„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. septembris
Pirmdiena
Vanda, Veneranda, Venija
+21.4 °C
daļēji mākoņains

Jums ir automātiskais kafijas automāts? Pārliecinieties, ka par to pareizi rūpējaties

Ja jums patīk dzert kvalitatīvu un gardu kafiju, automātiskais kafijas automāts ir lieliska izvēle, taču, lai tas kalpotu ilgus gadus, tam ir nepieciešama regulāra un pareiza apkope. Zinot, kā pareizi par to rūpēties un veikt regulāru apkopi, jūs ne tikai nodrošināsiet sev kvalitatīvu kafiju katru dienu, bet arī samazināsiet sava kafijas automāta remonta un apkopes izmaksas. Katru dienu veltiet dažas minūtes sava laika un pārliecinieties, ka kafijas automāts ir tīrs un darbojas pareizi, tādā veidā jūs ietaupīsiet savu laiku un naudu turpmākajām apkopes izmaksām.

Tātad, lai kafijas automāts darbotos pareizi un gatavotu jums lielisku kafiju, aplūkosim, kāda veida apkope tam ir nepieciešama un cik ilgu laiku tas aizņem.

Ikdienas apkope:

Šīs instrukcijas ir balstītas uz ikdienas apkopi, ko prasa Jura kafijas automāti, taču tās derēs arī citiem zīmoliem. Tātad sāksim:

  • Izskalojiet kafijas pagatavošanas grupas: noslaukiet pagatavošanas grupas galviņas, lai noņemtu kafijas biezumus, un noskalojiet ar ūdeni, neuzliekot pagatavošanas rokturi. 
  • Notīriet tvaika sprauslu: samitriniet tīru drānu ar ūdeni un noslaukiet tvaika sprauslas ārpusi. Ja izmantojat tvaika sprauslas tīrīšanas birstīti, varat iztīrīt arī iekšpusi, lai gan, ja pēc katras lietošanas reizes pareizi iztīrīsiet tvaika sprauslu, tas nebūtu nepieciešams. Katru dienu noteikti iztīriet tvaika sprauslu, atverot to un aptuveni 30 sekundes notecinot to tvertnē.
  • Noteikti iztīriet portafiltru: noslaukiet portafiltru ar tīru drānu un notīriet jebkādas atliekas.
  • Notīriet ierīces ārpusi: kad kafijas automāta iekšpuse ir iztīrīta, noslaukiet kafijas automāta ārpusi ar tīru drānu, lai notīrītu putekļus un netīrumus.

Iknedēļas / ikmēneša apkope:

Eksperti iesaka kafijas automātu rūpīgāk iztīrīt katru nedēļu vai vismaz reizi mēnesī. To var izdarīt, ievērojot šādus soļus:

Mazgāšanas metode ar pretplūsmu

  • Pēc portafiltru noņemšanas notīriet pagatavošanas grupas iekšējās malas ar grupas galviņas birstīti, lai noņemtu uzkrātās kafijas nogulsnes.
  • Nomainiet sietu portafiltrā pret tā saucamo "aklo" sietu bez caurumiem (iekļauts komplektā). Ielejiet tīrīšanas sietā ieteikto kafijas automāta mazgāšanas līdzekli vai ievietojiet speciālo tīrīšanas tableti. Palaidiet tīrīšanas programmu ar pretplūsmu. Ja šādas programmas nav, dariet to manuāli. Palaidiet ūdeni un turiet to 10 līdz 15 sekundes. Izslēdziet kafijas automātu un pagaidiet 10 sekundes. Šis mazgāšanas cikls jāatkārto 5-10 reizes.
  • Noskalojiet mazgāšanas līdzekli no tīrīšanas portafiltra un vēlreiz noslaukiet pagatavošanas grupas galviņu, lai pārliecinātos, ka visi netīrumi ir noņemti.
  • Palaidiet sūkni vēlreiz bez mazgāšanas līdzekļa, lai pārliecinātos, ka viss mazgāšanas līdzeklis ir nomazgāts.

Portafiltru un sietu tīrīšana: Paņemiet lielu trauku un piepildiet to ar tik daudz ūdens, lai nosegtu portafiltru un sietus. Pievienojiet ūdenim nedaudz mazgāšanas līdzekļa vai izšķīdiniet vienu tīrīšanas tableti, pēc tam iegremdējiet portafiltru un sietus. Atstājiet mērcēties apmēram 30 minūtes, pēc tam izņemiet, noskalojiet ar tīru ūdeni un nosusiniet.

Tagad jūsu kafijas automātam jābūt tīram un gatavam nākamai ideālajai kafijas tasītei!

Ikgadējā apkope:

Ciets ūdens var ne tikai sabojāt kafijas automātu, pilnībā aizsprostojot caurules, bet arī sabojāt pašu kafijas garšu. Lai no tā izvairītos, eksperti iesaka vismaz reizi gadā (atkarībā no lietošanas biežuma un ūdens cietības) veikt atkaļķošanas programmu.

Atkaļķošanas programma ir kafijas automāta iekšējā boilera, sūkņa un dažādu vārstu ūdens attīrīšanas šķīduma palaišana cauri iekšējam boilerim, sūknim un vārstiem. Lai noņemtu kaļķakmeni no kafijas automāta, izmantojiet speciālus kaļķakmens atdalīšanas līdzekļus. Vai kaļķakmens noņemšanai var izmantot etiķi? Eksperti to nekādā gadījumā neiesaka, jo nogulsnes veidojas no poraina materiāla, tās var uzsūkt etiķi un saglabāt tā garšu kafijas automāta iekšienē. Vai varat iztēloties kafijas garšu kopā ar etiķi? Vēl viens iemesls, kāpēc etiķa lietošana nav ieteicama, ir tas, ka etiķis var sabojāt ierīču iekšpuses blīvējumus.

Kaļķakmeni noņemiet tikai pēc programmas palaišanas. Automātisko kafijas automātu priekšrocība ir tāda, ka lielākā daļa no tiem jau ir ieprogrammēti tā, lai sniegtu norādījumus un parādītu pašu kaļķakmens noņemšanas procesu.

Tāpat arī reizi gadā ieteicams nomainīt šādas kafijas automāta daļas:

  • Tvaika un karstā ūdens vārstu vai gredzenus;
  • Izplešanās vārstu (tas novērsīs noplūdes un temperatūras zudumus tvertnē);
  • Pretsūkšanas vārstu;
  • Noteces cauruli;
  • Portafiltra grozus.

Šīs detaļas nav obligāti nepieciešams pilnībā nomainīt, taču veltiet laiku katras detaļas pārbaudei, lai izvairītos no nopietniem bojājumiem un papildu izmaksām.

Tādējādi regulāra apkope nodrošinās ne tikai kafijas augsto kvalitāti, ko varat baudīt jūs un jūsu viesi vai klienti, bet arī kafijas automāta nevainojamu darbību.