„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+8.8 °C
daļēji mākoņains

Roberts Jonāns piena noietu atradis Daugavpils tirgū

Ir desmit minūtes pirms astoņiem. Daugavpils Zaļajā tirgū pie Sventes pagasta saimnieka Roberta Jonāna z/s “Stārķi” tirdzniecības letes sanākuši pircēji. Tie lielākoties ir pensionāri un sievietes, kas steidzas uz darbu. Sociālā darbiniece Valentīna pastāsta, ka viņas mājās aprūpējamās sirmgalves pieprasa tieši z/s “Stārķi” pienu, jo tas esot garšīgs, trekns, varot sakrāt arī krējumu, un tas ilgi nesaskābstot. Arī Neļa Šmukste atzīst, ka z/s “Stārķi” piens ilgi neskābst, tāpēc to var pirkt arī lielākā daudzumā. “Šo pienu pērku jau ceturto reizi. Es jau saimniekam teicu, ka viņa piens ir visgaršīgākais,” pauž pircēja. Larisa, kas pienu te pērk katru dienu, jo zemnieks to nav atšķaidījis, attīrījis, kā to dara piena kombināti, būtu ar mieru maksāt arī latu par litru. Viņasprāt, vajag protestēt pret valdību, kura izputina laukus. Larisas teiktajam piebalso Valentīna: “Uzskatu, ka zemnieku prasības valdībai ir pamatotas. Viņu ražoto pienu nevar salīdzināt ar to, kuru pārdod veikalos – tā ir kā diena pret nakti. Bet kāda milzīga starpība ir starp zemniekam samaksāto naudu un piena pakas cenu! Zemniekam maksāt santīmus – tā ir kauna lieta.” Arī Pjotrs z/s “Stārķi” pienu pērk gandrīz katru dienu: “Ja mēs pirksim pienu no zemniekiem, mēs viņus atbalstīsim. Man ir radi, kuriem kombināts par pienu maksā 10 santīmus par litru un iekavē piena naudu divus mēnešus, lai gan pats kombināts un lielveikali saņem labu peļņu. Tāda cenu politika ir noziegums. Zemniekam jāsamaksā tik, cik mēs tagad maksājam, pienu pērkot tirgū. Pareizi zemnieki dara, ka streiko. Es atlaistu visu pašreizējo valdību.”

Pilnu tekstu lasiet «Latgales Laiks» drukātajā vai PDF versijā.

Komentāri

11.02.2009 19:15
Irēna
Lūdzu nomainiet pudeles, jo Jūsu pardotajās pudelēs nav litrs, bet mazāk.
09.02.2009 19:42
silgaida, silgaida@inbox.lv
Mīļie pilsētnieki,neskraidiet ar burciņu,bet nopērciet 10 litrus,atlejiet 2-3 litrus svaigo un lieciet ledusskapī,bet pārējo raudzējiet.Labāk māla traukā vai emaljētā katliņā,siltumā.Lābāk,ja sarūgst straujāk,nebūs piegaršas.Var pieliet glāzi veikala kefīra.Krējumu nolejiet no ledusskapī ieliktā un nosmeliet no rūgušpiena.Ja pienam labs olbaltums,tad viss piens"saies"biezā rūgušpienā un no tā tad arī biezpiens sanāks daudz.Ja daudz nesanāk,tad pienam ir mazs olbaltums,pamēģiniet pie cita saimnieka.Ja 10 litreus nopirksiet par 3 latiem,tad sarēķiniet-par cik latiem jūs iegūsiet sev produkciju!!!!Un pērciet no zemniekiem gaļu vairumā,piem, 1/4 cūkas,teiksim,par 1,50 kg.Nebaidieties,liesumu zināsiet kā izmantot un sasāliet speķīti ar ķiplokiem un var ēst nevārītu uz maizes,pēc iesālīšanās.Mazāk kaitīgs veselībai,nekā cepts vai vārīts.Vasalji āduši!!
07.02.2009 11:30
izdomāju
Roberts labais, lai veicas un, ka tik kāds no kantora nemēģina likt ratos sprunguļus. Latgales zemnieki aktīvāk varētu mēģināt atrast savai mantai noietu www.zemnieks.info
07.02.2009 08:20
pārdomas
Jāizveido kāds noteikts tirgus pilsētā, kur savu produkciju pārdotu tikai zemnieki. Un iedzīvotāji tad zinātu, kur tas ir un par mko tie maksā- par kvalitātīvu un veselīgu produktu. Bet veikalos varētu pirkt tālāk tie, kam slinkums līdz tirgum aizkļūt.
06.02.2009 10:55
?
Trekns pluss par Jonāna kunga apņēmību. Taču ne jau visi zemnieki savu produkciju varēs realizēt tirgū, turklāt iedzīvotāju pirktspēju (vienā tirgus laukumā) nevar salīdzināt ar masveida ražošanas apjomiem, kas ir nepieciešami zemniekiem, lai viņi spētu attīstīties un segt astronomiskos kredītus, kas ir ieguldīti savu saimniecību attīstībā.
06.02.2009 08:50
sils
Malacis. Lai visi zemnieki tā dara! Bet ja vēl tirgotu te paštaisītu krējumu, biezpienu, sviestu...