„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. septembris
Svētdiena
Ilga
+12.3 °C
skaidrs laiks

Erasmus+: unikāla iespēja Latgales Industriālā tehnikuma izglītojamajiem un darbiniekiem

Publicitātes bildes

Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts jau divdesmit gadus, un šī dalība mums ir sniegusi daudz priekšrocību. Viena no tām ir Erasmus+ mobilitātes programma. Tās mērķis ir uzlabot prasmes un darba spējas, uzlabot vispārējās un profesionālās izglītības sistēmas. Jau daudzus gadus programma veiksmīgi tiek īstenota Latgales Industriālajā tehnikumā (LIT), un arī šis mācību gads ir bijis ļoti darbīgs.

Erasmus+ programma paredz pieredzes apmaiņu. Tas nozīmē, ka LIT skolotājiem un izglītojamajiem bija iespēja apmeklēt dažādas Eiropas valstis un ne tikai vērot, kā notiek izglītības process citās izglītības iestādēs un dalīties pieredzē, bet arī apgūt vērtīgas darba prasmes savā specialitātē. Šī mācību gada laikā vien tehnikuma izglītojamie pabija praksē Spānijā, Polijā, Lietuvā, Igaunijā, Itālijā, Austrijā un Portugālē.

Prakse ārvalstu uzņēmumā ir nozīmīgs solis ceļā uz kvalitatīvu profesionālo izglītību, sniedzot iespēju ne tikai iegūt praktiskas iemaņas starptautiskā uzņēmumā, bet arī iepazīt darba vidi un iegūt, iespējams, pirmo darba pieredzi savā specialitātē. Tas sniedz jauniešiem priekšstatu par jomu, ar kuru viņi gatavojas saistīt savu dzīvi.

Kaimiņvalstī Lietuvā, Marijampolē un Kauņā 3 smago spēkratu mehāniķi veica dzinēju apkopi, riepu montāžu un citus ar smagās tehnikas remontu saistītus darbus, stažējoties Lietuvā un ārvalstīs pazīstamajā uzņēmumā SIA “Adampolis”.

Spānijā, Barselonā, kopā ar uzņēmuma komandu 2 topošie apdares tehniķi strādāja izstāžu paviljonā, gatavojot kafejnīcu zonu lielai starptautiskai izstādei. Savukārt 2 topošie speciālisti arhitektūras jomā strādāja ar dažādiem starptautiska uzņēmuma speciālistiem (co-working space) un veidoja biroja stāvu plānu, izmantojot ne tikai AutoCAD, bet arī 3D moduli, un tas bija gana sarežģīti! 3 topošie interjera dizaina asistenti jaunas zināšanas un prasmes apguva mākslas darbnīcās, gatavojot prezentācijas materiālus uzņēmuma dalībai izstādēs.

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā uzņēmumos stažējās 5 topošie automehāniķi. Praktikanti veica transportlīdzekļu apskati; eļļas, gaisa un degvielas filtru maiņu; bremžu sistēmas pārbaudi un remontu, bremžu kluču un trošu nodiluma un bojājumu pārbaudi; riteņu balansēšana un riepu remontu un arī daudz ko citu. Turklāt jaunieši nostiprināja zināšanas un darba prasmes ar elektroinstrumentiem un specializēto aprīkojumu. Kā pastāstīja praktikanti, uzņēmumi lielu uzmanību pievērsa drošības tehnikai un procedūrām. Tas bija komandas darbs, cieši sadarbojoties ar pieredzējušiem mehāniķiem un tehniķiem, izprotot sadarbības darba vides dinamiku.

5 topošie interjera dizainera asistenti apmeklēja apmācības Itālijā, modes galvaspilsētā Milānā. Tur LIT izglītojamie strādāja praksē vadošā flīžu ražošanas uzņēmumā. Birojā topošie dizaineri veidoja rasējumus AutoCAD programmā, veidoja viesu māju interjerus, aizpildīja mēbeļu un apdares materiālu specifikāciju tabulas.

