„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Ja Šengeidas barons būtu dzīvs

Vai Šengeidas muižas bijušais īpašnieks barons fon Engelhards savas dzīves laikā varēja iedomāties, ka viņa slavenajā savrupnamā mitināsies nevis senās dzimtas atvases, kā tam ir jābūt, bet vienkārši ļautiņi un pat bomži? Muiža atrodas Daugavpils rajona Skrudalienas pagastā ezera krastā, bet saimniekam, kurš apbedīts kapsētā netālu no pils, ir vienalga, kas apmeties viņa bijušajos greznajos apartamentos. Bet kā jūtas tur mītošie cilvēki?

Komentāri

06.03.2005 18:18
Jānis, klements@inbox.lv
Man ir žēl šos nabaga cilvēkus, kurus padomju vara "iegrūda" šajā pilī. Es atceros stāstus par šo pili, kā arī atceros, cik skaista bija šī vieta, kuru redzēju 60.gados, kad parks un apkārtne vēl nebija piegrūžoti un nebija sacelti šķūnīši un kūtiņas. Šengeida no vācu valodas nozīmā ''skaistule". Tā bija ļoti skaista vieta, arī pils, kura ir būvēta no sarkaniem māla ķīeģieļiem bija ļoti skaista. Diemžēl, padomju laikā to parvērta sākumā par noliktavu, pēc tam uztaisīja sovhoza kantori, vēlāk izmitināja cilvēkus (pie reizes izdemolēja krāšņas krāsnis un kamīnus). Es nevaru neko pārmest cilvēkiem, kuri tur dzīvo, jo tur ir viņu saknes. Daudzi tur dzīvo neilgu laiku, tomēr būtu ideāli, ja firma, kura pašlaik grib iegādāties šo pili, varētu patiešām piedāvāt šiem cilvēkiem normālus dzīves apstākļus - domāju, šī firma varētu uzcelt viņiem ļoti labu dzīvojamo māju ar saimniecības ēkām, lai visi būtu apmierināti. Tad arī visiem būtu labi - ja atjaunos pili- izveidos tur kaut vai izklaides vai atpūtas kompleksu - butu darbs cilvēkiem, arī daba būtu skaista. Visiem būs labi. Mans viedoklis - Šengeidas pils ir pelnījusi labāku likteni. Lai Dievs dod izturību tiem cilvēkiem, kuri ir uzņēmušies atjaunot šo skaisto vietu - pili un apkārtni. <br>Jānis Bojaruņecs , veterinārārsts