„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+7.3 °C
daļēji mākoņains

Vai Cietoksnī būs jauni objekti?

Ivars Soikāns

Daugavpils cietoksnis ir unikāls objekts, taču tā lielākā daļa ir bēdīgā stāvoklī. Ir teritorijas, kas pieder privātīpašniekiem, kas nozīmē, ka ne pašvaldībai, ne valstij nav tiesību tur kaut ko mainīt. Savukārt objektos, kas pieder pašvaldībai vai valstij, var īstenot daudz interesantu projektu. Tieši tāpēc jau tuvākajā laikā Daugavpils valstspilsētas pašvaldība noslēgs sadarbības līgumu ar Latvijas Piļu un muižu asociāciju,

Šādu lēmumu deputāti pieņēma Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes sēdē. Pēdējo 10--15 gadu laikā Daugavpils cietoksnis ir būtiski mainījies -- vairākas ēkas tika renovētas un pārbūvētas Valsts policijas vajadzībām. Bijušajā ūdenstorņa ēkā darbojas Daugavpils cietokšņa Apmeklētāju centrs. Netālu atrodas Rotko muzejs un Martinsona māja, savu agrāko izskatu atguvuši Nikolaja vārti un blakus esošā krasta lunete. Pirms neilga laika durvis vēra Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženierarsenāls”.

Kādu labumu šis sadarbības līgums dos Daugavpilij? Sadarbība ar Latvijas Piļu un muižu asociāciju ļaus turpināt Daugavpils cietokšņa kultūrvēsturisko vērtību izpēti, saglabāšanu un popularizēšanu, piesaistot kompetentus nozares ekspertus un jaunus sadarbības partnerus. Latvijas Piļu un muižu asociācija līguma ietvaros piedāvā dažādu aktivitāšu klāstu, kas saistītas ar informācijas izplatīšanu, mārketinga pasākumiem, kā arī biedru interešu pārstāvniecību dažādās profesionālajās organizācijas.

Vēl viena labā ziņa ir tā, ka gaidāma Cietokšņa parka rekonstrukciju. Daugavpils ir uzrakstījusi projektus, lai piesaistītu Eiropas fondu līdzekļus divu pilsētas objektu labiekārtošanai. Rezultātā tika nolemts pilsētai atvēlēt 1,6 miljonus eiro to īstenošanai: dārza atjaunošanai Daugavpils cietoksnī, kas atrodas sākotnējā cietokšņa parādes laukuma vietā, kā arī Avotiņu parka labiekārtošanai.

Cietokšņa parku atjaunos četros posmos: pieminekļa -- strūklakas, koka lapenes, vēsturiskā dārza atjaunošana, kuras ietvaros tas tiks arī labiekārtots, un, visbeidzot, tiks uzcelts paviljons.

Savukārt Avotiņu parkā plānots izbūvēt gājēju un veloceliņus, uzstādīt soliņus un atkritumu urnas, izbūvēt apgaismojumu, ielu videonovērošanas sistēmu, ierīkot bērnu rotaļu laukumu, uzstādīt dzeramā ūdens krānu.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.