„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. septembris
Pirmdiena
Vanda, Veneranda, Venija
+14.4 °C
nedaudz mākoņains

Pēteris Stikāns: "Nav laika sēdēt klēpī saliktām rokām"

Augšdaugavas novada Nīcgales pagastu vada Pēteris Stikāns, kurš šajā amatā ir vairāk nekā 30 gadus. Nīcgales pagasta un ciema infrastruktūras, sociālās un ekonomiskās attīstības 2021. gada svarīgākie plāni un projekti ir veiksmīgi realizēti un šobrīd tuvojas noslēgumam. Par to arī būs saruna ar pagasta pārvaldes vadītāju.

Cilvēks savā vietā

Nīcgales pagasts kā viena no 19 toreizējā Daugavpils novada teritoriālajām vienībām tika izveidota 1936. gadā ar administratīvo centru Nīcgales ciemā. Platība ir 98,57 kvadrātkilometri, iedzīvotāju skaits, piemēram, 2010. gadā -- 854 cilvēki, bet 2021. gadā -- tikai 600 iedzīvotāji. Bēdīgā demogrāfiskā situācija ir radījusi tādas pašas problēmas kā citos Latgales un Latvijas reģionos: vecie ļaudis aiziet viņsaulē, jaunieši aizbrauc uz citām Eiropas valstīm darba un pastāvīgas dzīvesvietas meklējumos, bet viņu vietā pašsaprotamu iemeslu dēļ pārcelties uz laukiem neviens nesteidzas. Pagasta teritorijā tek upes un upītes, lielākā no tām ir Daugava, mazākas -- Joņupe, Pištaks, Šaušupe, Greiva, Dūbupe, Kozupe u.c. Pagastā ir daudz purvu -- Aviļka, Laiviška, Dreineņa, Bindariška, bet lielākais un vienīgais ezers ir Kalnišku ezers. Pagasta lielākās apdzīvotās vietas ir Nīcgale, Kalniški, Somugols un Dukurieši.

Lieki piebilst, ka Nīcgales pagasts, tāpat kā daudzi citi mūsu dzimtajā Latgalē, atrodas ļoti skaistā vietā ar gleznainu dabu un unikālām dzīvnieku un putnu dzīvotnēm, kā arī ciemiem, kur dzīvo sabiedriski, talantīgi un meistarīgi cilvēki, kuru ģenealoģiskā koka saknes sniedzas tālā pagātnē.

Pēteris Stikāns viņam uzticēto teritoriju vada kopš pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma. Šajā ziņā viņš ir nozīmīgs un autoritatīvs cilvēks, un pilnībā atbilst sakāmvārdam, ka nevis vieta izdaiļo cilvēku, bet cilvēks vietu. To Pēteris, pēc paša atziņas, dara jau vairāk nekā 30 gadus.

Projekti un plāni

Ilgajos gados pagastā ir nomainījušās vairākas vadības un saimniekošanas formas, notikušas ļoti nozīmīgas reformas (tostarp administratīvi teritoriālās), kā arī realizēti daudzi vērienīgi projekti un plāni.

Pēdējā laikā pagastā tika izstrādāts un apstiprināts projekts, kura ietvaros paredzēts vienu no ēkām pārbūvēt pirmsskolas izglītības iestādes "Sprīdītis" vajadzībām, -- šie darbi izmaksāja 10 tūkstošus eiro. Jāatzīmē, ka šajā summā nav iekļautas renovācijas izmaksas.

Konkurss par tiesībām veikt renovācijas darbus notika pērn un tūlīt pat sākās būvdarbi. “Pirms jaunā gada būvniekiem un citiem speciālistiem izdevās apgūt 102 220 eiro, savukārt līdz Līgo svētkiem plānojam pabeigt visus darbus un nodot ēku pirmsskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” rīcībā. Pagaidām 26 bērni mācās Kultūras namā,” stāsta Pēteris Stikāns.

Pērn tika pabeigta arī rotaļu laukuma ierīkošana bērnudārza teritorijā. Septiņi dažādu konstrukciju komplekti bērnu izklaidei izmaksāja 15 500 eiro.

Kultūras nama fasādes remonts un apkārtējās teritorijas labiekārtošana izmaksāja 24 405 eiro. Tagad Kultūras nams priecē skatienu un ir redzams no tālienes, bet pirms „Covid-19” pagasta kultūras un radošā dzīve tajā ritēja pilnā sparā, -- Nīcgales pagastā ir deju, sieviešu vokālais ansamblis, folkloras kopa. Ir arī bibliotēka un feldšeru punkts.

Iepriekšējos gados pagastā, īpaši Nīcgales ciemā, ļoti aktuāls bija ielu apgaismojuma modernizācijas jautājums. Gaisvadu elektrolīnija ar vadiem un vecajiem stabiem tika demontēta jau agrāk. Saskaņā ar projektu to nomainīs pazemē ievilkts elektrības kabelis. To paredzēts ierīkot gan ciemā, gan gar ceļa posmu, kas ved no Nīcgales uz Kalupes ciemu. Projekta izstrāde izmaksāja gandrīz 9 tūkstošus eiro, savukārt tā realizācijas izmaksas kļūs zināms konkursā.

