„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. septembris
Svētdiena
Ilga
+12.3 °C
skaidrs laiks

Latvijas investori ieguldīja līdzekļus Augšdaugavas novadā

Jeļena Bobkova

Tieši pirms nedēļas, 2. maijā, Augšdaugavas novada Kalkūnes pagastā tika atklāta Latvijā lielākā saules elektrostacija. Šajā objektā ieguldīti aptuveni 10 miljoni eiro, un priecē tas, ka visi investori ir pašmāju uzņēmēji. Par to sabraukušajiem viesiem, tostarp Latvijas klimata un enerģētikas ministram Kasparam Melnim, paziņoja Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts.

Stāsts par šī nozīmīgā energoapgādes objekta būvniecību aizsākās pagājušā gada nogalē. 2023. gada 25. septembrī Augšdaugavas novada pašvaldības Būvvalde izsniedza atļauju saules elektrostacijas būvniecībai Kalkūnes pagasta teritorijā, starp Kalkūnes un Strādnieku ielu. Visu laiku norisinājās aktīvs darbs, kas apstājās tikai stiprā salā. Un tā pēc vairākiem mēnešiem Latvijas lielākā saules elektrostacija sāka darbu. Investīciju fonds “Merito Partners” kopā ar „Swedbank” tās attīstībā ieguldīja 10 miljonus eiro. Investīciju fondā norādīja, ka jaunā saules elektrostacija ar kopējo jaudu 13,3 MW būs spējīga saražot 13 500 MWh gadā, kas būs pietiekams aptuveni 6500 vietējām mājsaimniecībām.

Kalkūnes saules elektrostacija sastāv no 22 300 saules paneļiem ar kopējo platību, kas ir pielīdzināma 15 futbola stadioniem.

“Pērn kopā ar uzņēmumu „Saules Energy”, kas attīsta atjaunojamās enerģijas projektus, „Merito Partners” uzbūvēja četras jaunas saules elektrostacijas -- Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā un Carnikavā -- ar kopējo jaudu 25 MW. Līdz šā gada rudenim tiks pabeigti vēl trīs projekti -- Koknesē, Cēsīs un Valmierā. Astoņas jaunās saules elektrostacijas kopumā saražos vismaz 70 000 MWh elektroenerģijas gadā, nodrošinot zaļo enerģiju vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā. Šis ir vairāk nekā 80 Latvijas privāto un institucionālo investoru ieguldījums atjaunojamās enerģijas infrastruktūrā Latvijā ar ievērojamu atdeves potenciālu un pievienoto vērtību – ieguvumiem vietējiem iedzīvotājiem un pašvaldībām,” Kalkūnes SES atklāšanā sacīja „Merito Partners” līdzdibinātājs un vadošais partneris Mikus Janvars.

Gandarījumu par saules elektrostacijas darbības sākumu pauda arī Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts. Viņš pašvaldībā ir atbildīgs par attīstību un projektiem, un tieši Vitālijs Aizbalts pirms dažiem mēnešiem tikās ar investīciju uzņēmuma pārstāvjiem, lai pārrunātu visas nianses šāda objekta būvniecībai novadā. “Domāju, ka investors izvēlējās šo vietu, jo tā atbilst visām prasībām šāda objekta būvniecībai, ir arī mūsu pašvaldības atbalsts. Un mēs, protams, kad vien tas bija iespējams, sniedzām visu nepieciešamo atbalstu, kas bija mūsu spēkos. Šajā vietā bija vienkāršāk pieslēgties „Sadales tīklam” un iegādāties zemi. Šodien man ir patiess prieks, ka lielākā saules elektrostacija atrodas mūsu pašvaldības teritorijā. Un, kā jau pa jokam teicu atklāšanas ceremonijā, mēs esam vistālākais dienvidu punkts, tāpēc ceru, ka šeit būs pietiekami daudz saules, lai saražotu lētu elektroenerģiju, ko varēsim izmantot savām vajadzībām,” Vitālijs Aizbalts sacīja avīzei „Latgales Laiks”.

