„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+8.2 °C
apmācies

Skolotāja alga – izdzīvošanas eksāmens

“Jaunam skolotājam, kam jāizglīto savi bērni, jāmaksā par dzīvokli, kā arī jāpaaugstina kvalifikācija, pašreizējā alga ir pārāk maza. Precīzāk sakot – tā ir izdzīvošanas alga. Šodien tas ir maizes rieciens bez sviesta,” uzskata Daugavpils 9. vidusskolas matemātikas skolotāja Svetlana Levinska. Galvaspilsētas skolu pedagogu prasību paaugstināt darba algu atbalsta arī visas Latvijas pedagogu arodbiedrības, t.sk. – arī Daugavpilī.

Pilnu tekstu lasiet «Latgales Laiks» drukātajā vai PDF versijā.

Komentāri

12.01.2008 02:05
radzinsch, radzins2005@inbox.lv
Es nesaprotu sos stulbos sklotajus.. Man ir jautajums jums skolotaji.. Jums prats ir? Jus visu laiku kko gauzaties ka nav naudinas nav naudinas bet lietas laba pasi neko nedarat.. Jus visu laiku sakat ka streikosat bet es kka visu so gadu laika neesmu redzejis ka skolotaji butu streikojusi.. Pasakiet kad jus skolotaji visi streikojat pie saeimas nama?? Jus skolotaji izdomajat visadas atrunas lai nebutu jastreiko.. Piemeram. Mes taku nevaram skolas laika streikot. Ka tad berni macisies?? Tad jau atkal ir eksamenu laiks. Tad ir brivdiena un kurs tad brivdiena velesies streikot?? Jums taku beidzot butu jasaprot kamer jus nestreikosiet tikmer jus pie algas dabusiet klat 50Ls. gada bet inflacija bus lielaka.. Jus nestreikojot valdibai dariet zinamu ka jus neko nedarisiet lai dabutu normalu algu. Un pasakiet man tagat kada jega saeimai kko jums pielikt pie algas ja vini zin ka jus nestreikosiet. Ka jus skolotaji esat par gleviem lai streikotu lai streikotu macibu stundu laika jo tikai streikojot jus dabusiet pie algas kko klat..Jums tiesam tas neaiziet?? So tekstu rakstija 9. klases skolnieks. Kam logiska domasana ir lielaka par skolotaju logisko domasanu..!! es jusu vieta jau sen butu streikojis!! Ja jus streikosiet vienu nedelu pec kartas tad valdiba uzreiz no nakama menesa jums pieliks pie algas kkadus 200Ls [jums pat ta nedela nav japavada pie saeimas jus tur varat pavadit vienu dienu un tad ari tad saeimai kopigi pazinot ka uz darbu neiesiet kamer nebus normala alga.Un jums ari butu japilda savs solijums saeimas deputatiem un uz darbu jums nebutu jaiet jus visi VnK sedetu majas un skatitos zinas. Un zinas raditu ka saeima tur atrod miljonus tad tur miljonus un jau pec 5dienam zinas pazinotu ka skolotajiem algas tiks paaukstinatas par 200 Ls. no nakosa menesa [ne gada vai macibu gada]
03.05.2007 12:19
skolotājs vietējam
Paga paga, pēc 2 gadiem atskriesi vēl uz skolu ceļos krizdams lūgsi lai pieņem.
02.05.2007 23:02
vietējais
Naudas nekad nav pietiekoši un paaugstinot to 2 vai 3x, tāpat liksies maz.Palielinoties ienākumiem, palielinās arī izdevumi, bet, tas ka skolotāji, mediķi (domāju ne ārstus)un vēl dažu profesiju pārstāvji šobrīd saņēm vairāk nekā MAZ....ir vairāk nekā skaidrs. Drīz būs 2 gadi kopš nestrādāju skolā un mani bijušie kolēģi jautā :"Kur tad labāk?".......Godīgi, dajebkur labāk......, jo aizejot no skolas es jūtos kā atvaļinājumā, lai gan mans darba apjoms šobrīd ir krietni pieaudzis!! Tāpēc cienu visus skolotājus vēl vairāk, ka viņi ir tie, kas joprojām dara šo suņadarbu varda tiešajā nozīmē!! Un tie gudreļi, kas tam oponē....pasakiet kā reaģēt uz skolēna izteikumu stundas laikā :"Kurā sekenā Jūs to jaku nopirkāt?!!" Šādas situācijas skolā, pēdējā laikā, ir ikdiena.......tāpēc, cienītie učiki, nemokieties, Jūs esat pārāk labi lai neatrastu darbu citur!! Un tad kad skolotāju Trūkums bus nevis 300, bet 3000, atradīsies algas paaugstinājums ne tikai līdz 400 Ls!!
02.05.2007 16:29
ceļavīrs
es personīgi iesaku skolotājiem bastot. nez kādēļ mūsos sēž bailes no streika, kamēr eiropā streiks ir normāla parādība. skolotājiem, ārstiem un ierēdņiem ir jābūt vienai no vislabāk apmaksātajām profesijām. ir vajadzīga arī vienota atalgojuma sistēma visiem publiskajā sektorā nodarbinātajiem, ar kategorijām, pakāpēm u.t.t., no policista līdz premjerministram. tā tas ir vācijā, tā tas ir eiropas savienības struktūrās. ja kāds grib iekļaut šo ideju arodbiedrību prasībās, laipni lūdzu, dāvinu ;-)
