„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. septembris
Trešdiena
Rauls, Rodrigo
+20.3 °C
apmācies

Kalupe kā progresa piemērs

Iebraucot Daugavpils novada Kalupes ciemā, skatienu priecē tīrība un priekšzīmīga kārtība, par kuru rūpējas pagasta iedzīvotājas. Ciema centrā uzstādīts piemineklis, visur iekoptas krāšņas puķu dobes, blakus -- Kalupes Vissvētākā Altāra Sakramenta Romas katoļu baznīca, kopējā arhitektoniskajā kompozīcijā iekļaujas arī vecās koka mājas, kuras lieliski "sadzīvo" ar modernām atjaunotām un jaunuzceltām ēkām. Tā ir Kalupe.

Gaidot Kalupes pagasta pārvaldes vadītāju Ināru Ūbeli, kura steidzami devusies risināt svarīgus jautājumus, sarunājos ar darbiniecēm, kas uzkopj un izdaiļo teritoriju.

Atbildot jautājumu, kā klājas, visas trīs -- Nataļja Slesarenko, Anžela Birjukova un Anna Čubreviča -- gandrīz vienā balsī saka: "Normāli! Dzīvot var! Pabalsts par mūsu darbu paaugstināts līdz 250 eiro. Tā ir nauda! Mēs strādājam ar Nodarbinātības valsts aģentūras norīkojumu. Kādu darbu mums uzdod, to arī veicam. "

Ikdienas darbi un neierastas situācijas

Sarunā iesaistās Kalupes pagasta Komunālā dienesta vadītājs Leonards Draška, kurš pastāsta, ka pagastā ir visi nepieciešamie speciālisti, kas apkalpo komunālās, ūdensapgādes, kanalizācijas un elektroapgādes sistēmas, ir traktoristi, santehniķi un citi meistari. Pašlaik tiek gatavota malka ziemai, sakopta teritorija, izcirsti krūmi, vārdu sakot, viss notiek pēc plāna.

Tomēr gadās arī neierastas situācijas. Nesen, ierīkojot puķu dobi, Nataļja Slesarenko ar grābekli izrausa no zemes pasaules karu laika šāviņu. Tika izsaukti sapieri, kuri aizveda bīstamo atradumu.

Kalupes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Ūbele, kura vadošos amatos strādā jau ilgu laiku, garlaicīgo "kabineta" stilu saziņā ar korespondentu šoreiz nolēma mainīt un parādīt dažādus objektus un iestādes, kas darbojas ciemā vai atrodas attīstības un celtniecības stadijā.

Braucam skatīties

Pirmais maršrutā bija Sociālo pakalpojumu centrs "Pīlādzis", kura direktore ir Ināra Nešpore. Modernā iestāde, kas atbilst visām nepieciešamajām tehniskajām un sanitārajām prasībām, tika atvērta 2003. gadā, un kopš tā laika to vada Ināra: "Centrā uzturas aptuveni 70 klienti ar ierobežotām iespējām. Šeit dzīvo cilvēki no visas Latvijas, taču lielākā daļa ir no Latgales. Klienti šeit atrodas pastāvīgi. Mūsu galvenais mērķis ir radīt centra iemītniekiem tādus aprūpes un uzturēšanas apstākļus, lai viņi justos kā mājās."

Pasta nodaļa pagastā ir darbojusies vienmēr -- tagad tās ir modernas, gaišas un mājīgas telpas. Trīs pastnieki apkalpo Vaboles, Līksnas, Nīcgales un Kalupes pagastu. Papildu pasta pakalpojumiem tiek sniegti arī komercpakalpojumi -- pasta nodaļā iedzīvotāji var iegādāties nepieciešamākās preces.

Pastnieki apkalpo pagasta iedzīvotājus, izmantojot savu transportu. "Visas problēmas mēs risinām tepat, darba kārtībā. Pagaidām tiekam galā paši. Protams, būtu labi, ja mums palielinātu algu, kas ir atkarīga no pensiju piegādes cilvēkiem, maksājumiem par komunālajiem un citiem pakalpojumiem, "stāsta pasta nodaļas vadītāja Ināra Rimša.

Pašlaik pagastā dzīvo 1170 cilvēki, salīdzinājumā ar citiem pagastiem, tas ir daudz, tāpēc ir vairāk gan pakalpojumu, gan to veidu. Ināra pastāstīja, ka pasta nodaļas telpas tika renovētas par Eiropas Savienības līdzekļiem ar Daugavpils novada domes līdzfinansējumu. Uzlabojot pasta darbinieku darba apstākļus, pieauga arī uzņēmuma ieņēmumi.

