„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. septembris
Sestdiena
Lana, Sergejs, Svetlana
+12.8 °C
apmācies

Atklāta projekta „Rainis un fotogrāfija” gaitā tapusī fotoizstāde

Aizvadītās nedēļas nogalē Raiņa māja Berķenelē norisinājās šī gada sezonas noslēguma pasākums “Dzīve turpinās”, kurā tā apmeklētāji varēja iepazīties ar projekta „Rainis un fotogrāfija” gaitā tapušo fotoizstādi, piedalīties foto orientēšanās pastaigā, minēt mīklas, izlocīt kājas dejas solī, kā arī iesaistīties vairākās citās aktivitātēs.

Projekta „Rainis un fotogrāfija” realizācijas gaitā ir īstenotas divas lielas ieceres: proti, izveidotas neliela izmēra planšetes individuālām ekskursijām “Orientēšanās Berķenelē” un fotogrāfijās vizualizēta Raiņa dzeja, tādējādi radot sabiedrībai iespēju iepazīt Raiņa dzīvi un daiļradi neierastākā veidā.

Aicinājumam iesaistīties projektā atsaucās fotogrāfi no visas Latvijas, tostarp no Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jelgavas, Jūrmalas, Daugavpils, Ilūkstes, Naujenes, Viļakas un Ogres.

Daudzi fotogrāfi apmeklēja Raiņa māju Berķenelē, meklēja un fotografēja interesantas detaļas telpu iekšpusē vai ārpusē. Šīs fotogrāfijas izmantotas A4 formāta planšetēm “Orientēšanās Berķenelē”, kas tiks piedāvātas muzeja apmeklētājiem, lai ekskursiju Raiņa mājā padarītu daudz aizraujošāku.

Savukārt jūnijā tika izsludināts fotokonkurss “Raiņa dzejolis fotogrāfijā”, kuram iesūtīti vairāk nekā 30 autoru darbi, no tiem 23 darbi nodrukāti uz ūdensizturīgām foto planšetēm, pievienojot attiecīgas Raiņa dzejoļa rindas.

Viena no projekta dalībniecēm ventspilniece Agnese Pastare atzina, ka dzejoļu vizualizāciju ir taisījusi pirmo reizi. “Vizualizēt Raiņa dzejoļus bija mazliet neierasti. Manuprāt, šis projekts ir kaut kas vairāk par ātri izzūdošu ideju,” pauda fotogrāfe.

Savukārt projekta autore Ilze Onzule stāsta, ka tajā gaitā tapušos fotomateriālus varēs izmantot ilgtermiņā, organizējot pasākumus muzejos vai skolās. Katra planšete būs kā fotodarbs, kuru var izmantot kā interjera dekoru.

Projektu „Rainis un fotogrāfija” gaitā tapušo fotoizstādi Berķenelē varēs aplūkot līdz 7. novembrim. Plānots, ka tālāk izstāde ceļos pa visiem Raiņa muzejiem Latvijā.

Projektu „Rainis un fotogrāfija” īstenoja Tautas fotostudija “Ezerzeme – F” sadarbībā ar Raiņa māju Berķenelē. Projektu finansiāli atbalstīja Latgales reģiona attīstības aģentūra, Valsts Kultūrkapitāla fonds un AS “Latvijas valsts meži”, piešķirot 500 eiro orientēšanās planšetu un fotokonkursa “Raiņa dzejolis fotogrāfijā” darbu izdrukai.