„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
apmācies

Jauniešu svešvalodu prasmes der tikai trauku mazgātāja darbam

Latvijas skolu jauniešu svešvalodu zināšanu līmenis ir pietiekošs tikai, lai dabūtu ārvalstīs trauku mazgātāja vai sēņu audzētāja darbu, tā tikšanās reizē ar Daugavpils vispārizglītojošo skolu direktoriem atzina izglītības ministre Ina Druviete. Viņa uzskata, ka tieši svešvalodu apguvei skolās ir jābūt vienai no prioritātēm, jo startam ārvalstu augstskolās jauniešiem nepieciešams tā saucamais Eiropas valodu portfelis. Par valsts valodas reformu ministre sacīja, ka palikuši tikai psiholoģiskie un politiskie šķēršļi, kurus Izglītības ministrija nav spējīga novērst. Reformas rezultātu varēšot vērot tikai pēc gadiem desmit, savukārt skolēnu sekmībai vidusskolas klasēs, kā uzskata ministre, var būt virkne citu iemeslu, piemēram, ģimenes sociāli ekonomiskais stāvoklis, jauniešu vecuma problēmas, savstarpējās attiecības u.c., tāpēc nedrīkstot vainot tikai pāreju uz mācībām valsts valodā.

Komentāri

31.01.2005 10:40
comrade
Skolēni jau nav vainīgi, ka skolā viņi apgūst svešvalodas līmenī, kas ļauj strādāt tikai par trauku mazgātājiem. Skolās trūkst kvalitatīvu svešvalodu mācībspēku, un par to ir jāuzņemas atbildība Izglītības un zinātnes ministrijai. Jāprasa I.Druvietei konkrēts rīcības plāns situācijas uzlabošanai, jo kritizēt jau visi var...