„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. septembris
Svētdiena
Ilga
+12.3 °C
skaidrs laiks

Vētra Daugavpilī izgāza 483 kokus un 15 apgaismes stabus

Spēcīgās vēja brāzmas aizvadītajā nedēļā, 19. jūnijā, Daugavpilī izgāza 483 kokus, nolauza 15 apgaismes stabus, četras ceļazīmes, sabojāja autobusa pieturu paviljonus Cēsu un Krimuldas ielā. Vētras nodarītie kopējie zaudējumi pašvaldības infrastruktūrai vien patlaban tiek lēsti 111 000 eiro apmērā.

Preses konferencē Daugavpils domē Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes vadītājs Valērijs Golubevs informēja, ka koki, kas apdraud iedzīvotājus, tika novākti vēl līdz aizvadītās nedēļas nogalei. Brauktuves no kritušajiem kokiem attīrītas un transporta kustība tika atjaunota jau pirmajās stundās pēc vētras. Patlaban sakārtošanas darbi turpinās. Nedēļas pirmajā pusē plānots pabeigt darbus Jaunajā Forštatē un Vecajā Forštatē. Vaļņu ielas un Motoru ielas apkaimē, kur ir ļoti daudz izgāztu koku, darbi turpināsies vēl kādu laiku.

Privātajā sektorā krītoši koki un koku zari sabojāja žogus un jumtus vairākās mājsaimniecībās. Stiprās vēja brāzmas bojājušas ēku jumtus arī industriālajā zonā, kur tie norauti vairākiem angāriem. Stiprā vēja rezultātā bojāti arī vairāki elektrības pieslēgumi gan uzņēmējiem, gan privātmāju sektorā.

Daugavpils Sociālā dienesta vadītāja Marina Gerasimova norādīja, ka nedēļas sākumā Sociālajā dienestā no cietušajām personām bija saņemti pieci iesniegumi. Sociālie darbinieki apmeklēja mājsaimniecības un sastādīja apsekošanas aktus. Līdz ar to visi iesniegumi tiks izskatīti maksimāli ātri. Daudzi zvanītāji jautā, kur un kā var iesniegt iesniegumu par vētras nodarīto kaitējumu. Līdz ar to var prognozēt, ka laika gaitā iesniegumu skaits pieaugs.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs norādīja, ka pašvaldībai ir tiesības palīdzēt privātpersonām, kas cietušas vētrā, šie cilvēki var vērsties ar iesniegumiem Sociālajā dienestā, kur tos izskatīs. Taču atbalsts pienākšoties ne visiem, bet gan tikai tiem, kam cietušais īpašums ir vienīgais un kur viņi ir deklarējuši savu dzīvesvietu. Juridiskām personām pašvaldība, diemžēl, nevarēs palīdzēt.

Izgāzto koku un nolūzušo koku zaru novākšanā uzreiz pēc vētras iesaistījās septiņas Komunālās saimniecības pārvaldes brigādes. Tā kā vēja bojātie koki turpināja krist arī ceturtdien un piektdien, darba bija ļoti daudz.

19. jūnijā negaisa laikā Daugavpilī sagāzti vairāki simti koku, cietušas ēkas un infrastruktūras objekti. Bīstamākie bojājumi ir operatīvi novērsti, seku likvidēšana turpinās. Iedzīvotājus aicina būt uzmanīgiem un ziņot avārijas dienestiem par potenciāli bīstamiem bojājumiem.

Visvairāk bojājumu konstatēts Vaļņu, Motoru, Cēsu, Līksnas, Vidzemes, Šūņu, Tartu, Zeltkalna, Piekrastes ielā, kā arī citviet Jaunās Forštates apkaimē un Dzintaru ielā Stropos. Kopumā sagāzts teju pustūkstotis koku, bojāti ēku jumti, žogi, autobusu pieturas un cita infrastruktūra.

Jaunās Forštates apkaimē cietušas trīs Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas ēkas: skola Aveņu ielā 40 un divas ēkas, kur tiek īstenotas pirmsskolas izglītības programmas (Tartu ielā 8 un Raipoles ielā 8). Pie visām šīm ēkām bija sagāzti lieli koki, bet divām ēkām (Aveņu ielā 40 un Tartu ielā 8) daļēji norauts jumts. Sadarbībā ar SIA “Labiekārtošana D” darbiniekiem lielākā nolauzto koku daļa, kas traucēja kustībai un apdraudēja dzīvību, tika novākta, tuvākajā laikā tos izvedīs. Pēc tam tika apsekotas tās ēkas, kurām norauts jumts, lai lemtu par ēku stāvokli un nepieciešamajiem postījumu novēršanas darbiem un izmaksām.

Vētra skārusi arī dzīvojamo māju pagalmus: saskaņā ar Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma sniegto informāciju, māju tuvumā sagāzti vairāki desmiti koku. Konstatēti arī jumtu un balkonu bojājumi. Gadījumos, ja mājai vai tai piegulošā teritorija cietusi vētras rezultātā, iedzīvotāji aicināti informēt par to sētnieku vai sazināties ar Namu apsaimniekošanas iecirkni.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.