„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 22. septembris
Svētdiena
Maigurs, Mārica, Māris
+10.2 °C
skaidrs laiks

Nākamais apkures tarifa samazinājums varētu būt maijā

Ivars Soikāns

Nākamais apkures tarifa samazinājums Daugavpilī varētu būt maijā, „Latgales Laikam” atzina Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Patlaban dabasgāzes cenas pasaules tirgū ir nokritušās līdz zemākajam līmenim pēdējā pusotra gada laikā. Taču ar VAS „Latvenergo” noslēgtie dabasgāzes piegādes līgumi ir spēkā līdz maijam, tādēļ jaunie dabasgāzes piegādes līgumi par provizoriski zemākām cenām, kas ļautu samazināt apkures izmaksas, varētu stāties spēkā tikai no 1. maija.

Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena februāra vidū pirmo reizi kopš 2021. gada augusta nokritās zem 50 eiro par megavatstundu, sasniedzot 48,88 eiro atzīmi. Janvāra sākumā gāzes cena TTF nokritās līdz līmenim, kāds tika reģistrēts pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februāra beigās dabasgāzes cena bija aptuveni 88 eiro par megavatstundu. Savukārt augustā, kad Krievija būtiski samazināja gāzes piegādes Eiropai, cena pārsniedza 340 eiro par megavatsundu, bet 1. decembrī tā bija noslīdējusi līdz 140 eiro.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir izskatījusi un apstiprinājusi vairākus apkures tarifus Latvijā, kas pazemināsies no 2023. gada 1. marta. PAS “Daugavpils siltumtīkli” ir viena no līderiem tarifa pazemināšanā.

Latgales Laiks” jau vēstīja, ka no 1. marta pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” piegādās patērētājiem siltumenerģiju, kas būs par 17,9% lētāka nekā februārī. Apkures tarifs būs 144,14 eiro par megavatstundu (eiro/MWh). Ņemot vērā valsts atbalstu, mājsaimniecības faktiski maksās par apkuri 106,07 eiro/MWh. Šo lielumu reizinās ar MWh skaitu, ko būs patērējusi konkrēta māja, saskaņā ar mājas siltumskaitītāja rādījumiem, un sadalīs starp visiem dzīvokļu īpašniekiem, ņemot vērā dzīvokļu platību un patērētā karstā ūdens daudzumu.

Tik būtiski samazināt apkures tarifu uzņēmumam ir izdevies, pateicoties sašķidrinātās naftas gāzes (propāna un butāna maisījuma) izmantošanai dabasgāzes vietā pilsētas siltumcentrālēs un katlumājās. Pilsēta joprojām tiek primāri kurināta ar šķeldu, bet aukstajā laikā trūkstošo slodzi uzņēmums nodrošina ar sašķidrināto naftas gāzi, kas ir teju divreiz lētāka nekā dabasgāze, skaidro PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Aleksandrs Karpenko.