„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Rāmais “Laimas” un jestrais “Ļavonihas” dejas prieks

Daugavpils Universitātes studentu deju ansamblis “Laima” un Baltkrievijas Vitebskas kultūras nama nopelniem bagātais amatieru deju ansamblis “Ļavoniha” ar trim koncertiem Rēzeknē, Daugavpilī un Krāslavā iepriecināja skatītājus un nostiprināja abu kolektīvu draudzību.

Pilnu tekstu lasiet «Latgales Laiks» drukātajā vai PDF versijā.

Komentāri

14.02.2008 09:57
Saule
Kādreiz dejotāj, paldies, ka norādīji par manis pieļauto kļūdu attiecībā uz cienījamo Reiznieces kundzi!!! Es ļoti atvainojos, ja kādu esu aizvainojusi. Paldies arī par Jūsu komentāru, jo tiešām visu izšķirs un saliks pa plauktiņiem tikai laiks. Un izdzīvos tikai tas, kurš mainīsies uz augšu!!!! Novēlu mums visiem veiksmi un to, lai izdzīvo tautas deja tehniskajā laikmetā. Par vienām un tām pašām dejām pilnībā piekrītu, bet diemžēl savādāk nevar izveidot Deju svētkus. Tomēr uzskatu, ka deju skates rezultāti ir iespēja kaut cik objektīvi salīdzināt kolektīvu varēšanu, jo visi citi salīdzinājumi ir ļoti subjektīvi, jo vienam patīk meita, otram - kleita. Tāpēc novēlu veiksmi un izdošanos visiem kolektīviem skatēs!!!
13.02.2008 23:42
kādreiz dejoju
Oii, tas laikam pirmais raksts Latgales Laikā ar tik lielu komentāru skaitu :) es pat nenoturējos redzot cik mēs gudri protam viens otru kritizēt (tikai vai konstruktīvi?) esmu dejojis gan Laimā, gan Sābros, gan arī Danča virtuve nav sveša ..... un to visu dzirdot gribas tikai smaidīt :) - nu neklājas tagad viegli ne Laimai, ne Sābriem, ne Dancim, jo tā saucamā pionieru paaudze jau izaugusi .... katrs tagad ir personība ar lielo Es un katram tagad ir absolūtā un vienīgā taisnība un šādā vidē veidot harmonisku kolektīvu ir ļoti grūti - un varbūt ne vienmēr iepriekšējās metodes ir pielietojamas .... pastāvēs, kas mainīsies, vai pastāvēs, kas balstīsies uz pamatvertībām. Mēs visi gribam gremdēties pagātnes atmiņās, kad zāle zaļāka .... un vakardienas Laima NEKAD nebūs šodien vai rīt - LAIMA, katru dienu būs jauna Laima, ja tā mainīsies un attīstīsies. Bet attīstības rādītājs nav grupas burts, kuru izvēlies dziesmu svētku repertuārā, jo nav arī nekāds prieks ka katrā Latvijas stūrī kolektīvi dejo vienas un tās pašas dejas - kur paliek kolektīva identitāte? vai tai ir jāizpaužas dziesmu svētku repertuāra apguvē? vai kolektīvam ir jādejo obligātās dejas, kas nepiestāv kolektīva būtībai? .... tik daudz jautājumu :) bet paldies jums visiem, kas lika pasmaidīt par jūsu informētību, profesionālo pieeju kritikai un it īpaši Saule, kas izcēlās ar Skandiniekiem un pec tam arī Ilgu pārkrustos par Ilzi un pēc tam neatvainojoties :) ehhhh Bet tomēr vēlējums mums visiem - nopietni padomāt vai pēc gadiem 50 Latvijā vēl dejos latviešu tautas dejas? kādas tās būs? un kas to darīs, jo šodien jau redzam nopietnu kvalitātes zudumu :(
29.01.2008 13:00
Sašutumā
Klausies Saule vai nu tu esi slima vai arī tev ir kautkādas iepšējas psiholoģiskas problēmas (turpklāt nopietnas) Tu vis netaktiskātā veidā nomelno , noķengā Laimu, tās dejotājus , vadītāju, uzskatot to par pozitīvu kritiku!!! Kādā sakarā, tev nav kauna līst tur kur tev nevajag? Vienreiz pateici ko tu domā un pietiek. Tavus zelta graudus, aprakstot šausmīgo netaisnību kas valda Daugavpilī, atskatoties tālajā pagātnē, kad zāle bija zaļāka, saule spožāka, visi devotāji bija baletdejotāji utt. Ja tu nepamanīji tu dzīvo TAGADNĒ. Un ja neievēroji LAIMA nepārtraukti kaut ko dara, nesēž uz vietas un kaut vai tas ir jānovērtē. Un turpklāt tautu deja tās nav tikai pareizi nostiepta polka , neapšaugāmi tas ir svarīgi, bet tās ir emocijas dejotāju attieksme un šajā žanrā LAIMAI daugavpilī nav līdzīgu(piedodiet pārējie deju kolektīvi, bet tā ir) Es nesaprotu ko tu gribi panākt, turpklāt tik zemiski klaigājot forumos. Man vienkārši trūkst vārdu... Ļauns cilvēks tu esi Saule , ļauns... Un es to domāju nopietni.
