„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Jau 2007.gadā Latviju dalīs piecos reģionos

  • Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) izstrādājusi Reģionālo pašvaldību likuma projektu, kas paredz ar 2007.gada 1.janvāri Latvijā veidot piecus reģionus, informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu m
  • Aktualitātes
Saskaņā ar likumprojektu plānots veidot Rīgas, Vidzemes, Kurzemes, Latgales un Zemgales reģionu.

Likuma projektā teikts, ka reģionālā pašvaldība ir atvasināta publiskā persona, kas ar vietējo pašvaldību deputātu ievēlētu pārstāvniecību - padomi - nodrošina iedzīvotāju vajadzības un tiesiskās intereses.

Tiesības vēlēt reģiona padomi būs nevis iedzīvotājiem, bet tikai pašvaldību deputātiem. Ja pašvaldībā ir no 5000 līdz 20 000 iedzīvotāju, to vietējās pašvaldības ievēlēs reģionālajā padomē vienu deputātu, ja no 20 001 līdz 50 000 - divus deputātus, ja vairāk par 50 001 - trīs deputātus. Rezultātā Kurzemes reģiona padomē būs 19 deputāti, Vidzemes - 23, Zemgales - 20, Latgales - 23, Rīgas reģiomā - 36, no tiem tikai septiņus būs ievēlējusi Rīgas pilsēta.

Reģiona padomes locekļa amats nebūs savienojams ar vietējās pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu.

Lai nodrošinātu sabiedrības līdzdalību pašvaldības darbā, reģiona padomes priekšsēdētājs no reģiona uzņēmējiem, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un citiem iedzīvotājiem varēs veidot konsultatīvu padomi.

Lai nodrošinātu koordināciju starp valsts pārvaldes iestādēm un reģionālo pašvaldību, tiks veidota Reģiona valsts un pašvaldību sadarbības komisija. To veidos reģionu padomes un Ministru kabineta pilnvarotās personas.

Reģiona padomes pārziņā būs slimnīcu pārvaldība, primārās veselības aprūpes centru plānošana, izglītības sistēmas attīstība, metodiskā vadība un koordinācija, reģiona informācijas tehnoloģiju infrastruktūras attīstība, vides aizsardzības un atkritumu saimniecības attīstības jautājumu koordinācija.