„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+13.5 °C
apmācies

Lielbritānijas vēstnieks Pols Bramels viesojās Biķerniekos

Jeļena Bobkova

Ne katrs var palepoties, ka ir viesojies vienā no gleznainākajiem Augšdaugavas novada pagastiem -- Biķerniekos. Taču Lielbritānijas vēstnieks Pols Bramels izbaudīja šīs vietas skaistumu un tikās ar Biķernieku pamatskolas audzēkņiem.

Biķernieku pagasts, diemžēl, nav no tiem, kur augsta ranga amatpersonas ir bieži viesi. Un velti, jo šeit tik tiešām ir ko redzēt. Vietējā pamatskola vien ir ko vērta! Kamēr dažas izglītības iestādes sūdzas par audzēkņu trūkumu, Biķernieku izglītības iestādes direktors Aleksejs Mackevičs nezina, kā uzņemt visus, kas grib šeit mācīties. Šo skolu iecienījuši ne tikai Augšdaugavas novada iedzīvotāji, bet arī daugavpilieši. Un tam ir vairāki iemesli.

Sāksim ar to, ka šeit strādā izcili speciālisti, kuri atrod pieeju katram skolēnam. Turklāt šajā skolā tiek īstenota speciāla programma bērniem ar īpašām vajadzībām, kuri kopā ar visiem pārējiem iegūst pamatizglītību. Un, visbeidzot, Biķernieku pamatskola piedalās daudzos dažādos projektos, pateicoties kuriem skolēni un pedagogi jau ir apceļojuši puspasaules. Un tieši viena projekta dēļ skolu apmeklēja Lielbritānijas vēstnieks. Kopš mācību gada sākuma Biķernieku pamatskola kopā ar Daugavpils Valsts ģimnāziju realizē kopīgu projektu “ Izglītības iestāžu partnerības kā atbalsts pārejai uz mācībām latviešu valodā”. To īsteno Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar „British Council” (Britu padome) pārstāvniecību Latvijā.

Tieši tāpēc Pols Bramels nolēma ierasties pierobežā, lai iepazītos ar paveiktā darba rezultātiem. Un redzētais viņu patīkami pārsteidza.

“Šī ir brīnišķīga diena. Priecājos redzēt lieliskus skolēnus un izcilus skolotājus. Manuprāt, šī ir fantastiska skola, kur palīdz integrēties bērniem ar īpašām vajadzībām. Viņi var iegūt izglītību kopā ar visiem pārējiem un jūtas lieliski klasē. Tas ir brīnišķīgi. Mēs piedalījāmies šajā projektā, jo vēlamies palīdzēt gan bērniem, gan skolotājiem pārejā uz latviešu mācību valodu, apzinoties, ka tas ir diezgan sarežģīts process. Un šodien es redzu, ka projekts tiešām palīdzēja,” laikrakstam „Latgales Laiks” sacīja P. Bramels.

Projekts tik tiešām palīdzēja vietējiem bērniem apgūt latviešu valodu. “Biķernieku pamatskolas audzēkņi komunicē ar tiem, kam latviešu valoda ir dzimtā, tādējādi uzlabojot savas valodas prasmes. Šo projektu līdzfinansē Britu padome, tas atrodas Lielbritānijas vēstniecības pārraudzībā.

Šis ir ļoti interesants projekts. Regulāri notiek mūsu skolu pedagogu un skolēnu apmaiņa. Nesen aizvadījām kopīgas sporta spēles, aprīlī abas skolas plāno doties braucienā. Šodien vēstnieks pozitīvi novērtēja manu ierosinājumu vasarā organizēt bērnu nometni. P. Bramels apliecināja, ka tā ir ļoti laba ideja un viņš noteikti to atbalstīs, visticamāk, šī nometne tiks organizēta,” sacīja A. Mackevičs.

Biķernieku pamatskolas apmeklējuma ietvaros augstais viesis ne tikai apskatīja klases, noskatījās vietējo skolēnu un Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkņu kopīgiem spēkiem speciāli viņam sagatavoto koncertu, bet arī parunājās ar skolēniem pie apaļā galda. Šajā sarunā Pols Bramels uzzināja, ka bērni ne tikai teicami pārvalda latviešu valodu, bet var arī brīvi sazināties angļu valodā. Patiesībā pāreju uz latviešu mācību valodu ir visai sāpīga tēma. Ne visas izglītības iestādes var lepoties ar panākumiem, īpaši Dienvidlatgalē. Arī Biķernieku pamatskolā sākotnēji ne viss gāja gludi, tomēr vietējā administrācija un pedagogi atrisināja šo problēmu.