24.01.2008 15:52
Saule
Jā, Daudzpunkt, kā var saprast ar lielu prātu un inteliģenci, tu neatšķiries!!! Iztēle arī tev klibo! Taisnība acīs kož? Nepanes veselīgu kritiku, ķeries pie personīgiem apvainojumiem, jo nav neviena cita argumenta ar kura palīdzību varētu atspēkot manis teikto? Starp citu es nevienu neesu apvainojusi..... morāli vājā vienīgais arguments ir dūre, ko tu te mēģini demonstrēt. Man tevis tiešām ir ļoti žēl!!!! Dzīvē pret vienu spēku parasti atrodas cits spēks - lielāks.... kuram dūre ir spēcīgāka! Novēlu tev ar to nekad nesastapties!
24.01.2008 15:34
...
Tā jau likās, ka Tu, Saule, visu iepriekšējo dzērumā esi sacerējusi..:) :) :)
24.01.2008 15:28
Saule
Izdzersim par DIŽU LATVIJU kā teikts vienā reklāmā......!!!
23.01.2008 13:48
SAULES APTUMSUMS
Saule :D Runājot par kritiku! Amerikas kinematogrāfijā ir ļoti labs salīdzinājums ( drīzāk pat anekdote) KRITIĶIS IR KĀ KASTRĒTS BULLIS , ZINA KĀ JĀDARA , BET NESPĒJ !!! Saule es saprotu tavu sašutumu par potences trūkumu ( šoreiz no tavas puses) Protams kritiski izteicieni ir vajadzīgi , bet šeit ož pēc naturāla UZBRAUCIENA :D Nekā personīga, tikai skatiens no malas :D Čau!
22.01.2008 22:02
Dejotājs
Nu ja Saule tik gudra, lai nāk un pastrādā ''Laimā''. Gan jau Belinskis neatteiksies no tik ''kompetentas'' palīdzības :D Bet starp citu. Šī Laimas programma tika speciāli izvēlēta, lai būtu kontrasts, salīdzinoši ar ''Ļavoņihu''. Šīs ''Laimas'' dejas bija balstītas uz emocijām nevis tehniku. Ja līdz Tavai sirdij tas neaizgāja, man ļoti žēl. Man personīgi ļoti patika.
21.01.2008 14:16
...
Tu Saule tik tālu jau esi aizmuldējusies, ka "111" vietā "daudzpunktiņš" rādās. Un tad vēl man pārmet, ka es lasīt neprotu... Pati vispirms iemācies :) Bet prieks par to, ka pēc simtā komentāra tev beidzot pieleca, ka nav vērts muti dzesēt..:)
21.01.2008 13:16
Saule
Laikam Daudzpunktiņš lasīt neprot, ja uzmanīgi izlasīsi iepriekšējos komentārus, tad viedokļi dalās gandrīz uz pusēm. Labi, ...., lai jau tiek arī tev - vislabākais un visprofesinālākais kolektīvs Latvijā ir LAIMA.(tas nekas, ka dejo ar iesācējiem).... Tā sacīt par dižu .......LAIMU. Man vairāk komentāru nav, jo nav vērts dzesēt muti par to, kas ir acīmredzams.
