„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. septembris
Piektdiena
Ādolfs, Ilgonis
+15.8 °C
apmācies

Darbu sācis jaunais Daugavpils Sporta medicīnas centrs

Daugavpils Universitātes (DU) telpās Parādes ielā 1 darbu sākusi jaunizveidotā aģentūra "Daugavpils Sporta medicīnas centrs", kuras dibinātāji ir Daugavpils pašvaldība un DU. Sporta medicīnas centrs nodrošinās padziļinātu profilaktisko medicīnisko pārbaužu veikšanu reģiona sportistiem. Centrā darbosies sporta ārsti, masāžas speciālisti. būs pieejami fizioterapijas un rehabilitācijas un virkne citu pasākumu. Iegūstot reģionālā centra statusu, tam būs jānodrošina arī datu analīze un jāseko audzēkņu veselības stāvokļa dinamikai.

Aģentūras "Daugavpils Sporta medicīnas centrs" direktora pienākumu izpildītājs Raimonds Funts “Latgales Laikam” pastāstīja, ka patlaban centrā ir pieejami sporta ārsta, fizikālās un rehabilitācijas ārsta, fizioterapeita pakalpojumi. Nākotnē šo klāstu plānots papildināt ar traumatologa pakalpojumiem.

Visi minētie pakalpojumi, pirmkārt, būs pieejami sportistiem un bērniem un jauniešiem ar paaugstinātu fizisko slodzi, kā arī citiem Daugavpils iedzīvotājiem.

Līdz šim Sporta medicīnas centrs īrēja telpas Daugavpils Olimpiskajā centrā. Jaunās telpas Parādes ielā ir ne tikai plašākas, bet arī maksa par tām būs ievērojami zemāka, uzsvēra Raimonds Funts.

Nākotnē aģentūra "Daugavpils Sporta medicīnas centrs" plāno piedāvāt arī mehanoterapijas pakalpojumu un ūdens procedūras, kā arī sniegt metodisko atbalstu sportistiem, treneriem un vecākiem. Plānots, ka nākotnē šeit varēs saņemt arī kardiologa pakalpojumus.

Sportistu izmeklējumiem cer piesaistīt valsts finansējumu

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska skaidro, ka nepieciešamība reorganizēt līdzšinējo Sporta medicīnas centra darbību radās, jo tas tik tikko spēja nodrošināt izmeklēšanas pakalpojumu Daugavpils sportistiem. Pērn sakarā ar „Covid-19” izplatību centrs nespēja nodrošināt nepieciešamos izmeklējumus visiem jaunajiem Daugavpils sportistiem, tādēļ nācās lūgt palīdzību Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Tāpēc pašvaldība vērsās Veselības ministrijā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ar lūgumu sniegt papildu pakalpojumus. Šajā laika ministrijā tika pieņemts lēmums par reģionālo sporta medicīnas centru izveidi valstī. Tā kā Daugavpils Sporta medicīnas centrs darbojas jau daudzus gadus, tika nolemts uz tā bāzes veidot šādu reģionālo centru.

Tā kā centrs nākotnē var kļūt arī par labu bāzi gan nākamo masāžas speciālistu, gan fizioterapeitu sagatavošanai, dome pieņēma lēmumu veidot aģentūru "Daugavpils Sporta medicīnas centrs" kopā ar Daugavpils Universitāti. Šis ir pirmais šāda veida centrs Latvijā, kuru dibinājusi pašvaldība un universitāte. Centrs ir ieguvis arī ārstniecības iestādes statusu un patlaban tiek gatavoti nepieciešamie dokumenti, lai centrs varētu darboties reģiona līmenī, uzsvēra Līvija Jankovska.

Aģentūras dibinātāji turpina sadarboties ar Veselības ministriju, lai noslēgtu centra, ministrijas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas trīspusēju līgumu, kas dotu iespēju saņemt valsts finansējumu līdz 46 eiro viena sportista līdz 18 gadu vecumam veselības pārbaudei. Līdz šim sporta medicīnas centra uzturēšana gūlās tikai uz pašvaldības pleciem.

Nākotnē centram plānots iegādāties arī jaunu aprīkojumu un paplašināt pakalpojumu klāstu. Ja iepriekš centrā ik gadu tika apkalpoti 1600 līdz 1800 sportisti, tad, ņemot vērā reģiona sportistus, šis skaits varētu divkāršoties.

Sporta centrs – studentu prakses vieta

DU rektora vietnieks attīstības jautājumos Jānis Kudiņš atzīst, ka augstskolas iesaistīšanās jaunā sporta medicīnas centra izveidē nav bijusi nejauša. Veselības jautājumi ir ļoti svarīgi ne tikai pašvaldībai, bet arī universitātei. Šajā pašā ēkā DU mācās fizioterapeiti un rehabitologi, kuri varēs iziet centrā mācību praksi.

Mainās arī likums par māsu sagatavošanu, un no 1. septembra studijām šajā specialitātē uzņems DU, kur arī tiks organizēta viņu mācības. Līdz ar to augstskolā pieaugs gan studentu skaits, kas mācīsies veselības aprūpes jomā, gan arī ar medicīnu saistīto jautājumu klāsts kopumā.

Kad aģentūra "Daugavpils Sporta medicīnas centrs" iegūs valsts reģionālā centra statusu, tai būs jānodarbojas arī ar datu uzkrāšanu par pacientiem un sportistiem. Anonimizējot datus, tos savu bakalaura un studiju darbu izstrādei varēs izmantot arī studenti. Tas, savukārt, veicinās centra saskarsmi ar zinātni un ieguvēji būs gan sportisti, gan augstskola un pašvaldība.