška.

Jautāts pat ikdienu Višķu pagasta Jauniešu centrā, Jānis atbild, ka te dzīve rit savu ierasto gaitu. Pēc “Covid-19” ierobežojumu atcelšanas jaunieši atkal apmeklē centru, lai lietderīgi pavadīti brīvo laiku. “Vasarā tika rīkotas dažādas aktivitātes,” stāsta Jānis, “spilgtākā no tām -- laivu braucieni gan jauniešiem, gan ģimenēm. Mūsu mērķauditorija nav tikai jaunieši, dažādās aktivitātēs mēs cenšamies iesaistīt arī vecākus un ģimenes. Tā kā lauku jauniešiem bieži vien ir mazāk iespēju iepazīt Latviju un pasauli, mēs mēģinām rīkot pasākumus un dažādus braucienus. Parasti gadā mums ir trīs ārzemju braucieni ERASMUS programmas ietvaros. Tiesa, šogad “Covid-19” dēļ braucieni nenotiks.”

Jānis atzīst, ka jaunatnes lietu speciālistam ir jāpielāgojas jauniešu pieprasījumam un interesēm, bet jāspēj piedāvāt arī savi pasākumu un brīvā laika pavadīšanas varianti. Jānis uzskata, ka viņam ir paveicies, jo paša intereses bieži vien sakrīt ar jauniešu interesēm.

“Višķu jaunieši aktīvi iesaistās pagasta un novada sabiedriskajā dzīvē,” stāsta Jānis Briška, “viņi veic brīvprātīgo darbu, iesaistās teritoriju sakopšanā, pasākumu organizēšanā, kā arī apmeklē pansionāta iedzīvotājus. Redzot jauniešu aktivitāti, arī Daugavpils novada dome nāk pretī un atbalsta jauniešu iniciatīvas. Spilgtākie piemēri ir Rūdolfs Lukaševičs, kuram, pateicoties novada pašvaldības līdzfinansējumam, nu ir iespēja mācīties prestižajā “UWC Robert Bocsh” koledžā Vācijā, vai Anna Sintija Ivanova, kura ar savu neatlaidīgo darbu un novada domes atbalstu izdeva savu dzejas grāmatu.”

Neskatoties uz dažādām iespējām te, Jānis Briška novērojis, ka daudzi jaunieši aizbrauc labākas dzīves meklējumos. Tomēr viņš pazīst vairākus jauniešus, kuri pēc studijām nolēmuši atgriezties dzimtajā pusē. “Višķi un Špoģi atrodas stratēģiski izdevīgā vietā starp Daugavpili un Rēzekni, Krāslavu un Preiļiem. Te ir labas iespējas attīstīt savu uzņēmējdarbību vai veidot ģimeni,” secina Jānis.

Jānis Briška atzīst, ka Višķu pagasts viņam ir īpaša vieta gan skaistās dabas, gan labestīgo un atsaucīgo cilvēku dēļ. “Te ir draudzīga vide jauniešiem, pieejama vidējā izglītība, interešu izglītība, veselības aprūpes pakalpojumi,” norāda Jānis, “pie mums ir pat autoskola, kas citos lauku pagastos ir retums. Arī ar tūrismu šeit viss ir kārtībā. Vairākas atpūtas bāzes pie ezeriem piedāvā ne tikai nakšņošanas, bet arī svētku svinēšanas iespējas. Pie mums var vizināties pa ezeriem ar laivām un katamarāniem, var garšīgi paēst. Višķu pagastā var izbaudīt dabu un kultūrvēsturisko mantojumu. Šeit ir trīs dažādu konfesiju baznīcas!”

Tomēr Jānis Briška ar smagu nopūtu atzīst, ka iedzīvotāju skaits gadu gaitā ir samazinājies un pietrūkst cilvēku, kuri aizbraukuši projām. Jānis cer, ka ar laiku bijušie Višķu iedzīvotāji sapratīs, cik daudz iespēju paveras dzimtajā pusē.