„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. oktobris
Piektdiena
Beāte, Beatrise
+8.4 °C
apmācies

Apturēta naftas bāzes darbību Daugavpilī

Vismaz uz pusgadu apturēta naftas bāzes darbība Daugavpilī, kurā darbojas SIA "Mix Oil" un SIA "RMNS". Uzņēmumi pārsnieguši maksimāli pieļaujamo dīzeļdegvielas uzglabāšanas daudzumu un veikuši darbības, kas neatbilst tiem izsniegtajām atļaujām. Situācijai seko līdzi arī Valsts ieņēmumu dienests.

Par būtiskiem pārkāpumiem darbībās ar bīstamām vielām Valsts vides dienests (VVD) pieņēmis lēmumu naftas bāzes darbības apturēšanai Daugavpilī

Pamatojoties uz konstatētajiem pārkāpumiem -- pārsniegto maksimāli pieļaujamo bīstamo vielu (dīzeļdegvielas) uzglabāšanas daudzumu un darbību veikšanu, kas neatbilst uzņēmumiem izsniegtajām atļaujām, Valsts vides dienests pieņēma lēmumu, ka šī gada 21. augustā jāpārtrauc naftas bāzes darbība Daugavpilī, Vaļņu ielā 4N, kur saimniecisku darbību veica divi uzņēmumi: SIA “MIX OIL” un SIA “RMNS”, kas jau pusgadu nodarbojas ar dīzeļdegvielas sajaukšanu ar rapša metilesteri vai bāzes eļļu. Abu uzņēmumu dīzeļdegvielas apgrozījums bija 17 898,291 tonnas, līdz ar to SIA “MIX OIL” un SIA “RMNS” jau būtiski pārsniedza uzņēmumiem atļauto 5000 tonnu apgrozījumu gadā.

Sazinoties ar uzņēmumiem, nekādas atbildes tā arī netika saņemtas. Valsts vides dienests pārbaudēs secinājis -- uzņēmumi pat desmitkārtīgi pārsnieguši pieļaujamo uzglabājamās degvielas daudzumu, līdz ar to veikuši šai kategorijai neatbilstošas darbības.

Dainis Lazdāns, VVD Latgales reģionālās vides pārvaldes direktora vietnieks: „Tad, kad viņi sāka darbību, mēs brīdinājām -- ja jūs pārsniegsiet, tad būs sekas. Valsts vides dienests pieņēma stingru lēmumu apturēt šo uzņēmuma darbību. Šo instrumentu izmantojam ļoti reti, tikai ārkārtas gadījumos.”


Situācijai seko līdzi arī Valsts ieņēmumu dienests, kurš gan sīkāku informāciju pagaidām nesniedz.

Šis nav vienīgais pārkāpums Daugavpils naftas bāzē -- uzņēmumiem nav apstiprināts arī civilās aizsardzības plāns, kas šādiem objektiem ir obligāta prasība. Jūnijā iesniegto plānu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests noraidīja, jo tas neatbilda prasībām. Tādējādi uzņēmuma darbība rada augstus avārijas riskus un avārijas gadījumā kaitējumu videi, cilvēku dzīvībai, veselībai un īpašumam.


Dmitrijs Karpovs, VUGD Latgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks: „Ja kaut kas notiks, protams, mēs reaģēsim, mums citu variantu nav. Kad viņi izstrādā plānu, tur ir preventīvie un reaģēšanas pasākumi, un tur jau viņi detalizēti apraksta, kam jāzvana, kas jādara utt.”

Tikmēr Daugavpils pašvaldība šajā jautājumā neiejaucas, norādot, ka tā nav viņu kompetence, tomēr sola rīkoties, ja būs tāda nepieciešamība.

Inese Saveļjeva, Daugavpils domes pārstāve: „Ja situācija pasliktināsies tiktāl, ka cilvēki paliks bez darba, viņi vērsīsies pašvaldībā, un pašvaldība, atbilstoši saviem saistošajiem noteikumiem, būs gatava viņiem sniegt atbalstu.”


Ja uzņēmums labprātīgi nepildīs VVD rīkojumu -- pārtraukt naftas bāzes darbību, VVD kā izpildiestāde var uzsākt tā izpildi piespiedu kārtā. Par piespiedu izpildes līdzekli var tikt izvēlēta piespiedu nauda. Piespiedu naudas apmērs ir no 100 līdz 10 000 eiro.

SIA "MIX OIL" dibināta 2014. gadā un pieder vienādās daļās Diānai Ziļai un Annijai Skučenkovai. Pērn tā apgrozījums bija 2,6 miljoni eiro, peļņa -- 35 tūkstoši eiro. Savukārt SIA "RMNS" dibināta 2020. gadā un pieder vācu uzņēmumam. Pērn tā apgrozījums bija 197 tūkstoši eiro, bet peļņa -- 180,3 tūkstoši eiro.

Valsts vides dienests (VVD) 21. augustā ir apturējis SIA "Mix oil" un SIA "RMNS" naftas bāzes darbību Daugavpilī. Tika veikta naftas bāzēs esošo konstrukciju, tostarp armatūras un vārstu, daļēja plombēšana, lai nodrošinātu reālu uzņēmumu darbības apturēšanu. Šobrīd VVD uzrauga situāciju un tuvākajā laikā sagaida operatoru iesniegumus B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas saņemšanai, pēc kā saņemšanas būs iespējams darbību atsākt.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.