„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. oktobris
Piektdiena
Erlends, Lūkass, Rolanda, Rolands, Ronalds
+2.8 °C
skaidrs laiks

Daces Soikānes "Izjūtas" gobelēnos

Aizvadītajā piektdienā, 28. jūnijā, Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas aktu zālē tika atklāta Daces Soikānes gobelēnu personālizstāde “Izjūtas” un notika tikšanās ar autori. Izstādē aplūkojamie darbi ļauj sajust vasaru, dabas smaržas un raisa vaļu fantāzijām. Dabas materiālu vākšana un gobelēnu aušana, kā atzīst pati darbu autore, ļauj viņai saplūst ar dabu un smelties tās enerģiju skrejošajai ikdienai.

“Idejas darbu sižetiem man rodas gan sapņos, gan nomodā. Tajos dabiski ienāk gadalaiku noskaņas, iekšējās izjūtas krāsās un faktūrās. Sižeti bieži vien rodas negaidot -- kā garīgas vibrācijas pieskāriens, kā jauns izaicinājums, rotaļa…,” stāsta Dace.

Pēc izstādes oficiālās atklāšanas māksliniece aicināja klātesošos aizraujošā ekskursijā, kuras gaitā sniedza plašāku informāciju par izstādē aplūkojamajiem darbiem un to tapšanas gaitu: “Gobelēna “Zebra niedrēs” tapšanā izmantoju ne vien dabas materiālus, bet arī dažādus plastmasas maisiņus, kuri bieži vien nevērīgi tiek izmesti un piesārņo dabu. Atgādinot ikvienam rūpēties par dabu, vidi mums apkārt un nepiesārņot to.”

“Ceļojums vasarā” tā autorei asociējas ar Latgales pļavām un ezeriem. Tā darināšanā viņa izmantojusi dažādus dabas materiāli, kurus vākusi pa ceļam uz darbu un atpakaļ. Savukārt “Rīta gaismā” un “Siltajā jūrā” autore ieaudusi savus iespaidus, kas gūti tālākos ceļojumos.

Darbu “Saullēkts” Dace veltījusi savam vīram, kurš, ejot gulēt, mēdzis nenolaist pietiekami zemu loga žalūzijas, kā rezultātā rīta saule spīdējusi viņai tieši acīs un modinājusi agrāk nekā gribētos.

Vienam no izstādē aplūkojamajiem gobelēniem autore devusi nosaukumu “Agrs pavasaris”. Viņai pašai patīk šis laika posms, kad daba mostas, kad tās krāsas ir svaigas un nenogurušas, kad priekšā ir siltā vasara. Šajā laikā viņai piedzimis arī dēls.

Cilvēki mēdz būt dažādi, atšķirīgi mēdz reaģēt uz dažādām situācijām, vieniem ir vairāk naudas, citiem -- mazāk… Gobelēns “Starp pieticību un izšķērdību” ir par to, ka šie cilvēki spēj sadzīvot savā starpā. Darba tapšanā autore izmantojusi materiālus zelta, sudraba un lina krāsā.

Izstādē aplūkojami arī trīs darbi bez nosaukuma. Autore aicina skatītājus izdomāt šiem darbiem nosaukumus.

"Es parasti netaisu skices. Reizēm idejas dzimst pa ceļam uz skolu, reizēm lieku kopā materiālus un skatos, kā to kombinācija rada noteiktu ideju, ieklausos savās sajūtās, dienas emocijās un -- sanāk gobelēns,” darbu tapšanas noslēpumos dalās Dace.

Ikdienā Dace pasniedz dizainu un tehnoloģijas Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolā, kā arī turpina studēt Daugavpils Universitātē. Gobelēnu aušana Dacei ir viens no vaļaspriekiem, ko viņa apguvusi, studējot Latvijas Universitātē.

Izstāde “Izjūtas” apskatāma līdz 23. augustam (pēc pieprasījuma) no pl. 11.00 līdz 17.00.