„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+12.8 °C
apmācies

“Višķos” vēlas gatavot augstas klases lauksaimniecības speciālistus

Runājot par projektu aktivitātēm, Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika „Latgales Laikam” pastāstīja, ka pašvaldībai ir lieli plāni, ir iesniegta perspektīvā programma un tiek cerēts piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu.

Viena no galvenajām aktivitātēm ir materiāli tehniskās bāzes uzlabošana izglītības iestādēs, tai skaitā izglītības programmu īstenošanas vieta “Višķi”. Sadarbībā ar Daugavpils Būvniecības tehnikumu plānots panākt, ka “Višķi” kļūst par vietu, kur varētu iegūt kvalitatīvu lauksaimniecības izglītību.

Atbildīgajiem pašvaldības darbiniekiem ir bijušas vairākas tikšanās ar Daugavpils Būvniecības tehnikuma pārstāvjiem, kurās ir analizēta situācija un paustas vēlmes kopā ar lauksaimniekiem izstrādāt tādu izglītības programmu, lai varētu sagatavot reģionam augstas klases speciālistus.

Izvērtējot materiāli tehnisko bāzi, ir jāatbrīvojas no nevajadzīgā un jāuzbūvē tas, kas atbilst mūsdienīgai lauksaimniecībai.

Domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins paskaidroja, ka mācību korpuss ar trim spārniem Višķos ir pārāk liels. Sporta zāle ir avārijas stāvoklī un jājauc nost. Arī laboratorijas, metināšanas un metālapstrādes darbnīcu un pārējo ēku nolietojums ir tāds, ka izdevīgāk ir tās nojaukt un vietā izbūvēt ko jaunu un piemērotu. Savukārt atjaunot esošās ēkas būšot ļoti dārgs prieks.

Vēl vairākas bijušā Višķu lauksaimniecības tehnikuma ēkas patlaban atrodas privātajā īpašumā, netiek apsaimniekotas un degradē apkārtējo teritoriju.

Lieli plāni pašvaldībai ir arī saistībā ar Medumu speciālās skolas attīstību, lielu uzmanību pievēršot profesionālajai sagatavošanai. Arī vides sakārtošana ap Sventes vidusskolu un labas sporta bāzes izveidošana.

Tāpat pašvaldība plāno turpināt īstenot dažādus uzņēmējdarbības atbalsta projektus un veidot atbilstošu infrastruktūru. Pieredze liecina, ka realizētie projekti uzņēmējdarbības atbalstam ir bijuši efektīvi. Attīstīt plānots arī ceļu infrastruktūru.

Šonedēļ Krāslavā notiks Latgales plānošanas reģiona sanāksme, kurā tiks runāts par projektu aktivitātēm un spriests par attīstības programmām. Pasākumā piedalīsies arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.