18.01.2008 08:12
111
tads viedoklis ir tikai tev Saule, parejie itka aizstav Laimu
17.01.2008 08:42
Saule
Par laimi ne tikai man ir tāds viedoklis. Vislabākais virzītājs visās lietās ir veselīga konkurence. Deju jomā tā Daugavpilī ir neliela. Otrā lielākā Latvijas pilsēta un tikai 5 kolektīvi + "mazākumtautību" 2 kolektīvi, kuri pārsvarā dejo savas tautas dejas. Pavisam 7. Gandrīz katrā rajonā ir krietni vairāk.... nerunājot par Rīgu. Mana doma bija, ka nevar gulēt uz iepriekšējo gadu "lauriem", ka vajag saņemties un sapurināties un cītīgi strādāt uz attīstību.
16.01.2008 14:20
...
Man nav nekādas saistības ar "Laimu", bet no malas raugoties uz Saules daiļrunību viegli secināt, ka Laimas vadītājs Saulei ir kaut ko sliktu izdarījis :) vai arī Saule cierē uz viņa vietu...:) vai arī viņai ir kāds vispārējs kreņķis gadījies (nācies atzīt, ka kāds "šajā dzīvē labāk iekārtojies" par pašu). Lai nu kā - novēlu Saulei veiksmi SAVA "vienīgā pareizā viedokļa" popularizēšanā!
16.01.2008 13:40
Saule
Cienījamais Daudzpunktiņ!!!! Es ļoti atvainojos, es neplātos, bet konstatēju faktus. Savam vadītājam jūs varat pateikt to paši, jo vienīgais "pareizais" viedoklis ir tikai viņa viedoklis. Viņš ir ļoti labi iekārtojies šajā dzīvē, bet kā zināms par visu ir jāmaksā.... tādā vai citādā veidā. Jā, paldies par "aso mēli" es to uztveru kā komplimentu!
16.01.2008 08:43
...
Nu tad, Saule, aizej pie "Laimas" vadītāja un pasaki to visu viņam, nevis plāties pa anonīmiem komentāriem ar saviem padomiem :)
16.01.2008 00:43
Saule
Nav man tā nekāda medusmaize, ja neesi pamanījis, tad tā ir veselīga kritika un iespēja saņemties un izdarīt kādus secinājumus. Un neko ļaunu vai nievājošu neesu teikusi. Varbūt vienīgi nožēlu, bet tā tas diemžēl ir.... ka situācija pašlaik nav spīdoša, un to jau nu normāls dejotājs redz un pats saprot (ja smadzenes nav izskalotas). Vārdi ir viens, bet visu izsaka darbi. Novēlu "Laimai" savākt vismaz pilnu sastāvu, jo kā zināms pēc skates nolikuma "viesmākslinieki" no citiem kolektīviem nevarēs dejot, par to draud rezultātu diskvalifikācija. Ir par ko padomāt... Kā arī veiksmi un izturību, lai varam sagaidīt kādu "jestrāku" deju soli nevis tikai "rāmu" pārvietošanos pa skatuvi. Lai veicas!!!!
15.01.2008 20:48
...
Izskatās, ka Saulei "Laimas" neveiksmes ir kā medusmaize uz dzēlīgās mēles :) Lai jau tiek!
15.01.2008 13:56
Saule
Visam jābūt līdzsvarā - gan dejas tehnikai, gan dvēseliskumam un dejotpriekam. Ja šīs abas lietas piemīt kolektīvam, tad ir skaidri redzams kolektīva raksturs un neatkārtojamā aura. (kura starp citu piemīt, piemēram Dancim, tā nav taisnība, ka viņiem trūkst dvēseliskuma. Vienkārši Vidzemnieku mentalitāte drusku atšķiras no Latgales) Runājot par mūsu pilsētu, spilgts piemērs ir tie paši "Sābri". Pārsvarā tie ir "vecie" "Laimas" dejotāji. Tehniku, kas ir apgūta nevar tā vienkārši "pazaudēt" un ir arī attieksme pret deju ir redzama. Žēl, ka tagadējie laimieši neapgūst pat dejas pamatiemaņas, kuras kvalitāti un atpazīstamību var redzēt pēc ilgiem gadiem. Katrs no mums domā, ka kolektīvs ir vislabākais, tas ir normāli, bet jāprot arī atzīt to, ka pašlaik "Laimai" nav ziedu laiki. Vienīgais nevar zināt vai ar pašreizējo attieksmi un kvalitāti tie kādreiz vēl iestāsies! Neļaujiet savam vadītājam skalot sev smadzenes! Neviens man neatbildēja vai "Laimas"vadītājs ciena un mīl savus dejotājus?
