„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. septembris
Svētdiena
Ilga
+12.7 °C
skaidrs laiks

Inga Bērziņa – aktīvi strādājam pie austrumu pierobežas programmām

17. un 18. jūlijā, Latgalē oficiālā vizītē viesojās Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. Šoreiz viņa apmeklējumam izvēlējās Daugavpili un Augšdaugavas novadu. Vizītes laikā VARAM vadītāja apmeklēja gan vietējos uzņēmumus, gan dažādus objektus, kuri īstenoti ar Eiropas projektu palīdzību.

Vēl pirms gada, stājoties Valsts prezidenta amatā, Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka ir ļoti svarīgi, lai ministri sēdētu ne tikai Rīgā, bet viņiem jādodas uz reģioniem, lai klātienē iepazītos ar situāciju. Īpaša uzmanība jāpievērš Latgalei. Un viņš uzreiz rādīja lielisku piemēru. Pagājušā gada jūlija beigās valsts galva savā pirmajā reģionālajā vizītē devās uz Krāslavu, un kopš tā laika jau vairākkārt apmeklējis Latgali, tostarp Augšdaugavas novadu un Daugavpili. Viņa piemēram seko arī ministri. Bet aizvadītajā nedēļā pie mums ieradās Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.

Iepazīšanās ar paipalu olu ražotni

Savā Latgales ceļojuma pirmajā dienā Inga Bērziņa viesojās Augšdaugavas novadā. Sākotnēji viņa kopā ar novada priekšsēdētāju Arvīdu Kucinu un viņa vietnieku Vitāliju Aizbaltu, kurš atbild par attīstību un projektiem, devās uz Višķiem, kur viņu iepazīstināja ar projekta “Vēsturiski piesārņotās vietas. “Višķu profesionālās vidusskolas mazuta glabātava”” rezultātiem, ko izdevās īstenot Norvēģijas finanšu mehānisma 2014. –2021. gada programmas “klimata pārmaiņu minimizācija, pielāgošanās tām un apkārtējā vide” ietvaros.

Ministre apmeklēja arī Latgales industriālā tehnikuma izglītības programmas “Višķi” īstenošanas vietu, kur mācību iestādes direktore Ināra Ostrovska un metodiķe Anita Lāčauniece parādīja renovēto ēku un izklāstīja vietējo varu un valsts sadarbības principus iestādes attīstībai.

Pēc Višķiem ministre devās uz Sventi. Tur, vietējā tautas namā, viņa tikās ar pašvaldības deputātiem, kā arī pagastu pārstāvjiem. Pārrunāja gan realizētos, projektus, gan ministrijas atbalstu, gan Augšdaugavas novada tālākos attīstības plānus.

Pabūt novadā un neredzēt, kā te strādā uzņēmēji? Tādas nolaidības nebija. Goda viešņa tika aicināta vērot ražošanu vienā no Augšdaugavas pašvaldības lielākajiem uzņēmumiem - “EKA paipalas”, kas arī atrodas Sventes pagastā. Uzņēmuma jauda ir saražotas 10-12 miljoni olas gadā. Produkcija tiek tirgota Latvijas lielveikalos, kā arī eksportēta uz dažādām pasaules valstīm, piemēram, Īriju un Norvēģiju. Paipalu olu patēriņš pieaug par aptuveni 15% katru gadu, kas ir labi biznesam. Uzņēmumam vairākkārt nācies piedzīvot sarežģītus laikus, taču uzņēmējiem izdevies tikt galā ar visām problēmām un nu jau daudzus gadus veiksmīgi strādāt Augšdaugavas novadā. Patlaban kompānijā strādā 19 cilvēki, taču, turpinoties attīstībai, plānots algot vēl sešus. Un tas pašvaldībai ir ļoti labs rādītājs.

Savas vizītes beigās Inga Bērziņa apmeklēja valsts pierobežu, Vecsalienas pagastā. Viņa apbrīnoja vietējās muižas skaistumus, bet arī uzzināja par problēmām, piemēram, ieraudzīja ceļu P69, kas ir briesmīgā stāvoklī, taču “Latvijas valsts ceļi” pagaidām to nesteidzas sakārtot.

“Pulsar Optics” - pasaules zīmols ar ražotni Daugavpilī


18. jūlijā Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa viesojās Daugavpilī. Viņa tikās ar Latgales plānošanas reģiona pārstāvjiem, kuri aktīvi palīdz uzņēmējiem un investoriem, kā arī ar Daugavpils pilsētas domes vadību. Tomēr par atmiņā paliekošāko vietu kļuva viens no lielākajiem Latvijas ražotājiem, uzņēmums “Pulsar Optics”, kas ir visā pasaulē pazīstamā lietuviešu ražotāja augsto tehnoloģiju jomā “Yukon Group” meitas uzņēmums.

Nu jau trīs gadi pagājuši, kopš “Yukon Group” vadība nolēma atvērt ražotni Daugavpilī.

“Kad vērtējām, kurā pilsētā atvērt savu ražotni, izvēlējāmies Daugavpili, jo te bija labvēlīga augsne investīcijām. Esam atraduši daudzus speciālistus, sava aroda profesionāļus darbam mūsu uzņēmumā. Tā mēs nolēmām, ka šī pilsēta un šī valsts 100% atbilst mūsu vēlmēm. Tas ir ieguvums ne tikai mums, kā kompānijai, bet arī Latvijai, kā valstij. Otrs iemesls ir tuvums Lietuvai, Viļņai, kur mums jau pastāvēja ražotne, “stāstīja “Yukon Group” komunikāciju direktors Germanas Kavaļskis.

