„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. septembris
Otrdiena
Agris, Agrita
+22.0 °C
nedaudz mākoņains

Dabas aizsardzības pārvaldē informē: zemā ūdens līmeņa dēļ prognozējam zivju slāpšanu Lubānā

Oktobrī ūdens līmenis Lubāna ezerā bija kritiski zems. Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk -- Pārvalde) prognozē zivju slāpšanu, ja ūdens līmenis nepaaugstināsies.

Pārvaldē informē, ka Lubāna ezera apsekošana un ūdens līmeņa pārbaude tiek veikta regulāri. Kritiski zemais ūdens līmenis ir rezultāts zemajam nokrišņu daudzumam un karstajai vasarai, ko šogad piedzīvojām. Ūdens līmenis šajā ezerā mainās tikai dabiskā veidā jeb rudenim raksturīgo lietavu dēļ. Tiek piebilsts, ka gadījumā, ja nebūs ļoti lielu lietavu un būs barga ziema ar stipru salu, var prognozēt zivju slāpšanu Lubānā. Līdzīga situācija ir arī citās ūdenstilpēs. Diemžēl tik lielā ezerā kā Lubāns nav iespējas novērst ūdens līmeņa pazemināšanos un zivju slāpšanu. Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP) ziņo, ka mazākos ezeros teorētiski šo situāciju varētu labot, izmantojot aeratorus (ierīce piesātināšanai ar gaisu vai skābekli). Lubānā tas gan nav reāli.

Pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas dabas aizsardzības vecākais speciālists Dainis Tučs skaidro, ka ūdens līmenis oktobra beigās nebija mainījies, savukārt novembra sākums, pateicoties lielajam nokrišņu daudzumam, ir daudzsološs. Salīdzinot 6. novembra un 8. novembra datus, var novērot, ka ūdens līmenis ir audzis no 1,00 m līdz 1,30 m. Lubāna un citu ezeru līmeņa novērojumus var atrast vietnē https://ej.uz/udenslimenis.

Dabas aizsardzības pārvalde veic kontroli dažos ezeros īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Latgalē -- Rāznas ezerā, Lubānā un Ežezerā. Tiek piebilsts, ka arī Rāznā ir zemāks ūdens līmenis kā parasti, taču tas nekādā veidā neietekmē zivju resursus. Šis ezers ir ar lielām bedrēm un dziļš.

Runājot par Lubāna ezeru, šobrīd noris aktīvi darbi pie dabas lieguma “Lubāna mitrājs” dabas aizsardzības plāna. Sākotnēji mitrāja teritorija bijusi atsevišķu dabas liegumu kopums, taču šobrīd dabas liegumā tiek apvienoti 12 jau esošie dabas liegumi, tai skaitā arī viena no tūristu apmeklētākajām vietām Latgalē -- Tīrumnieku purvs, pāri kuram iet Tīrumnieku purva taka. Lubāna mitrājs pēc administratīvi teritoriālās reformas atrodas piecās dažādās administratīvajās teritorijās (Rēzeknes, Balvu, Madonas, Varakļānu un Gulbenes novadā). Tas aptver plašu teritoriju, līdz ar to ir jāizstrādā dabas aizsardzības plāns visam mitrāja kompleksam. DAP informē, ka līdz šim aizsardzības plāni tika izstrādāti vairākiem no Lubāna mitrājā ietilpstošajiem dabas liegumiem.

Lašveidīgo nārsts Rāznā -- zivju ieguves liegums

Latvijas ūdeņos -- gan upēs, gan ezeros -- rudens vēsajā laikā nārsto lašveidīgās zivis. Rāznas Nacionālā parka ezeros sastopamās lašveidīgās zivis ir sīga un repsis. Nārsta laikā, atbilstoši DAP sniegtajai informācijai, šo zivju ieguve ir liegta no 1. oktobra līdz 30. novembrim.

Informējam, ka zivju suga -- repsis un sīga -- ir īpaši aizsargājama un ierobežoti izmantojama. To sargāšana zivju nārsta periodā ir viens no Pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas inspektoru pienākumiem.

Pārvalde aicina ievērot makšķerēšanas noteikumus un tajos noteiktos ierobežojumus. Lašveidīgo zivju aizsardzība nārsta laikā ir arī katra makšķernieka sirdsapziņas lieta. DAP brīdina, ka par zivju iegūšanu īpaši aizsargājamās teritorijās saudzēšanas laikā draud arī kriminālatbildība, tāpat arī būtu jāatlīdzina zivju resursiem nodarītais zaudējums.

Pārvalde aicina sabiedrību būt neiecietīgiem pret pārkāpējiem, ja tādi ir novēroti, un nekavējoties informēt par aizdomīgām rīcībām, kuru mērķis varētu būt nelegāla zivju ieguve. Par nelikumībām un aizdomīgiem gadījumiem Rāznas Nacionālā parka ezeros Pārvalde lūdz ziņot Dainim Tučam (26528739), Artūram Semjonovam (28602895) vai Dagnim Vasiļevskim (26112686).

Iedzīvotāju anketēšana aizsargājamās teritorijās

Vidzemes Augstskola sadarbībā ar DAP veic anketēšanu Latvijas vides aizsardzības fonda projekta ietvaros īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās (ĪADT). Anketu ir aicināti aizpildīt Aizsargājamo ainavu apvidus “Augšdaugava” iedzīvotāji (anketa: https://ej.uz/augsdaugavasiedzivotaji), kā arī Rāznas Nacionālā parka tuvumā dzīvojošie (anketa: https://ej.uz/raznasnacionalaisparks) un tā apmeklētāji (anketa: https://ej.uz/nacionalaparkaapmekletaji).

Anketas mērķis ir uzzināt vietējo iedzīvotāju/mājsaimniecību pārstāvju viedokli, lai salāgotu vietējo iedzīvotāju intereses ar dabas aizsardzības, tūrisma un saimnieciskajām interesēm. Anketas drīkst aizpildīt līdz šā gada beigām.