„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. septembris
Otrdiena
Agris, Agrita
+12.4 °C
daļēji mākoņains

Cik bieži lietojam uzturā zaļumus

Tuvojoties pavasarim, cilvēkiem aizvien vairāk pasliktinās pašsajūta. Iemesls ir banāls -- pavasara avitaminoze. Mūsu uzturā trūkst svaigu dārzeņu, augļu un, protams, zaļumu. To visu varam atrast veikalu plauktos. Taču daudz veselīgāk ir ēst savā dobē audzētus dārzeņus un garšaugus, jo to audzēšanā netiek izmantotas ķimikālijas. Laikraksta "Latgales Laiks" reportiere jautāja Latgales iedzīvotājiem, cik bieži un kādus zaļumus viņi lieto uzturā šajā gadalaikā? Vai šobrīd audzējat savus zaļumus vai vēl tikai plānojat to darīt?

Natālija, strādā medicīnas jomā: “Šobrīd pēc aktīvām studijām vairāk laika cenšos veltīt nutricioloģijai (zinātne par uztura -- aut. piez.) un veselīgam uzturam. Man pat ir lapa par šo tēmu sociālajos tīklos, aicinu to apmeklēt. Tāpēc, protams, katru dienu ēdu zaļumus un lapu salātus, jo tie ir ļoti veselīgi! Diemžēl pati neko neaudzēju: mājās tas nav iespējams, jo man ir divi kaķi. Man nav arī savas zemes vai vasarnīcas.”

Marina, menedžere lielā uzņēmumā: “Mēs katru dienu ēdam zaļumus un dārzeņus. Es uzskatu, ka zaļumi, dārzeņi un augļi ir mūsu veselības atslēga. Es audzēju savā zemes gabalā dārzā un siltumnīcā visu, kas aug mūsu platuma grādos. Uzskatu, ka nodarboties ar dārzkopību ir lietderīgi. Svarīgi ir labas kvalitātes produkti, sports, uzturēšanās svaigā gaisā, dabā. Un ir tik patīkami vērot, kā aug un dod ražu pirms kāda laika iestādītie mazie dēstiņi.”

Jūlija, strādā transporta sektorā: “Es katru dienu ēdu gurķus, tomātus, dilles, rukolu, spinātus un daudzus citus zaļumus. Pati neko neaudzēju ne mājās, ne vasarnīcā, jo neuzskatu to par vajadzīgu. Viss ir pieejams veikalos un gana labā kvalitātē. Man ļoti patīk svaigu dārzeņu salāti, tie ir gan garšīgi, gan veselīgi.”

Renāte, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā: “Cenšamies pēc iespējas biežāk ēst zaļumus un dārzeņus, bet ne vienmēr tas izdodas. Apmēram trīs līdz četras reizes nedēļā gatavoju svaigu dārzeņu salātus. Vasarā paši audzējam dārzeņus un garšaugus. Vasarā, rudenī daudz lietojam uzturā dilles, pētersīļus, sīpolus, tomātus, gurķus. Cenšamies uzkrāt vitamīnus visai ziemai. Savukārt bērniem ļoti veselīgi ir vietējie augļi un dārzeņi.”

Aļona, strādā uzņēmumā „Latvijas dzelzceļš”: “Mēs bieži ēdam dārzeņus – tomātus (galvenokārt ķiršu tomātus), svaigus gurķus, papriku, Ķīnas un parastos kāpostus. Pats neko neaudzēju un neplānoju to darīt, jo viss ir pieejams tirgū un lielveikalos. Dārzeņu patēriņš ir atkarīgs no gadalaika. Vasarā un rudenī dārzeņus ēdam biežāk.”

Lina, sociālās jomas darbiniece: “Šajā gadalaikā visbiežāk ēdu kāpostus, burkānus, bietītes, gurķus, tomātus, sīpolus, papriku. No garšaugiem -- dilles, pētersīļus, sīpollokus. Pati neko neaudzēju un netaisos to darīt. Man ir daudz labu paziņu, kuri padalās ar mani ar savu dārzu ražu. Pērku arī veikalos, jo tur viss ir pietiekamā daudzumā.”

Komentāri

17.03.2022 19:43
Adel
Renate malace..un malaci visi kuri neslinko un audzee darzenus pasi..jo ievestie ir ar pesticidiem piesatinati..kas tur par veselibu.pirmos zalumys katrs var izaudzet uz palodzzes.. sipollokus.ja ir siltumnicas tad redisus salatus...es personigi izaudzeju visu sakot no darzenuem augluem un ogam...ari destus pati izaudzeju.audzesim viraminus darzaa..cita garsa un veseliba..