„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. septembris
Svētdiena
Ilga
+12.3 °C
skaidrs laiks

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums turpina dalību Erasmus+ programmā

Jau vairākus gadus Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums (DTTT) veiksmīgi piedalās Erasmus+ mobilitātes programmā. Pateicoties tam, daudzi profesionālās izglītības iestādes audzēkņi un pedagogi ir apmeklējuši dažādas valstis, lai smeltos pieredzi un dalītos savās zināšanās un prasmēs.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu „Profesionālās kvalifikācijas pilnveide nākotnes izglītībā ” (Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000059221) līdzfinansē Eiropas Savienība. 

Projekta īstenošanas laiks: 01.06.2022.--31.05.2024.

Projekta finansējums: 319 770,00 EUR

Projekta ietvaros ir īstenotas šādas aktivitātes: 

67 izglītojamo īstermiņa mācību prakses (4 nedēļu garumā) 

9 izglītojamo ilgtermiņa mācību prakses (14 nedēļu garumā)

24 pedagogi piedalījušies darba ēnošanā

2 pedagogi vadījuši mācību stundas ārvalstu izglītības iestādēs

“Visi -- gan izglītojamie, gan skolotāji – no mobilitātēm atgriezās ļoti apmierināti. Viņi maksimāli izmantoja piedāvātās iespējas. Jaunieši viesojās Vācijā, Itālijā, Polijā, Francijā, Portugālē un Austrijā. Tas ir, viņi apceļoja gandrīz pusi Eiropas. Arī skolotājiem bija iespēja ceļot: projekta ietvaros viņi apmeklēja Itāliju, Spāniju, Somiju, Igauniju un Gruziju. Projekta aktivitātēs piedalījās dažādu kvalifikāciju izglītojamie un pieaugušie. Un, pateicoties Erasmus+ akreditācijai, mūsu skolotājiem ir ne tikai iespēja ēnot citu speciālistu darbu, bet arī pašiem vadīt stundas gan ES, gan jebkuras citas valsts izglītības iestādēs. Tādējādi mums ir atvērta praktiski visa pasaule,” sacīja Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma projektu vadītāja Sandra Celmiņa.

Tomēr bija arī tādi izglītojamie, kuri nevēlējās doties uz Poliju, sakot, ka valsts atrodas netālu no Latvijas, kas tur varētu būt interesants? Taču pēc tās apmeklējuma un prakses Polijas uzņēmumos jaunieši bija sajūsmā. Viņus uzņēma lielos uzņēmumos, kas ir pazīstami pasaules tirgū, DTTT izglītojamajiem bija sagatavotas interesantas aktivitātes un nodarbības. Labi pārdomāta programma bija arī brīvajam laikam. Atgriežoties mājās ar dāvanām – portatīvajiem datoriem –, audzēkņi teica, ka Polija ir forša un turp noteikti ir jābrauc.

“Ņemot vērā, ka tas nav mūsu pirmais projekts Erasmus+ programmas ietvaros, ar katru gadu Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma izglītojamo pieteikumu skaits pieaug. Jau plānojam aktivitātes jaunajam mācību gadam un esam saņēmuši 154 pieteikumus. Aktīvi piedalās arī mūsu skolotāji. Viņiem ir iespēja ne tikai piedalīties darba ēnošanā, bet arī apmeklēt kursus, un skolotāji šīs iespējas aktīvi izmanto. Šīs aktivitātes sniedz viņiem jaunas prasmes, ko pēc tam var izmantot savās nodarbībās. Kursos var apgūt jebkuru tēmu, piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, psiholoģijas kursus, lai palīdzētu audzēkņiem pielāgoties jauniem apstākļiem, iesaistīt viņus jaunā procesā. Darba ēnošanas laikā pasniedzēji apmeklē skolas, vēro un apgūst to, ko izmanto kolēģi ārzemēs. Piemēram, Spānijā apmeklējām skolu, kur bērni gandrīz visu laiku strādā ar Chromebooks, viss darbs notiek elektroniskajā vidē. Tas mums bija ļoti interesanti, jo arī mēs sākam ieviest Chromebooks mācību procesu. Mēs redzējām, ka šis modelis patiešām darbojas, un tagad saprotam, kāpēc mums ir vajadzīgs šis jaunais aprīkojums,” sacīja Sandra Celmiņa.

