„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+4.2 °C
apmācies

Kazas gadā var ļauties avantūrām un piedzīvojumiem

2015. gads pēc ķīniešu kalendāra solās būt Zilās Kazas gads. Katrs vēlas zināt, ko tas mums nesīs, ar kādām grūtībām būs jāsastopas un kādus kalngalus izdosies sasniegt. Kamēr astrologi nāk klajā ar savām prognozēm, biologi uz nākamo gadu raugās pavisam citādi, galvenokārt vērtējot šī interesantā dzīvnieka īpatnības. Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš, kuram pašam bijis tas gods kādu laiku audzēt savā saimniecībā kazas, par šo dzīvnieku zina stāstīt daudz, un uz gaidāmo gadu viņš raugās ar smaidu. „Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad astrologi paši nav īsti tikuši skaidrībā, kādam dzīvniekam dot priekšroku. Vieni svin Kazas, citi – Aitas gadu, taču es ieteiktu atcerēties par abiem. Šoreiz jums ir iespēja pašiem izvēlēties, vai gribat būt kaza vai aita,” jautri saka Mihails. Gan kaza, gan aita ir zālēdāji, tāpēc viņaprāt gads varētu būt diezgan mierīgs, bez lieka stresa, jo veģetārieši nav tika agresīvi.

Lai arī šie dzīvnieki kādam var šķist līdzīgi, patiesībā tie esot pilnīgi pretstati. M. Pupiņš stāsta, ka kazas ir īstas avantūristes, vienmēr meklē sev jaunus piedzīvojumus. Visi kazu īpašnieki varot apliecināt, ka kaza ir nemiera gars – tikko bija blakus, bet jau nākamajā mirklī - uzrāpusies kokā vai uz jumta. „Dabā kazas dzīvo kalnos, man pat nav skaidrs, kā viņas spēj lēkāt un noturēties uz klintīm nenokrītot,” brīnās biologs. Kazas ir neatkarīgas un var iztikt bez sabiedrības, dzīvot vienatnē. Turpretī aitas nespēj dzīvot bez kolektīva un nemēdz vienas klaiņot apkārt.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.