„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. septembris
Piektdiena
Ādolfs, Ilgonis
+15.5 °C
apmācies

Daļa daugavpiliešu būtu gatavi vakcinēties ar “Sputņik” vakcīnu

Raksturojot pilsētas iedzīvotāju interesi par iespēju vakcinēties ar Krievijā ražoto “Sputņik” vakcīnu, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska „Latgales Laikam” atzina, ka daļa daugavpiliešu būtu gatavi vakcinēties tieši ar šo vakcīnu.

Ārstniecības un citās iestādēs tiek veikta iedzīvotāju aptauju par gatavību vakcinēties un iemesliem, kādēļ viņi nav gatavi to darīt. Kā vienu no atteikuma iemesliem daļa iedzīvotāju minējusi gatavību vakcinēties tieši ar “Sputņik” vakcīnu, jo vairāk uzticoties tieši šai vakcīnai.

Raksturojot iespējamos iemeslus, kādēļ daļai iedzīvotāju ir izveidojusies šāda nostāja, pašvaldības vadītāja vietniece pieļāva, ka sava loma šeit ir pieejamajai apšaubāmas kvalitātes informācijai un tam, ka daļa cilvēku ir vakcinējušies vēl tālajos padomju laikos un tādēļ šajā situācijā vairāk uzticas tieši Krievijā ražotajai vakcīnai.

Pašvaldības vadītājas vietniece norādīja, ka vairāk būtu jāpaļaujas uz vakcīnām, kas ir atzītas Eiropas Savienībā. Savukārt Eiropas Zāļu aģentūrā „Sputņik” vakcīna patlaban vēl tikai tiek vērtēta.

 

Rēzeknes dome aicinājusi veselības ministru atļaut vakcināciju arī ar “Sputņik V”

Sakarā ar to, ka arī daļa rēzekniešu paudusi gatavību vakcinēties tieši ar „Sputņik” vakcīnu, Rēzeknes domes vadība nosūtījusi vēstuli veselības ministram Danielam Pavļutam, rosinot izskatīt iespēju Latvijas iedzīvotājiem nodrošināt arī vakcīnu “Sputņik V”, tiklīdz to apstiprinās Eiropas Zāļu aģentūra.

Rēzeknes pašvaldībā “Latgales Laiku” informēja, ka domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča parakstītajā vēstulē norādīts, ka Rēzeknes Sociālais dienests ir uzsācis vakcinēšanas sarakstu sagatavošanu un darba procesā noskaidrojies, ka vakcinēties ir gatava tikai trešdaļa Rēzeknes pansionāta klientu. Skaidrojot klientu nostāju, atklājies, ka liela daļa no viņiem būtu gatavi vakcinēties ar “Sputņik V” vakcīnu.

Vēstulē norādīts, ka lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas, kuru piegādes joprojām kavējas un ir salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana. Latvijā pirmo poti pret “Covid-19” līdz 5. martam bija saņēmis nepilns 3,1% iedzīvotāju, bet abas -- 0,94%. Papildu vakcīnas pieejamība palielinātu vakcinācijas tempu.

Eiropas Zāļu aģentūra uzsākusi “Sputņik V” vakcīnas pārbaudi. Šis lēmums pieņemts, pamatojoties uz laboratorisko un klīnisko pētījumu rezultātiem, kas uzrādījuši, ka "Sputņik V" izraisa antivielu un imūno šūnu rašanos, kas var aizsargāt no “Covid-19”.

Šībrīža apstākļos, kad izplatās jauni vīrusa paveidi, ar īpašu atbildību jāizturas pret piedāvātajām iespējām, turklāt tādām, kuras par labu esam ir atzinušas daudzas valstis, norādīts vēstulē.

Rēzeknes pašvaldība uzskata, ka nav pieļaujama vakcinācijas procesa politizācija un sabiedrības veselība ir galvenā prioritāte. Līdz ar to “Sputņik V” vakcīnas izmantošana būtu loģisks solis vakcinācijas kapacitātes palielināšanai un pozitīva rezultāta sasniegšanai cīņā ar “Covid-19” izplatību.Krievija vakcīnu "Sputņik V" reģistrēja augustā, vairākus mēnešus pirms Rietumu konkurenti reģistrēja savas „Covid-19” vakcīnas un pirms lielu klīnisko izmēģinājumu sākuma, kas raisīja ekspertu bažas. Jau krietni vēlāk medicīnas žurnālā "The Lancet" tika publiskots pētījums, kas liecināja, ka Krievijā izstrādātās vakcīnas efektivitāte esot 91,6%.

 

Vakcinācijas process Daugavpilī rit gausi

Domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska žurnālistiem atzina, ka kopumā vakcinācijas process Daugavpilī pagaidām norit visai lēni. Viens no iemesliem gausajai vakcinācijas gaitai, pēc Līvijas Jankovskas domām, ir informācijas trūkums par to, kādām iedzīvotāju grupām ir iespēja vakcinēties.

Pašvaldības vadītāja vietniece norādīja, ka vakcinācija pret “Covid-19” patlaban ir viens no aktuālākajiem jautājumiem. Šīs nedēļas sākumā pirmo poti pret “Covid-19” Daugavpilī saņēmuši 1920 cilvēki. Pārsvarā tie ir mediķi, sociālās jomas speciālisti un pansionāta darbinieki.

Patlaban vakcinācijas procesā prioritāte ir cilvēkiem, kas ir vecāki par 70 gadiem un kam ir dažādas hroniskas slimības. Tiek domāts arī par to, kā uzrunāt iedzīvotājus, lai viņi vakcinētos aktīvāk. Turpinās sadarbība ar Valsts vakcinācijas biroju.

Pilsētā pagaidām vakcīnu pietiek. Ja vakcīnu sāks pietrūkt, pašvaldība vērsīsies Vakcinācijas birojā ar lūgumu palielināt to skaitu. Pašvaldības vadītāja vietniece uzskata, ka ekonomikas virzības sakarā vakcinēšanās ir neizbēgama un nepieciešama lieta.

Līvija Jankovska uzsvēra, ka masveida vakcināciju varētu veikt ārstu praksēs un doktorātos, patlaban vakcinācija tiek veikta arī Centra poliklīnikā, Grīvas poliklīnikā, poliklīnikā „Olvi” un „Veselības centrā”. Ja vakcinācijas veikšanai pašvaldībai būs jāpiešķir papildu telpas, šīm vajadzībām varētu tikt piemeklēta kāda pašvaldības ēka vai arī vakcināciju varētu veikt, piemēram, Daugavpils Olimpiskajā centrā. Vajadzības gadījumā pašvaldība ir gatava palīdzēt gan ar cilvēkresursiem, gan datortehniku.

Līdz šim „Covid-19” Daugavpilī ir izslimojusi vairāk nekā 7500 iedzīvotāji, un tas nozīmē, ka viņiem ir antivielas.