Daudz interesanta izdevās uzzināt Somijā, kur projekta dalībnieki iepazinās arī ar vietējo bibliotēku darbu. Tur tiek izmantotas ne tikai grāmatas un datori, bet arī dažādas spēles, mūzikas instrumenti, šujmašīnas, tas ir, viss tiek izmantots mācību procesā, viss ir arī bibliotēkā. Lieliskā pieredze gan nenozīmē, ka tehnikuma skolotāji visas iegūtās prasmes izmanto uzreiz pēc atgriešanās no prakses vai kursiem, taču jebkurā laikā viņi var likt lietā iegūtās zināšanas savās nodarbībās, kā arī pakāpeniski jaunās idejas ieviest arī tehnikuma dzīvē.

“Šobrīd ļoti populāri ir būt zaļiem. Arī mēs tehnikumā īstenojam zaļās domāšanas ieviešanu profesionālajā izglītībā. Mēs esam par to atbildīgi ne tikai tehnikuma, bet arī Latvijas līmenī, tāpēc ir loģiski, ka mūsu skolotāji, kas ir atbildīgi par šo tēmu, dodas uz šādiem kursiem. Tajā pašā laikā mēs izmantojam dabai draudzīgāku transportu, kā rezultātā, protams, nokļūšanai galapunktā iztērējam daudz ilgāku laiku, nekā tas aizņemtu, ja izmantotu lidmašīnu,” stāsta projektu vadītāja.

Projekti Erasmus+ programmas ietvaros turpināsies un audzēkņiem arī turpmāk būs iespēja apmeklēt dažādas valstis, lai mācītos no šīs pieredzes. Tāpēc Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma draudzīgā saime aicina skolu absolventus pievienoties, iestājoties dažādās izglītības iestādes īstenotajās profesionālās izglītības programmās.

Kvalificēti speciālisti ir bijuši nepieciešami vienmēr, tāpēc Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums piedāvā iespēju apgūt dažādu nozaru profesijas – atjaunojamās enerģētikas tehniķis, dzelzceļa transporta automātikas, telemehānikas un sakaru tehniķis, datorsistēmu tehniķis, elektronisko sakaru tehniķis, elektrotehniķis, frizieris, komercdarbinieks ar specializācijām, konditors, loģistikas darbinieks, lokomotīvju saimniecības tehniķis, pavārs, programmēšanas tehniķis, tērpu izgatavošanas un stila speciālists, viesmīlības pakalpojumu speciālists, kā arī viesmīlis.

Izglītības programmas ietver plašu teorētisko un praktisko apmācību klāstu, kā arī daudzveidīgu materiāltehnisko nodrošinājumu.

Šogad uzņemšanas process tehnikumā norit divos posmos. Pirmā kārta turpinās līdz 26. jūlijam, savukārt otrā kārta notiks no 27. jūlija līdz 20. augustam. Otrajā kārtā tiek pieņemti dokumenti programmu apguvei grupās, kuras nav nokomplektētas pirmās kārtas ietvaros. Dokumentu pieņemšana notiek katru darba dienu no pl. 9.00 līdz 16.00 Strādnieku ielā 16 (104. kab.), Daugavpilī. Dokumentus var iesniegt arī ar e-parakstu.

Plašāka informācija par uzņemšanas nosacījumiem un izglītības programmām: http://www.dttt.lv/uznemsana/

Iesniedz laicīgi savu pieteikumu un veido savu nākotni profesionālajā izglītībā, gūstot arī Erasmus+ pieredzi ārvalstīs!

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.