Arī ģimenes un zobārsta praksē uzstādīts moderns aprīkojums. Darbavietā sastapām ģimenes ārstes palīdzi Jeļizavetu Filimonovu, kura pastāstīja, ka Ineses Kudeiko ģimenes ārsta prakse apkalpo galvenokārt Kalupes, daļēji Vaboles un Nīcgales pagastu, kā arī daļu Vārkavas novada: "Pašlaik vakcinējam iedzīvotājus, kuru aktivitāte beidzamajā laikā ir pieaugusi. Mēs sākām vakcināciju februārī. Sākumā mums nebija vakcīnu izvēles, bet tagad izmantojam dažādu firmu preparātus."

Jāpiebilst, ka pašlaik tiek remontēts veterinārārsta kabinets.

Ārsta prakses zobārstniecībā vadītāja Gaļina Grunšteine šajā laikā mācījās kvalifikācijas celšanas kursos, tāpēc nebija iespējas ar viņu parunāties.

Sports palīdz mācībās

Arī ar veselīga dzīvesveida piekopšanu pagastā viss ir vislabākajā kārtībā. Ir stadions, hokeja laukums un skatītāju tribīnes, nemaz nerunājot par nepieciešamo aprīkojumu, sporta inventāru, dažādiem trenažieriem un pat firmas formas tērpiem. Hokejistus, futbolistus, basketbolistus un volejbolistus ļoti veiksmīgi trenē Kalupes pagasta sporta organizators Aleksandrs Vabiščevičs. Lai nosauktu Kalupes sportistu izcīnītos titulus dažāda līmeņa sacensībās un pat Latvijas čempionātos, vajadzētu daudz laika.

Piemēram, Aleksandra audzēknis Ainārs Raščevskis dzīvo un strādā Kanādā, un tur ir spēlējis hokeju vienā no vietējām komandām. "Uzvara sākas ar formas tērpu. Līdzekļus to iegādei piešķir pagasta pārvalde un Daugavpils novada dome. Visi mūsu sportisti ir pienācīgi apģērbti un apauti, un viņiem nebūs kauns startēt visaugstākā līmeņa sacensībās. Bet, piemēram, hokeja formas tērpu sportisti iegādājās par savu naudu," saka Aleksandrs.

Tagad pamatskolā, izņemot pašu mācību iestādi, darbojas arī Špoģu Mūzikas un mākslas skolas filiāle un divas bērnudārza grupas. Ekskursiju vadīja sākumskolas skolotāja, vēstures un vizuālās mākslas skolotāja Renāte Vēlika. Viņa pastāstīja, ka skolā mācās 62 bērni un strādā 30 darbinieki -- skolotāji un tehniskie darbinieki. Bērnudārzu apmeklē 24 bērni.

Tā jābūt visur!

Šķita, ka mūsu ekskursija nekad nebeigsies -- tik daudz tiek būvēts, uzturēts un plānots. Ināra Ūbele pastāstīja, ka pagastā ir trīs veikali, jauniešu centrs, bet, diemžēl, nav aptiekas. Savukārt veco, bet joprojām stipro ēku plānots rekonstruēt par Saieta namu, kuru varēs apmeklēt visi interesenti. Jau ir izstādāts pārbūves projekts.

Pagasta bilancē ir 7 vairākstāvu mājas un skola ar centrālo apkuri, tās ir jāuztur un jāapkalpo. Gan galvenā ūdensapgādes trase, gan notekūdeņu pārsūknēšanas sistēma jau ir modernizēta.

Priekšsēdētāja parādīja arī kapliču, kura kapsētā tika uzcelta par pagasta līdzekļiem ar novada domes finansiālu atbalstu, lai iedzīvotāji varētu pienācīgi pavadīt aizsaulē aizgājušos.

Braucot projām, nodomāju -- ja tik sarežģītā laikā tiek meklētas iespējas veiksmīgai pagasta infrastruktūras attīstībai un ir labs vadītājs, talantīgi un strādīgi palīgi, tad visa Latgale varētu pārtapt perspektīvā un plaukstošā novadā, ja vien katram pagastam tiktu veltīts vairāk uzmanības, pacietības, pūļu un, protams, naudas. Kā gan bez tās?