Sākā ar mazumiņu, taču šodien uzņēmumā jau strādā 339 cilvēki, un tas nav viss uz ko uzņemums ir spējīgs. Līdz gada beigām štatu plāno palielināt līdz 400 cilvēkiem. Un tie lielākoties ir vietējie iedzīvotāji: 85% - ražošanas darbinieki, 15% - administrācija. No 2021. gada “Pulsar Optics” Daugavpilī ražo nakts un dienas redzamības siltumvīzijas, digitālās optiskās iekārtas civilajai lietošanai, eksportējot gatavo produkciju galvenokārt uz Eiropu, Lielbritāniju, ASV. Ir klienti Jaunzēlandē, kā arī Austrālijā.

“Mēs esam gatavi augt un attīstīties, ražot jaunu produkciju. Piesaistām lieliskus speciālistus un plānojam izlaist jaunas ierīces ik pēc 2-3 gadiem. Pasaule nestāv uz vietas, un nemitīgi jāattīstās un jāpilnveidojas. Turpmākos 2-3 gadus plānojam turpināt investēt Latvijas uzņēmumā un pievērsties jaunas produkcijas izlaišanai,” turpināja G. Kavaļskis.

Vizītes laikā Inga Bērziņa viesojās “Pulsar Optics” cehos, uzzinot, kā tiek ražota augstas kvalitātes produkcija, kas, ja to salīdzina ar telefoniem, ir iPhone līmenis. Redzētais patīkami pārsteidza ministrijas vadītāju.

“Mēs varam tikai izteikt atzinību un pateikties kompānijas vadībai, ka izvēlējās Latviju, un tieši Latgali. Tas mums ir ļoti svarīgi, kā ministrijai, kas atbild par reģionālo politiku Latvijā, ka tik lieli uzņēmumi tiek izvietoti ne tikai Rīgā, bet, ka viņi izvēlas reģionus, šajā gadījumā Latgali. Tā ir austrumu pierobeža ar ļoti daudziem izaicinājumiem. Tas, ka uzņēmums strādā Daugavpilī, tas ir svarīgi Latgales attīstībai. Es redzu, ka mums ir ar ko lepoties - Latvijai, Latgalei, Daugavpilij, jo šīs augstākās klases lietas, ko ražo šeit, izmantojot modernāko aprīkojumu un materiālu, ar uzrakstu “Made in Latvia” pēc tam tiek eksportētas pa visu pasauli, arī uz ASV. Tas ir lieliski, jo tas tiek ražots tieši Latvijā, Daugavpilī,” dalās Inga Bērziņa.

 

Daugavpils projekti tiks atbalstīti

Pēc ražotnes apmeklējuma ministre devās uz Stropu aktīvās atpūtas zonu, kur apskatīja jau īstenotos projektus, kā arī iepazinās ar pašvaldības plānotajiem projektiem ezera krasta infrastruktūras un piegulošās teritorijas attīstībai. Viens no svarīgākajiem plānotajiem projektiem, par ko tika runāts vizītes laikā, ir Lielā Stropu ezera infrastruktūras atjaunošana un pielāgošana, lai mazinātu ietekmi uz klimata pārmaiņām.

Runa ir par Stropu ezera krasta zaļās infrastruktūras atjaunošanu, drenāžas sistēmu uzlabošanu un teritorijas apzaļumošanu, kā arī apgaismojuma ierīkošanu, piebraucamo ceļu izbūvi, pludmaļu un pastaigu celiņu izveidi, apgaismojuma un videonovērošanas uzstādīšanu un citi saistītie darbi.

“Daudzi projekti ir guvuši atbalstu, daudzi vēl ir procesā. Varu vēl teikt, kā ministre, ka mēs šobrīd aktīvi strādājam pie austrumu pierobežas programmas. Piedalās Latgale un Alūksnes novads Vidzemē. Tie ir novadi, kas robežojas ar Krieviju vai Baltkrieviju. Šobrīd mēs sadarbojamies ar Lietuvu, Igauniju, Poliju un Somiju, vēlamies izveidot kopīgu programmu, kuras galvenais punkts būs drošība. Bet mēs vēlamies, lai šīs programmas ietvaros būtu gan atbalsts infrastruktūrai, gan lai tā rastu atbalstu Eiropas fondos jaunajā plānošanas periodā. Es pagaidām nevaru apgalvot, ka tas izdosies, bet četru valstu: Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas – premjeri jau ir parakstījuši sadarbības līgumu. Arī šodien pie šīs programmas strādā ministrijas, kas atbild par šo valstu reģionālo attīstību,” žurnālistus informēja I. Bērziņa.

Tāpat viņa norādīja, ka ne pirmo reizi apmeklē Latgali, un tieši Daugavpili. Ministre te bijusi vairākkārt, bet tikai ne kā ministrijas vadītāja.

“Mana profesija ir ģeogrāfs. Tāpēc man patīk ceļot, visvairāk pa Latviju. Vairākkārt esmu bijusi Latgalē, arī Augšdaugavas novadā un Daugavpilī. Rotko muzejā esmu bijusi droši vien jau kādas trīs reizes. Es pati redzēju, kā attīstījās jūsu Daugavpils cietoksnis, bet Stropos esmu pirmo reizi. Mani iespaidi par redzēto ir ļoti pozitīvi. Cilvēki Latgalē ir vienkārši fantastiski, sirsnīgi, viesmīlīgi,” savās emocijās dalījās I. Bērziņa.

Savas vizītes beigās ministre kārtējo reizi uzsvēra, ka Daugavpils ir Latgale un Latgale ir Latvija! Un tas ir jāatceras. Tāpat viņa solīja visu iespējamo atbalstu mūsu pašvaldībām.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.