Pagastā veikts arī ceļu remonts un būvniecība, kas pagasta infrastruktūrai bija vitāli nepieciešams.

Pagājušā gada rudenī novada dome pieņēma ekspluatācijā ceļu no Vingru ciema, kas atrodas netālu no šosejas Daugavpils--Rīga, uz kūdras purvu, kurā darbojas SIA “Laflora”. Darbu izmaksas tiek lēstas 320 tūkstošu eiro apmērā.

Grupu dzīvokļi

Pateicoties novada domes finansiālajam atbalstam, pagastā izdevās īstenot unikālu projektu -- atjaunot bijušās skolas ēkas 2. stāvu, ierīkojot tajā grupu dzīvokļus. Šīs mājas pirmajā stāvā ir iekārtotas specializētas darbnīcas, kurās grupu dzīvokļu iemītnieki varēs nodarboties ar amatniecību (īpaši kokapstrādes jomā).

Šis nozīmīgais objekts ir paredzēts cilvēkiem ar zemu sociālo atbildību, kur ikvienam, kam tas ir nepieciešams, ir pieejama guļvieta, atpūtas telpa, virtuve, sanitārais mezgls un dušas telpa. Mājā ir astoņi dzīvokļi, katrā divas istabas. Katrā dzīvoklī var uzturēties divi cilvēki (kopā 16). Mājā pat ir lifts.

“Šie dzīvokļi nav paredzēti Nīcgales pagasta iedzīvotājiem, bet gan visam Augšdaugavas novadam, ja tā teritorijā ir vai uzrodas minētās cilvēku kategorijas pārstāvji. Viņus nevajag ignorēt un, vēl jo vairāk, atstumt, bet, gluži pretēji, atbalstīt un integrēt mūsu sabiedrībā. Šobrīd ir grūti laiki, ne visiem ir spēks un finansiālās iespējas noturēties pienācīgā sociālajā līmenī,” saka Pēteris.

Šie dzīvokļi tapa, pateicoties Eiropas Savienības finansējumam -- 85% no kopējās summas, 15% ir Daugavpils novada domes līdzekļi, kopā – 541 947 eiro. Naudas līdzekļi, ​​protams, ir ievērojami, bet objekts ir tā vērts. Tiesa, pagaidām šie dzīvoklī stāv tukši.

Toreiz un tagad

Sarunas noslēgumā jautāju Pēterim Stikānam, kad bija sarežģītāk strādāt -- kolhoza laikos, kad bija simtiem tehnikas vienību un strādnieku, un tūkstošiem hektāru zemes, kas bija jāapstrādā, jāapsēj un pēc tam jānovāc raža, jākopj un jāslauc govju ganāmpulki, jāaudzē tūkstošiem lopu -- cūkas vai teļi, un vēl bija zirgi un daudz kas cits, vārdu sakot, stingri jāpilda valsts plāns, vai tagad, kad viņš -- Pēteris Stikāns un viņa vadītā pagasta pārvalde nav apgrūtināta ar visu iepriekš minēto?

Pēteris paskaidroja, ka darba apjoma un dažādu, dažkārt neparedzētu un sarežģītu problēmu un jautājumu risināšanas ziņā maz kas ir mainījies: “Jā, mēs nenodarbojamies ar lauksaimniecisko ražošanu, taču agrāk kolhozu bilancē nebija ne skolu, ne bērnudārzu, ne bibliotēku, ne arī feldšeru punkta un citu institūciju, iestāžu un dienestu. Tagad tas viss ir pagastu pārziņā, par visu ir jāatbild un pienācīgi jāatbalsta. Ir arī daudzi citi pienākumi. Tāpēc nav laika sēdēt klēpī saliktām rokām."

Tiesa, par siltumenerģiju un ūdensapgādi, kā arī kanalizāciju tagad Nīcgales pagasts nav atbildīgs. Šī joma ir SIA “Naujenes pakalpojumu serviss” pārziņā. Šī organizācija rūpējas arī par dzīvojamām ēkām.

Komentāri

06.04.2022 20:22
Sonij
Pareizi ..Nav laika sedet klepii saliktam rokam.. kamer dzivojam tikmer jaastradaa..kad biju berns stradajot piekusu...teicu omit atputisimies..bet ome man atbildeja..nav laika meitin puusties jastradaa..atputisimies kad nomirsim..sasmejos..ka man tas palika atminaa..jastradaa.
06.04.2022 18:59
Adel
Nav lielakas laimes but savaa vietaa un darit darbu no sirds..tad ari darbam ir rezuktati gandarits pats un apmierinati parejie..daudz ir izdaririts un novelu vel daudz izdarit.lai veicas