01.05.2007 19:28
Atbildētājam
Ieejiet jebkurā krievu skolā un būsiet pārsteigti, katrs otrais skolotājs latviešu valodu nezin vairāk par labdien un uz redzēšanos. Mums ļoti trūkst ķīmijas un fizikas skolotāja, varbūt pieteiksieties lai uz savas ādas izjustu 4 un 8 punkta priekus?
30.04.2007 13:56
hmm
Ne tikai skolās sēžot zaudē veselību.Ir jāsaprot ka vecie labie laiki ir beigušies. Un likumi attiecas uz visiem. Kāmdēl bij jānoliedz formas tērpi, tas taču nebij tik slikti. Padoms iepērcies Sehendā.
30.04.2007 13:37
Atbildot uz jautājumiem.
Jūs šos jautājumus uzdodat tā, it kā tikai skolotājs spēj atbildēt tikai JĀ.Tā ir parasta cilvēkau ikdiena, kas nepieciešams ik katram. 1)Ne visi var būt izcili gudri kuriem ir augstākā izglītība. Un zinot labi ,ka to var nopirkt. 2)Ļoti smieklīgi dzīvojot Daugavpilī nezināt vismaz divas valodas. 3) Treškārt tas ir skolotāja galvenais pamatpienākums. 4)Nevajag panikā krist un gaidīt kad tevi lamās. Spēt novērst un nepieļaut tādu situāciju. 5)Tagad dators ir neatņemama sastāvdaļa visiem , ne tikai skolotājiem. Un nevajag baidīties. 6)No A-B visi pieņemtie lēmumi nav skolotājam jāzin, izņemot tos kuri tiešām attiecas uz viņiem. 7)Katrs cilvēks var būt psihologs, ja domā pareizā virzienā.Galugalā var taču nolīgt profesionālu psihologu. 8)Ir tāds telefona numurs 02 vai 112, ja tas ir nepieciešams. Ja jūs paša uzdotos jautājumus spētu izpildīt , tad varbūt nesaņemtu mazāk , kā tas kurš ir beidzis 9. klases.
30.04.2007 13:02
Jakub
"Vadīt stundas “Viesu dienās” bija uzaicināti Saeimas un pilsētas domes deputāti. Viņu secinājumi bija skaidri – ir grūti strādāt par skolotāju. " Vai pēc šitā vēl vajag kaut kādu komentāru? Cilvēki, kas saņem 1100 līdz 2500 mēnešalgas, saka ka grūti darīt kaut ko tādu par 240 Ls mēnesī!
30.04.2007 12:58
Otak
A njekotorije zarabativajut po 1000 i vise, hotjabi vsje v gorodskoj dume imejut zarplati s 4 mja znakami!
30.04.2007 08:53
o'kak
po......ee kuda podalse i vse sei4as tokoj narod posol skolko emu nedaj emu vsvremia budet malo .Pluntivy na eto delo 6to v gorode drugih preblem ne hvataet?lut6ebi gorod normlano otremontirovali na eti denjgi detiam lut6ebi v detskkie doma li6nie ves4i ukpili nekotorie ljudi polu4ajut 150 latt i zivut horoso!a et uze svinstvo naziaetsia!
29.04.2007 14:09
Prom no skolas
Priekš "cienīsim" -> tie kas saņem minimālo algu ir labi ja 9.klases beiguši, par slinkumu nemaz arī nav jāmaksā. Daugavpilī pilns darba vietu, kur maksā vismaz 2 minimālās pat melnstrādniekiem (skolotāja alga uz papīra). Ieteiktu aiziet un pastrādāt mūsdienu skolā. Jau divus gadus kā aizgāju un priecājos. Pirms apskaust skolotājus padomājiet: 1) vai Jums ir vismaz augstākā izglītība? 2) vai jūs spējat brīvi runāt vismaz divās valodās (latviešu un krievu) + vēl izprotat kaut ko no trešās? 3) vai spējat katru dienu ģenerēt jaunas idejas stundām un kontroldarbiem? 4) vai spējat katru dienu strādāt stresainā situācijā nezinot kurā momentā jūs nolamās? 5) vai esat apguvuši datorprasmes samērā augstā līmenī? 6) vai pārzināt jurista profesiju pildot visus Ministru kabineta absurdos lēmumus un instrukcijas? 7) vai esat psihologs, kas pārzina bērnu vecuma īpatnības? 8) vai esat apguvusi policista arodu, šīs prasmes nepieciešamas darbā ar skolēnu uzvedības korekcijām? Līdz ar to pārdomājiet, ja nespējat visu minēto Jums nedrīkst saņemt pat 240 Ls uz papīra. Ja domājat savādāk, laipni lugti uz skolu, tikai Rīgā ir aptuveni 300 tukšu skolotāju slodžu...
28.04.2007 16:54
***
Nāciet mūsu pulciņā un redzēsiet, cik tā laša šķēle ir bieza.
28.04.2007 11:14
cienīsim
Nav ko melzt , ka maizes rieciens bez sviesta. Ja saņemtu minimālo algu , tad redzētu , kā tas ir , maize bez sviesta.Ar tādiem vārdiem nav ko mētāties, jo jūsu alga atļauj uzlikt vēl uz maizes lasi. Vajag cienīt arī citus , kas saņem tiešām minimumu.Jo pieprasot algas pielikumu, atņemat minimālās algas pielikumu.