15.01.2008 10:55
Mazais
Te nu ir redzams, kā "Laimas" dejotājiem ir izskalotas smadzenes - viņi nespēj savu sniegumu novērtēt kritiski. Ar skaistu un apgarotu seju ir par maz - ir jābūt kustībā visam ķermenim. Tiešām žēl, ka tik skaists kolektīvs ir zaudējis savu spēku. Vēl vairāk žēl, ka kolektīva vadītājs nerūpējas arī par citiem pilsētas kolektīviem, kaut gan ir pilsētas deju kolektīvu virsvadītājs. Viņš ne tikai nepalīdz, bet dažkārt pat rada mākslīgas problēmas... Mēs katrs esam savādāks un īpašs un tieši tā ir mūsus vērtība.
15.01.2008 09:59
111
ziniet, laimu ari nevar salidzinat ar Danci- tas ir divas dazadas lietas, tehniski vini dejo - cepure nost, bet dveseliskums, smaids to nevar salidzinat ar laimas meitenu un zenu iznesigumu, smaidu...... tas piemit tikai laimasdejotajiem
15.01.2008 08:52
Saule
Kāds sakars Graudiņai ar "Laimu"? Nevienu nevar "savākt"!!!! Atkritumus tikai var savākt!
14.01.2008 20:42
334
Nu laikam Graudina grib to LAIMU savakt :))
14.01.2008 10:02
Saule
Nē, cienījamais 111!!! Nekad neesu dejojusi "Laimā", vienkārši dejoju jau ļoti sen un šo to zinu un saprotu. Ka vadītājs saka saviem dejotājiem, ka viņi ir vislabākie un visjaukākie tas ir ļoti normāli, savādāk nemaz nevar, jo vadītājam ir jāmīl savi dejotāji. Vai Jūsu vadītājs jūs mīl? Izturās ar cieņu kā pret personībām?........ Kādā ziņā īpaši? Izceļaties ar ko? Tu esi redzējis kā dejo tas pats Dancis? Ja esi normāls dejotājs, tad redzēsi atšķirību un kvalitāti..... 'tie ir piemēri uz kuriem jātiecas. Protams nevar salīdzināt provinces iespējas ar Rīgas iespējām, pirmkārt jau atlase, kad no liela dejotājgribētāju pulka atlasa vistalantīgākos. Tomēr ir ļoti svarīgi, ka vadītājs ceļ tehniskās dejotprasmes līmeni un ļauj izbaudīt dejotprieku un sajust to īpašo sajūtu, kuru var iegūt tikai uz skatuves. Baudiet savu dejošanas laiku!!! Pārmetumi no manas puses ir domāti vadītājam, kurš laikam uz doto brīdi ir paguris un sapurināties nemaz netaisās. "Laima" un dejo C grupu Dziesmusvētkos kaut kas neticams - iesācēju un mazo lauku pagastu līmenis. Pat ja vadītājs nepiekrīt deju svētku koncepcijai un dejām, bet kur ir pašcieņa un godkāre, šoreiz guļ, jo tas ir vieglāk?Atceroties kādreizējos laikus, ir žēl, ka "Laimas" līmenis ir krietni krities.
14.01.2008 09:04
111
Saule!!!! manuprat tu esi laimas dejotajs, jo parak daudz zini ka vaditajs lielas, kas un ka tas notiek sveši nezin, tikai tie kas ir dejojuši laimā, bet vaditajs tada veida sapurina savus dejotajus pirms koncertiem, un nav noslepums ka vins bieži ir teicis ka laima ir paši labākie, un īpaši un ari to ka mes atškiramies no Vektora, Danča utt
13.01.2008 14:04
Saule
Es atvainojos par manis pieļauto kļūdu, programmā protams ir izmantota "Iļģu" mūzika (nevis "Skandinieku") ar nepārspējamo Ilzi Reiznieci.
