„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. septembris
Piektdiena
Ādolfs, Ilgonis
+17.2 °C
apmācies

107 pazīstami Daugavpils krievi – vienā grāmatā

Daugavpilī izdota jauna grāmata – vietējā novadpētnieka Jurija Čertova materiāls “Pazīstamie krievi Daugavpils vēsturē”. Autors un sastādītājs informāciju grāmatai vāca gandrīz divus gadus un 2020. gadā lūdza sabiedrisko organizāciju “Krievu kultūras centrs “Kaļistratova nams”” palīdzēt sagatavot to izdošanai. Grāmata nāca klajā Daugavpils domes „Sabiedrisko organizāciju atbalsta fonda” programmas ietvaros.

Grāmatas sagatavošanā daudz pūļu ieguldīja sabiedriskās organizācijas “Krievu kultūras centrs “Kaļistratova nams”” valdes locekļi – Gaļina Ivanova, kura uzņēmās redaktores pienākumus, kā arī Aleksandrs Bogdanovs un Jurijs Jermakovs.

Par to, kā tapa grāmata, pastāstīja autors un sastādītājs J. Čertovs un redaktore G. Ivanova.

Jurijs Čertovs: „Izdot šādu grāmatu mani pamudināja izstāde „Simts slaveni ebreji” Daugavpils domē. Tās atklāšanā Jānis Dukšinskis atzīmēja, ka būtu labi, ja šī tēma tiktu turpināta, un es nodomāju, ka gan jau kāda Daugavpils sabiedriskā organizācija to uzņemsies. Taču pagāja gads, un izrādījās, ka šī tēma nevienam nešķiet aktuāla. Es padomāju, ka Daugavpils ir slavena ne tikai ar ebrejiem, jo arī citām diasporām ir ar ko lepoties, tāpēc nolēmu pievērsties šai tēmai. Materiālus meklēju bibliotēkās, iztaujāju paziņas, arī pats daudzus atceros, jo esmu šeit dzimis. Skumji, ka nav pagājis nemaz tik ilgs laiks, bet cilvēki jau aizmirsti. Kā piemēru minēšu šādu faktu: janvārī apritēja 35 gadi kopš sākusi darbu Daugavpils reģionālā slimnīca, taču nezin kāpēc neviens nepieminēja dakteri Dmitriju Ivanovu – galveno ārstu un slimnīcas būvniecības iniciatoru.”

Jurijs Čertovs atzīst, ka daudznacionālajā Daugavpilī grūti atrast tīrasiņu krievus, baltkrievus, ukraiņus, latviešus, poļus. Tāpēc, izvēloties grāmatas varoņus, viņš pirmkārt orientējās uz krievu izcelsmi un piederību krievu kultūrai, valodai un ticībai.

Grāmatā pastāstīts par 107 krieviem, kuru dzīve saistīta ar Daugavpili. Jāpiebilst, ka sākotnēji bija simts cilvēki, taču darba gaitā tika nolemts papildināt materiālu. Redaktore Gaļina Ivanova pastāstīja, ka izdevumā ietverts laika posms no XVI gadsimta līdz mūsdienām. Grāmatā apkopota informācija par vēsturiskām personām, kuru darbība veicināja Daugavpils attīstību un labklājību. Interesenti varēs izlasīt par caru dinastiju pārstāvjiem no Ivana Bargā līdz pat Nikolajam I, Dinaburgas cietokšņa projektētājiem un celtniekiem, karavadoņiem, zinātniekiem, kultūras darbiniekiem, tostarp tiem, kuri piedalījušies Krievu kultūras centra dibināšanā, garīdzniekiem, sportistiem, visā pasaulē zināmiem Dvinskas – Daugavpils iedzīvotājiem, kuri dažādos laikmetos devuši ievērojamu ieguldījumu Daugavpils vēsturē.

Gaļina Ivanova atzīmēja, ka grāmata nepretendē uz enciklopēdijas vai nopietna vēsturiskā darba statusu. Tās uzdevums – veicināt interesi par Dinaburgas – Daugavpils – Dvinskas notikumiem bagāto dzīvi, kārtējo reizi uzsverot personības lomu vēsturē. Grāmatā ir labi pazīstamie un nepelnīti aizmirsti vārdi, kas kļuva par autora atradumu. Un bieži tieši tie ir pelnījuši, lai par tiem pastāstītu plašāk.

Kā piemēru var minēt garīdznieku Nikolaju Kļepatski. „Vai spējat iedomāties: piecdesmitie gadi, mācītājs, kurš trīsdesmit trīs gadus bijis Borisa un Gļeba katedrāles pārzinis, un tad tiek pieņemts lēmums atdot baznīcu skolas sporta zāles vajadzībām. Viņš sacēlās pret sistēmu, nosargāja dievnamu un saglabāja to mums. Bet tā varēja arī nebūt, tāpat kā aizgāja nebūtībā Aleksandra Ņevska katedrāle, par kuru neviens necīnījās. Šeit nav itin nekādas piesaistes reliģijai. Vienkārši personības loma vēsturē,” pastāstīja G. Ivanova. Savukārt J. Čertovs piebilda: „Liktenis mani bija savedis ar Nikolaju Kļepatski – ļoti patīkamu, pieklājīgu un akurātu cilvēku.”

Grāmatas publiskā prezentācija notiks pēc „Covid-19” ierobežojumu atcelšanas.

Grāmatas autors un sastādītājs Jurijs Čertovs un redaktore Gaļina Ivanova