Portugālē, Bragas pilsētā, praksi izgāja 2 topošie apdares darbu tehniķi, 3 topošie inženiersistēmu būvtehniķi un 3 topošie smago spēkratu mehāniķi. LIT izglītojamie viesojās arī Austrijā. Gandrīz trīs nedēļas 5 topošie automehāniķi un 3 lauksaimniecības mehanizācijas tehniķi strādāja lielos starptautiskos uzņēmumos. Galvenais prakses rezultāts attiecīgajā profesijā un kvalifikācijā bija jaunu zināšanu, prasmju un kompetenču apguve, redzesloka paplašināšana un spēja komunicēt ar kolēģiem darba vietā, veicot darba uzdevumus.

Savukārt 11 Latgales Industriālā tehnikuma izglītojamie viesojās Polijā, Krakovā. Trīs nedēļu laikā 3 arhitektūras tehniķi, 4 interjera dizainera asistenti, 2 apdares darbu tehniķi un 2 siltumapgādes un apkures sistēmu tehniķi mācījās no vietējiem speciālistiem un iepazinās ar poļu kultūru.

Projekta ietvaros savā ilggadējā darba pieredzē dalījās, kā arī jaunas zināšanas ieguva arī tehnikuma skolotāji. 3 sporta pedagogi piedalījās darba vērošanā Spānijas dienvidu pilsētā Altea,  kur, silti sagaidīti, nedēļas garumā viņi piedalījās dažādās aktivitātēs, ciemojās vietējā pašvaldībā, apmeklēja sporta novirzes organizācijas un iestādes un ieguva neatsveramu profesionālu un kultūras pieredzi. Turpretī 2 eksakto priekšmetu skolotājas apmeklēja vidusskolu Torres Vedras, Portugālē, ar mērķi vērot dažādu metožu izmantošanu mācību procesā un motivācijas veicināšanai izglītojamajiem.

Tehnikumā šajā mācību gadā viesojās 10 skolotāji no Vācijas, Portugāles un Lietuvas. Viesiem bija iespēja ne tikai apmeklēt pašu iestādi, iepazīties ar programmām, kas tiek īstenotas, bet arī apmeklēt meistarklases, kā arī dažādas praktiskas nodarbības. Savukārt 4 apdares darbu tehniķi no Marijampoles Profesionālās izglītības centra, kas nu jau ir cieši sadarbības partneri, stažējas SIA “Daugavpils celtnieks”. Paldies uzņēmuma vadītājam un kolektīvam par uzdrīkstēšanos pieņemt jauniešus no citas valsts.

Viena no ievērojamākajām vizītēm tehnikumā bija Eiropas Izglītības fonda organizētā studiju vizīte Centrālāzijas valstīm: Tadžikistānas, Turkmenistānas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Uzbekistānas. Delegācijas sastāvā bija gan ministriju, gan uzņēmumu, gan dažādu izglītības asociāciju pārstāvji (kopā 33 dalībnieki). Studiju vizītes mērķis bija pārņemt labās prakses pieredzi darba vidē balstītās (DVB) mācībās.

LIT piedalās arī transnacionālā projektā „PoVE Water Scale-Up”. Starptautiskais projekts balstās uz esošo un topošo profesionālo kompetenču un prasmju vajadzībām ūdens nozarē, kurā šobrīd ir akūts profesionāla personāla trūkums. Šogad četri inženiersistēmu būvtehniķi devās izglītojošā mobilitātē uz Brno, Čehiju, lai padziļināti iepazītos ar ūdens apsaimniekošanas praksi un veidotu profesionālos kontaktus ar vairāk nekā 70 izglītojamajiem un nozares ekspertiem no 5 sadarbības valstīm. 

Simtiem LIT izglītojamo ir bijusi iespēja īstenot praksi lielākajos starptautiskajos uzņēmumos ārzemēs, apliecinot sevi kā lieliskus speciālistus. Papildu darbam jauniešiem bija arī laiks atpūtai, ko viņi pavadīja lietderīgi, apceļojot valstis un iepazīstot to kultūru un vēsturi. Tā ir ne tikai milzīga pieredze, bet arī būtiska priekšrocība, meklējot turpmāko darbu.

Par to visu un vairāk var uzzināt tehnikuma mājas lapā www.lint.lv, kā arī Atvērto durvju dienā 31. maijā no pl. 15.00 līdz 18.00, Jātnieku ielā 87.