13.01.2008 14:01
Saule
Mēnesim! Paies laiks un tu visu sapratīsi.... skatos, ka vienīgais arguments ar kuru vēlies strīdēties ir tikai šis. Diemžēl tā tas ir! Uzpūtība un lielība ir kaut vai tas fakts, ka pašreizējo deju programmu pasniedz kā "sakrālu" senlatviešu deju. Izklausās, maigi izsakoties, pēc murga vasaras naktī. Vienīgais pozitīvais moments šinī programmā ir tikai nepārspējamā "Skandinieku" mūzika un prasme no nekā uzpūs šovu ar gaismām un lielu daudzu dūmu.
11.01.2008 15:31
Mēness, Saule
Parādi man to vietu vai brīdi, kad vadītājs jebkad ir lielījies?????????
11.01.2008 13:59
Saule
Cienītais 111! Es uzskatu, ka lietot tādus nepieklājīgus izteicienus attiecībā uz manu komentāru ir nevietā. Kā jau es teicu iepriekš, ir ļoti žēl, ka tāda liela mācību iestāde, ar tik lieliem cilvēku resursiem, nevar nodrošināt kolektīva varēšanas līmeni, kā piemēram LVU "Dancis" vai Jelgavas LA "Kalve", Rīgas TU "Vektors"...... vai vismaz tādā pat līmenī kā bija "vecā" "Laima". Skumji!!!! Dejotāji jau nav vainīgi, ka vadītājs nevar vai negrib iemācīt un pacelt dejas mākas līmeni. Jo pašlaik vadītājs tikai lielās kāds varens mākslinieks ( pa visu Latgali), bet ''mākslu" kaut kā neredz. Jaunā deju programma ir izteikti vāji sastādīta, nemaz nerunājot, ka nav pilns dejotāju sastāvs (vismaz 8 pāri). Varbūt jāpadomā par jaunu vadītāju, jo tagadējais jau ir izsmēlis savu potenciālu. Varbūt dosim ceļu jaunajiem?
09.01.2008 10:17
mākonis
Neviens jau īpaši nedirš,tikai konstatē faktus...Vecās dejas jaunās skaņās-tas ,būtībā,arī viss,ko var šobrīd gaidīt no laimiešiem...laikam paaudze cita,interešu vējš pūš citā virzienā,vadītāja apgriezieni mazinās...jāsaka paldies par to,kas ir,nevis palaists vējā...
02.01.2008 15:34
111
Saule nedirs uz laimu
01.01.2008 22:41
eh
Vecie tak ir PROM!!! Eļečka,Edis,Raimis,Guntiņa,Viļma no Rjāzekņas,vecais labais Greivulis &co...kam tur uzdot ritmu un garu...ja nu vienīgi māsām Gedžūnēm...
14.12.2007 11:54
Saule
Raksts par šo koncertu ir apbrīnojami "sauss". Varbūt nav ko rakstīt un īpašas emocijas tas neizraisīja skatītājos šis koncerts? Uz doto brīdi deju ansambļa "Laima" tehniskā varēšana un mākslinieciskā izpildījuma līmenis ir ļoti zems. Par ko arī liecina tas, ka "Laima" plāno piedalīties Dziesmu un deju svētkos zemākā līmeņa repertuārā - iesācēju klasē. Ļoti žēl, ka tik lielā mācību iestādē kolektīva vadītājs nespēj savākt pietiekoši lielu dejotāju sastāvu un iemācīt dejotājiem latviešu tautas dejas pamatus. Dejotājiem būtu jāmāk ne tikai "rāmi" staigāt pa skatuvi, bet parādīt arī kaut ko "jestrāku" kā to prot šī koncerta līdzdalībnieki Baltkrievu kolektīvs. Nedaudz kauns par Daugavpili un no visas sirds žēl, ka faktiski ir zudis labs deju kolektīvs.