“Jūs šodien redzējāt, ka mūsu jaunieši brīvi pārvalda vairākas valodas, tostarp angļu valodu. Taču ir skolēni, kuri saskārās ar grūtībām. Pirmkārt, tie ir bērni, kas pāriet uz mūsu skolu. Pēdējā mēneša laikā uz Biķernieku pamatskolu pārgājuši divpadsmit skolēni. Viņiem ir savas grūtības, un, iespējams, viņi pāriet pie mums, lai uzlabotu savas zināšanas. Mēs strādājam ar šiem skolēniem individuāli. Šajā darbā mums palīdz arī šis projekts, jo latviešu valodas lietošanai un zināšanai mūsu apkaimē, pirmkārt, ir psiholoģisks aspekts. Panākumu atslēga ir to pārvarēt. Turklāt ir zināmas grūtības bērniem, kuriem ir kaut kāda autisma forma vai citas mentālās veselības problēmas. Tāpēc mēs turpinām strādāt. Ir jāsaprot, ka šo problēmu nevar atrisināt uzreiz, tas prasa ilgu laiku. To saprotot, mēs īstenojam šādus projektus,” turpināja A. Mackevičs.

Vizītes laikā vēstnieks atzīmēja, ka Biķernieku pamatskolā visas klases ir bērnu pilnas. Kā informēja izglītības iestādes direktors, pašlaik šeit mācās 171 skolēns. Un tas ir viens no lielākajiem rādītājiem Augšdaugavas novadā. Vairāk nekā puse audzēkņu ir no Daugavpils. Rindā vēl gaida gandrīz 40 bērni, kuri vēlētos iegūt izglītību Biķernieku pamatskolā, taču pagaidām brīvu vietu nav. Jā, jūs pareizi sapratāt, -- Biķernieku pamatskolā problēma ir vietu trūkums.

“Droši varu teikt, ka Biķernieku pamatskolai ir nākotne un tā ir saistīta ar pilsētu. Pašlaik Daugavpils ir galvenā skolēnu „piegādātāja”. Manuprāt, mums ir izveidojusies ļoti laba simbioze, mēs viens otru labi papildinām, un tam ir objektīvi iemesli. To, ko varam piedāvāt mēs, pilsēta nevar piedāvāt. Tādā veidā mēs palīdzam pilsētai atrisināt tās problēmas. Faktiski jau sen esam pārsnieguši Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātos klašu parametrus pamatskolās skolēnu skaita ziņā. Un, ja mēs dzītos tikai pēc skaita, Biķernieku pamatskolā jau būtu ap 250 skolēni,” sacīja Biķernieku pamatskolas direktors.

Augsto viesi skolā sagaidīja ne tikai direktors, bet arī Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aivars Rasčevskis. Intervijā laikrakstam „Latgales Laiks” viņš atzīmēja, ka Biķernieku skola jau ilgu laiku veiksmīgi īsteno daudzus, tostarp Eiropas, projektus. Tās panākumi ir piemērs daudzām citām Latgales izglītības iestādēm. Vienlaikus Aivars Rasčevskis sacīja, ka ne visas novada skolas var lepoties ar šādu skolēnu skaitu. Ir izglītības iestādes, kuras pašlaik atrodas uz izdzīvošanas robežas, taču pašvaldība nesteidzas tās slēgt.

“Pagaidām esam nolēmuši slēgt „Sventes vidusskolas programmu īstenošanas vietu “Medumi””, kurā skolēni apguva pamata (1.--6. klase) un pirmsskolas izglītības programmu. Diemžēl pašlaik Medumos ir tikai viena klase -- 5. klase, un tikai pieci bērni apmeklē pirmsskolas grupu. Līdzīgs lēmums pieņemts arī attiecībā uz Subates skolu. Nākamgad skatīsimies, ir jābūt skaidrībai par ministrijas politiku attiecībā uz lauku skolām, uz to tad arī balstīsimies. Taču ir jāsaprot, ka mēs kategoriski iebilstam pret šādiem lēmumiem,” situāciju komentēja A. Rasčevskis.

Tajā pašā laikā priekšsēdētāja pirmais vietnieks atzīmēja, ka skola ir svarīga visam pagastam, katram ciemam. Tāpēc, ja būs kaut mazākā iespēja glābt izglītības iestādi, pašvaldība darīs visu iespējamo, lai to panāktu. A. Rasčevskis to apliecināja arī Lielbritānijas vēstniekam.

Pols Bramels Biķernieku pamatskolā pavadīja vairākas stundas. Šajā laikā viņš uzzināja daudz jauna un interesanta, saņēma dāvanā bērnu darinātu saktu, kā arī piedalījās latviešu tautas tradicionālajā rotaļā “Kas dārzā?”

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.