„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 12. maijs
Svētdiena
Ina, Ināra, Inārs, Valija
+14.7 °C
skaidrs laiks

Mākslas terapija palīdz tikt galā ar stresu

Stresa un ikdienas steigas tempā ir viegli aizmirst par savām emocionālajām vajadzībām. Tomēr mūsdienu sabiedrībā emocionālā labsajūta ir tikpat svarīga kā fiziskā veselība. Šajā strauji mainīgajā pasaulē, kurā dzīvojam, svarīgi ir atrast līdzsvaru un atslēgu pie savas iekšējās miera ostas. Novērojams, ka arvien biežāk cilvēki vēršas pie dažāda veida speicālistiem, lai risinātu grūtības emocionālajā sfērā, vai komunikācijā radušās domstarpības. Mākslas terapija ir viena no iespējām, lai nonāktu pie šāda risinājuma. Kā profesija Latvijā tā parādījās vairāk nekā pirms 10 gadiem un jau apliecināja sevi kā veselību veicinoša specialitāte. Mākslas terapeiti ir ārstniecības personas un funkcionālie speciālisti, strādā psihiatriskajās klīnikās, palīdz cilvēkiem rehabilitācijas iestādēs, sociālās aprūpes centros, dienas centros uc.

Mākslas terapijas konsultācija ietver sevī gan sarunu ar klientu, gan mākslas darba radīšanas procesu. Mākslas darbu var veidot spontāni, ļaujoties iedvesmai un eksperimentēšanas kārei, vai arī sekot mākslas terapeita uzdevumam. Konsultācijas laikā klients var izvēlēties jebkuru mākslas materiālu, kabinetā vienmēr atradīsies tradicionālie krāsainie zīmuļi, flomāsteri, krītiņi, guašas un akvareļkrāsas, bieži mākslas terapijā izmanto arī plastilīnu, mālu, tušu, kolāžas un citus materiālus. Neapšaubāmi mākslas terapeitu zināšanas balstās psiholoģijā, tāpēc bez radošā procesa konsultācijās notiek arī saruna ar klientu par viņa mērķiem un vēlmēm, par pieredzi, ko ieguva, veidojot mākslas darbu, par to nozīmi, ko tajā saskata. Mākslas terapeita uzdevums ir palīdzēt sakārtot pa plauktiņiem to, kas ir tapis radošajā procesā un kā tas ir saistīts ar cilvēka reālo dzīvi, kā arī palīdzēt saskatīt vīziju, ko ar to iesākt tālāk.

Mākslas terapija var būt palīdzoša cilvēkiem, kuri izjūt nemieru, pārmērīgu stresu, emocionālas grūtības. Tā veicina ne tikai emocionālo regulāciju, bet arī komunikācijas un problēmu risināšanas prasmes, sevis izpēti un zaudētās pāšpārliecības gadījumā palīdz atjaunot ticību savām spējām. Mākslas terapiju var ieteikt cilvēkiem, kuri atrodas sarežģītā dzīves periodā, ir iestrēguši problēmās, vai saskata, ka dzīvē kaut kas nav pareizi.

Mākslas terapiju bieži izmanto darbā ar cilvēkiem, kuri kādu apstākļu dēļ ir neverbāli. Tā brīnišķīgi palīdz bērniem, kuri nespēj runāt par piedzīvoto, tik labi kā pieaugušie. Ja novērojat, ka jūsu bērns ir nomākts, cīnās ar sarežģītām emocijām, vai piedzīvo grūtības skolā, mākslas terapija viņam var kalpot kā ceļvedis. Gleznojot savas sajūtas ar krāsu, vai veidojot formas no māla vai plastilīna, bērni var izpaust savas emocijas, nerunājot vārdos. Tādējādi mākslas terapeits var palīdzēt viņiem atrast ceļu uz emocionālo līdzsvaru un veidot stiprāku saikni ar sevi pašu. Tēlaini izsakoties mākslas terapija var palīdzēt bērniem atrast savu balsi, izpaust savas jūtas un domas.

Jau pāris gadus indivuduāli konsultēt klientus Daugavpilī sāka mākslas terapeite Margarita Stoļarova un šobrīd tā ir vienīgā sertificētas mākslas terapijas privātprakse pilsētā. Līdz šim Margarita kā mākslas terapeite strādāja Ogres reģionālajā slimnīcā, “Bērnu un jauniešu resursu centrā”, vairākos veselības veicināšanas projektos Latgalē un Sēlijā vadīja individuālas un grupas nodarbības.

 

Marta sākumā Margarita aicina sievietes uz divu dienu pasākumu “Atmosties pavasarim” tekstila studijā “LamaDazz”. Studijas veidotāja Darja Smirnova iekārtoja omulīgu vidi, kur ar meistarklases dalībniecēm runāsim par to, kas izsmeļ mūsu iekšējos resursus, pielietojot mākslas terapijas metodes, meklēsim iedvesmu, spēku un piepildījumu.

Mūsdienās dzīve rit ātrā tempā, un ir svarīgi atcerēties, cik būtiskas ir rūpes par sevi un savu emocionālo labklājību. Dienas parasti ir piepildītas ar uzdevumiem un pienākumiem, no rīta mēs steidzamies, lai sagatavotos darbam un skolai, pēcpusdienās - mājās - mūs sagaida darbi un pienākumi, un vakaros, kad bērni ir iemiguši, mēs bieži jūtamies tik izsīkušas, ka nespējam atrast spēkus pašas sev. Sievietēm, kuras bieži sastopas ar nogurumu un emocionālu izdegšanu, mākslas terapija var būt kā maiga atslodze no ikdienas uztraukumiem. Izklājot krāsas uz papīra vai veidojot formu no māla, var atrast iespēju apstāties un atgūt saikni ar savām emocijām. Šī procesa laikā, nerunājot vārdos, sievietes var atklāt un apstrādāt savas dziļākas jūtas un vēlmes, atjaunot enerģiju un emocionālo līdzsvaru. Mākslas terapija, kuru izmantosim tēmas izpētei ļaus veltīt laiku tikai sev, ielūkoties dziļāk savās emocijās un izprast sevi labāk.

Kopumā mākslas terapija ir spēcīgs instruments, kas palīdz atjaunot emocionālo līdzsvaru un izpratni par sevi gan pieaugušajiem, gan bērniem. Šī metode piedāvā iespēju atklāt un izteikt savas izjūtas, atjaunot enerģiju un atrast iekšējo mieru strauji mainīgajā pasaulē, kurā dzīvojam. Mākslas terapija dod mums iespēju pārtraukt ikdienas steigu un izjust brīdi.

 



 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.