„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 21. septembris
Sestdiena
Mariss, Matīss, Modris
+20.8 °C
daži mākoņi

Gultas veļas izvēle atbilstoši sezonai

Apmaksāta informācija

Mūsu miega kvalitāti ietekmē ne tikai ērts matracis - tikpat svarīgi izvēlēties gultas veļu atbilstoši sezonai un guļamistabas temperatūrai.

Ziemā bieza un silta gultas veļa palīdz miegā uzturēt ķermeņa temperatūru. Vēsajai sezonai piemērota izvēle ir flaneļa gultas veļa vai kokvilnas gultas veļa no blīva kokvilnas auduma. Siltajām vasaras naktīm ieteicama gultas veļu no vieglāka auduma. Kokvilnas satīns, zīds vai lina audums ir piemēroti gada siltajiem mēnešiem. Šāda veida gultas veļa nesviedrē un  nodrošina komfortablu ķermeņa temperatūru  - tātad arī patīkamu un enerģiju atjaunojošu miegu. 

Starpsezonā, rudenī un pavasarī, ieteicams  izmantot plānāku gultas veļu un vieglu segu, ko var uzklāt, ja kļūst vēsi, un noņemt, ja ir silti.

Atcerēsimies par kvalitatīvam miegam piemērotu telpas temperatūru. Pārāk silta vai pārāk auksta telpas temperatūra var izraisīt diskomfortu un traucēt miegu. Optimālā telpas temperatūra miegam ir apmēram no 18 līdz 21 grādam pēc Celsija. Tomēr tā var atšķirties atkarībā no katra individuālās komforta temperatūras, sezonas un arī no tā, cik esam gatavi ekonomēt uz apkuri. 

Tādējādi gultas veļas izvēlei atbilstoši sezonai ir svarīgi ņemt vērā telpas temperatūru, laika apstākļus un personīgās komforta vajadzības, lai nodrošinātu patīkamu un veselīgu miegu.

Dažādu šķiedru gultas veļas īpašības un ietekme uz miegu

Flaneļa gultas veļa

Flaneļa gultas veļa ir populāra aukstās sezonas izvēle, jo tā ir silta, mīksta un bieza. Flaneļa audumam ir raksturīga pūciņa, kas ir patīkama uz tausti un veido sildošo starpslāni, kas padara šo materiālu tik patīkamu. Flaneļa gultas veļa tiek ražota no kokvilnas auduma. Tā ir izturīga un viegli kopjama. 
Flaneļa gultas veļa ir lieliska izvēle, ja vēlaties sevi palolot ar siltu, saudzējošu un pūkainu gultas veļu.  Svarīgi izvēlēties atbilstoši jūsu gultas izmēram. Segas pārvalki un saskanīgas spilvendrānas atrodamas  220.lv gultas veļas kategorijā.

Kokvilnas gultas veļa

Kokvilnas gultas veļa ir viena no iecienītākajām izvēlēm. Tā ir izturīga un ilgmūžīga.  Audumam ir matēta tekstūra, katru reizi mazgājot, gultas veļa kļūst mīkstāka. Kokvilna ir higiēniska, ar lielisku gaisa caurlaidību, mitrumu absorbējoša, tādēļ praktiska un daudzfunkcionāla.

Satīna gultas veļa

Kokvilnas satīna gultas veļa no parastās kokvilnas gultas veļas atšķiras pēc blīvuma, izturības un izskata. Kokvilnas satīns tiek austs satīna pinumā, kas veido šim kokvilnas audumam raksturīgo spīdumu. Satīna ražošanas laikā no parastās kokvilnas tiek iegūta ļoti smalka un blīva kokvilnas šķiedra. Satīns ir ārkārtīgi mīksts, tomēr daudz blīvāks par parasto kokvilnu, tāpēc vēl izturīgāks un arī kalpos ilgāk.

Satīna gultas veļas pārvalkus parasti izvēlas gada siltai sezonai, jo šim audumam piemīt atvēsinošas īpašības.

Lina gultas veļa

Lina šķiedra ir izturīgāka un dilst daudz lēnāk nekā kokvilna. Lina gultas veļa nodrošina lielisku termoregulāciju – īpaši svarīgi tas ir karstā vasarā, taču arī ziemā, pateicoties tam, ka lina gultas veļa ir blīva un smagāka par kokvilnu, tā nodrošina omulīgu siltumu. Lina gultas veļa ir antibakteriāla un piemērota alerģiskiem cilvēkiem, lai arī sākumā tā ir samērā raupja, kas ne visiem lietotājiem ir pieņemami.

Miega laikā uztur nemainīgu ķermeņa temperatūru  – atvēsina karstās vasaras naktīs un sasilda aukstajā sezonā.

Zīda gultas veļa

Dabīgā zīda gultas veļa ir ļoti īpaša un tādēļ dārga. Zīds palīdz saglabāt ādas skaistumu un veselību, jo tā mīkstās un gludās šķiedras nodrošina maigu pieskārienu un aizsargā ādu no berzes un izžūšanas. Turklāt zīda gultas veļa ir arī hipoalerģiska, tādējādi palīdzot izvairīties no alerģiskām reakcijām un citiem ādas kairinājumiem, kas var ietekmēt ādas veselību un izskatu.

Zīda spilvendrānas var palīdzēt samazināt grumbu veidošanos, jo zīda šķiedras ir gludas un mazāk berzējas pret ādu salīdzinājumā ar citām. 

Zīda mikrošķiedras gultas veļa

Zīda mikrošķiedra ir salīdzinoši jauns materiāls un ir radīts, lai aizstātu dārgo dabīgā zīda audumu. Zīda mikrošķiedra gultas veļa var būt daudz lētāka nekā tīra zīda gultas veļa, bet tā var piedāvāt līdzīgu mīkstumu, gludumu un vieglumu. Turklāt, zīda mikrošķiedra gultas veļa ir arī viegli kopjama un izturīga.