„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 21. septembris
Sestdiena
Mariss, Matīss, Modris
+10.7 °C
daļēji mākoņains

Galvenā uzmanība jūsu guļamistabā – pareizā matrača izvēle

Pexels.com attēls
Apmaksāta informācija


Veidojot guļamistabu, vissvarīgākais aspekts ir matracis – kvalitatīva miega pamats. Lai panāktu lielisku atpūtu, matracis ir pelnījis īpašu uzmanību. Lai gan nav noteiktas sistēmas, ar ko sākt, kad tiek meklēts jauns matracis, eksperti iesaka ņemt vērā dažus būtiskus faktorus, kas palīdzēs izdarīt labāko izvēli.

Kā izvēlēties pareizas cietības matraci?

Jūsu miegs var būt gan trausls, gan dziļš, un jūsu matracim šeit ir izšķiroša nozīme. Tāpēc viens no sākotnējiem apsvērumiem būtu jābūt matrača cietības līmenim. Matrači tiek iedalīti kā mīksti, vidēji mīksti un cieti. Mīksts matracis nodrošina maksimālu atpūtu, sniedzot ķermenim “kūniņas” sajūtu. Vidēji mīksts matracis ir universāla izvēle, kas atbilst lielākās daļas gulētāju vajadzībām. Ciets matracis nodrošina stingru virsmu un ir piemērots cilvēkiem ar muguras problēmām vai lielāku svaru. Matrača cietības līmenis tieši ietekmē miega kvalitāti, tāpēc tas ir ļoti svarīgs lēmums.

Pārbaudiet arī, vai matracim ir anatomiskās zonas. Šāds matracis ir paredzēts labākai muskuļu slodzes sadalīšanai. Tā virsmai ir dažādas cietības pakāpes – mīkstākas zonas ir paredzētas pleciem un gurniem, bet cietākas – mugurkaulam. Izplatīti ir modeļi ar 3, 5 vai 7 anatomiskajām zonām, kas atbilst dažādām vēlmēm attiecībā uz mērķtiecīgu ķermeņa atbalstu.

Dažādu veidu matrači un to īpašības

Matrači tiek iedalīti dažādās kategorijās, pamatojoties uz veidiem, un katram veidam ir savas priekšrocības. Izvēloties matraci, ir svarīgi izprast šos veidus. Ir četri galvenie matraču veidi: atsperu, lateksa, poliuretāna putu un viskoelastīgie.

Atsperu matrači nodrošina labu gaisa cirkulāciju, tie ir piemēroti cilvēkiem, kuri gulēšanas laikā svīst. Kabatas atsperu matrači vienmērīgi sadala svaru, saglabājot pareizu mugurkaula izlīdzinājumu.

Lateksa matrači ir pazīstami ar savu izturību un kustību izolāciju. Tie ir noturīgi pret mikroorganismiem un lieliski piemēroti smagākiem cilvēkiem.

Poliuretāna putu matrači atbalsta mugurkaulu un nodrošina pareizu stāju. Tie ir gaisa caurlaidīgi, bez smaržas un noturīgi pret alerģijām.

Viskoelastīgie matrači pielāgojas ķermeņa formām, nodrošinot komfortu un atvieglojot sāpes. Tie reaģē uz ķermeņa un apkārtējās vides temperatūru, kļūst stingrāki vēsākos apstākļos un paliek mīkstāki siltumā.

Standarta matraču izmēri

Izvēloties matraci, apdomājiet, vai tas ir paredzēts esošajai vai jaunai gultai, vai arī plānojat iegādāties matraci kopā ar gultu. Pēdējais variants lieliski palīdz izvairīties no iespējamām problēmām. Visos citos gadījumos izmēriet gultas iekšējos izmērus un novērtējiet sava ķermeņa vajadzības un gulēšanas paradumus kopā ar dažādo matraču veidu priekšrocībām. Svarīgākais ir atrast tieši jums piemērotu matraci. Vienvietīgām vai divvietīgām gultām izmēriet vietu, kas nepieciešama jums un jūsu partnerim ar salocītām rokām un izstieptiem elkoņiem.

Populārākie matraču izmēri atbilst standartiem, lai nodrošinātu saderību ar gultām. Bērnu matrači parasti ir 60x120 cm vai 70x140 cm. Vienvietīgas gultas matrači pieejami izmēros 80x200 cm un 90x200 cm. Matrači divvietīgām gultām visbiežāk ir 140x200 cm vai 160x200 cm. Lielākais pieejamais standarta izmērs ir 180x200 cm. Šie izmēri ir populāri un atbilst lielākajai daļai cilvēku vajadzību, taču, ja nepieciešams, varat pasūtīt īpaši sev pielāgotus izmērus.

Gultas veļas loma matrača kopšanā

Matrači parasti ir izgatavoti no sintētiskiem materiāliem, nodrošinot unikālas īpašības un izturību. Taču gultasveļai, kas gulēšanas laikā tieši saskaras ar ādu, vajadzētu būt no dabīgiem materiāliem, lai nodrošinātu komfortu un regulētu karstumu, svīšanu un alerģijas. Gultasveļa arī nodrošina matrača higiēnu, aizsargājot to no putekļiem, mitruma un dažādām smakām.

Atcerieties, ka vecs matracis negatīvi ietekmē jūsu miega kvalitāti un signalizē par nepieciešamību nomainīt gulēšanas pamatni, ņemot vērā jūsu individuālās vajadzības un ieradumus.