Šo notikumu, kas ir nozīmīgs ne tikai Augšdaugavas novadam un Latgalei, bet arī visai Latvijai, apmeklēja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis. Viņš norādīja, ka Latvija seko Eiropas Zaļajam kursam, un Kalkūnes SES atklāšana ir milzīgs solis šajā virzienā. Zaļais kurss nav ne balts, ne melns. Tajā ir daudz patiesi svarīgu lietu, pateicoties kurām var attīstīties. Un šodien mēs šeit redzam tam pierādījumu. Mēs paši varam saprātīgi veidot savu “zaļo kursu”. Un man arī ir svarīgi, ka visi investori, kas ieguldīja līdzekļus šī saules paneļu parka izveidē, ir vietējie, Latvijas, nevis ārvalstu investori. Tas nozīmē, ka viņi tic šim projektam, kas ir ļoti svarīgi, šis projekts veido stipras saites, un, protams, mums ir jāiet vēl tālāk. Šis projekts pierāda, ka mēs, Latvijas iedzīvotāji, spējam paveikt daudz, ka mums ir investīcijas, kuras varam izmantot savas valsts attīstībai, nevis šos līdzekļus ieguldīt kaut kur ārzemēs. Un tas ir ļoti svarīgi, īpaši ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, jo tas apliecina, ka vietējie investori tic savai valstij, tās attīstībai un nākotnei,” ministrs Kaspars Melnis teica laikrakstam „Latgales Laiks”.

Sarunā tika skarta arī ļoti aktuāla tēma -- augstās elektrības cenas Latvijā. Vai šādas saules elektrostacijas palīdzēs tās samazināt?

“Daudziem iedzīvotājiem šīs cenas ir ļoti augstas, bet tie, kas mums piegādā elektroenerģiju, saka, ka mums ir ļoti zems elektrības tarifs. Faktiski mūsu ministrija ir izvirzījusi šo uzdevumu -- patstāvīgi savā valstī ražot nepieciešamo elektroenerģiju, lai tā būtu lētāka visiem mūsu iedzīvotājiem. Mēs modulējam, aprēķinām un redzam potenciālu, kā varam samazināt šos rēķinus, cenas par 30%. Tāpēc esam ieinteresēti, lai šādi parki tiktu attīstīti, lai elektrības ražošanai tiktu izmantota gan saule, gan vējš, gan arī citi mūsu resursi. Un šodien, tostarp pateicoties izstrādātajam “zaļajam kursam”, mēs arvien vairāk izmantojam elektroenerģiju, un ir loģiski būvēt tamlīdzīgus objektus. Uzraudzīsim šo parku darbu, un gada beigās apkoposim, cik tie ir noderīgi Latvijai. Un mēs jau tagad redzam, ka tas darbojas. Vienlaikus jāatzīmē, ka vēja parki un to attīstība mums ir liels izaicinājums. Mēs jau redzam, ka saules elektrostacijas attīstās. Lai arī pamazām, bet tās virzās uz priekšu. Bet par vēja turbīnām vēl nevaram pateikt neko tik pozitīvu. Jā, tur ir milzīgas perspektīvas un iespējas. Latvijā saules cik ir, tik ir. Bet ar vēju tādu problēmu nav, un ar tā palīdzību arī varam saražot elektrību. Un nākotnē mūsu lielākais izaicinājums būs tas, kā mēs spēsim to visu līdzsvarot. Turklāt jārunā par gudru elektrības izmantošanu, piemēram, darbinot veļas mašīnu saulainā dienā. Un, kad tas darbosies, mēs redzēsim milzīgu priekšrocību,” teica Kaspars Melnis.

Jāuzsver, ka “zaļie” var neuztraukties par šāda objekta izbūvi laukos. Investīciju fonda „Merito Partners” pārstāvji atzīmēja, ka liela uzmanība gan Kalkūnes SES būvniecības procesā, gan tās darbības laikā tiek pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai – saules elektrostacijas teritorijā būs dabīga pļava ar īpaši veidotām kukaiņu un dzīvnieku mājvietām, kuru varēs izmantot arī vietējo lauksaimnieku bišu saimes un aitu ganāmpulki. Kas attiecas uz šo milzīgo saules paneļu skaitu, arī tie neradīs nekādas problēmas pēc derīguma termiņa beigām. Beidzoties paneļu kalpošanas laikam, tie tiks pārstrādāti un to sastāvdaļas izmantotas atkārtoti.